Ik ben mals: diervriendelijke alternatieven voor mode, eten en verzorging

Bron: ikbenmals.nl
Bron: ikbenmals.nl
Voor de Wereld van Morgen, de groene community van de ASN Bank, organiseert een Dierenwelzijn Battle. Groot of klein, we moeten de dieren op aarde beschermen en de biodiversiteit waarborgen. Uit alle aanmeldingen werden 2 kandidaten geselecteerd: Ik ben mals, een website met diervriendelijke alternatieven voor fashion, food en beauty, en Healthy Seas, het project dat scheepswrakken bevrijdt van visnetten. Zij nemen het op tegen elkaar om zoveel mogelijk stemmen te verwerven, die elk €5,- waard zijn. De winnaar van de Battle krijgt ook een crowdsourcingsevent aangeboden. Wij interviewden beide kandidaten. Hier: Ik ben Mals.
Update: de Battle is ondertussen gewonnen door Healthy Seas, met 485 tegen 212 stemmen
Ik ben Mals is een initiatief van vier vlotte vriendinnen: Melanie, Abigail, Lavinia en Suzanne. “Daar komt ook de naam MALS vandaan, van onze namen.” Dat vertelt woordvoerder Lavinia. “We kwamen op het idee van de website toen we met z’n vieren in de kroeg stonden. Er kwam iemand voorbij met een bontjas en die zouden we eigenlijk iets willen geven, zodat ze zou weten dat er ook andere mooie kledingstukken zijn waar geen bont in zit. Maar als je dat tegen iemand zegt, moet je ook goede alternatieven bieden. Je moet iets anders aanreiken. Er zijn voldoende mogelijkheden, maar het moet wel makkelijk zichtbaar zijn.”
Geen Kneipp of MAC
En zo ontstond de website Ikbenmals.nl. Een guide met hippe, moderne maar bovenal duurzame alternatieven voor leer, bont en wol. Maar Ik ben Mals gaat verder. Ze geven ook uitstekende adviezen op het gebied van vega-gerechten en beauty. “In Nederland kun je eigenlijk alle beautyproducten inmiddels kopen. Hier zijn dierproeven verboden. Maar wij kijken een stapje verder: in China moét er op dieren getest worden voor een product verkocht mag worden op de Chinese markt. Make-up merk MAC en beautyproduct Kneipp werken hier dus aan mee. Dat soort dingen kun je vinden op onze website.”
Waarom taai als het ook mals kan
De vriendinnengroep onderhoudt de website, zorgt voor content en meer bezoekers. “Het afgelopen jaar hebben wij als testjaar beschouwd. Nu zetten we die kennis om in een nieuwe website waar het zoeken nog gemakkelijker wordt voor het grote publiek, nog meer toegankelijk.”
De Dierenwelzijn Battle van de ASN Bank helpt hen hierbij. “Het levert ons meer naamsbekendheid op, waardoor we meer bezoekers krijgen en uiteindelijk hopelijk ook meer geld. Nu zijn we vooral afhankelijk van donaties van familie en vrienden.” Toch hebben ze er geen behoefte aan om een eventuele winst zelf te houden: “We willen graag een webshop beginnen en als dat eenmaal loopt, maken we de winst over naar een goed doel. Wij blijven dit op vrijwillige basis doen, naast onze betaalde baan.”
Hier kun je jouw stem uitbrengen voor Healthy Seas of Ik ben Mals.
Lees ook
Denemarken draait voor 100% op windenergie
Zet anoniem lapje vlees aan tot overconsumptie?
DIY: Zachte lippen dankzij balsem van kaneel