Dif verzamelt briljante oplossingen die de wereld radicaal kunnen veranderen

Dif wil samen de wereld verbeteren door mensen met elkaar te verbinden. Mensen met briljante oplossingen, die de wereld radicaal kunnen veranderen. “Want,” zo zegt initiatiefnemer Fons Burger. “Iedereen leeft als het ware op z’n eigen eilandje. Je hebt mensen die helemaal into tiny houses zijn, terwijl anderen zich alleen maar bezighouden met de plasticsoup. Maar het heeft allemaal met elkaar te maken en een oplossing werkt alleen maar als het over meerdere disciplines gaat.”

De stad van de Toekomst

De ambitie van Dif is groot. In 2020 willen ze een groots evenement in Rotterdam organiseren: De stad van de Toekomst. Hierin staan de Sustainable Development Goals 2030 centraal. Dit zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen, die in 2030 realiteit moeten zijn en door de Verenigde Naties zijn vastgelegd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan doelen als: einde aan armoede, einde aan honger, duurzame en betaalbare energie of de bescherming van zeeën en oceanen. Kortom: alles wat deze wereld een beetje mooier maakt.

Vier thema’s

Er zijn zeventien doelstellingen en 169 onderliggende targets geformuleerd door de VN. “We hebben ons bij Dif op vier thema’s geconcentreerd, want anders wordt het teveel,” zegt Fons Burger. Die thema’s zijn: gezondheidszorg, voedsel, city & settlement en energie. In aanloop naar het evenement in 2020 stelt Dif elke week één thema centraal waarover ze een artikel publiceren op de app Dif Report, die vandaag gelanceerd wordt. De artikelen zijn ook te lezen op de site van Dif.

De energiecoöperatie als oplossing

“Deze week richten we ons bijvoorbeeld op het thema energie. We zijn naar Ameland geweest, waar ze al heel ver zijn met het oprichten van een energiecoöperatie waarbij de eilanders samen de energie opwekken voor het eiland. De energiecoöperatie is wereldwijd een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan Afrika of afgelegen gebieden waar geen hoogspanningskabels liggen. Daar zou het heel goed werken,” vertelt Fons Burger.

Verschillende dossiers

Het artikel over de energiecoöperatie op Ameland komt terecht in het energie dossier op de site en op de app. “Als je vooral geïnteresseerd bent in energie, dan vind je in dit dossier verschillende artikelen en heb je meteen een compleet verhaal. ”We verzamelen bijzondere projecten, initiatieven en ideeën in het dossier. De lezer kan op die manier eigenlijk z’n eigen magazine samenstellen,” legt Fons uit.

Een roadmap naar de toekomst

Met de app, de site en het event wil Dif graag een ‘roadmap’ maken, die ervoor zorgt dat de SDG 2030 ook daadwerkelijk gehaald worden. “Er zijn natuurlijk veel congressen over duurzaamheid,” vertelt Fons, “Daar draait iedereen z’n voorbereide verhaal af, maar waar het eigenlijk gebeurt, is in de wandelgangen. Als de sprekers elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Met de Stad van de Toekomst willen we daar beginnen.”

Brainstormsessies

Elk thema krijgt als het ware een eigen kamer waar verschillende sprekers met elkaar brainstormen over mogelijke oplossingen. “Ze krijgen vraagstukken voorgeschoteld waar een oplossing voor bedacht moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de vraag waarom er nog zoveel kinderen en moeders sterven.” De brainstormsessie wordt geleid door een discussieleider. Er is publiek bij aanwezig. Bovendien wordt het gefilmd en wereldwijd live gestreamd.

Een groene wereld

De stad van de Toekomst vindt plaats in 2020 in Rotterdam. Tot die tijd trakteert Dif ons elke week op een artikel rondom een bepaald SDG2030 thema. Daarvoor zetten ze overigens niet alleen schrijvers in, maar ook fotografen, kunstenaars, animators en documentairemakers. “Als het om duurzaamheid gaat, krijg je toch vaak een paar witte jassen bij wat zonnepanelen te zien,” zegt Fons. “Maar wij willen graag op een mooie manier verbeelden hoe we straks in een groene wereld leven.”
De foto en video zijn van Dif. Dif Report is als app gratis te downloaden in Google Play en de App Store.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dif verzamelt briljante oplossingen die de wereld radicaal kunnen veranderen”

  1. Ja mooi initiatief. Los van de grote energieconcerns. Energie lokaal opwekken op Ameland , ok. Maar ook in de Achterhoek kunnen ze er wat van. Pas weer een melkveestal met 750 zonnepanelen bij Steenderen (Aviko patat. . ) in werking gesteld. En grondgebonden gaat het nog groter, zie het project aan de Vordenseweg in Hengelo (Gld) . Alles in samenwerking met de AGEM , Achterhoekse Groene Energie Maatschappij, opgericht door meerdere Gemeentes. Kom hier wonen, rust en natuur en neem uw bedrijf mee. Dat brengt ontlasting van het wegennet in de Randstad. De files zouden “miljarden per jaar kosten”… En , bouwgrond is hier goedkoper . Dat noemt men “de-centraliseren” * ! Tiny Houses , algemeen probleem: de Omgevingsvergunning plus Basis registratie , om permanent te mogen wonen..
    * Angstvallig vermeden begrip in de media en politiek. Maar ja, de Onroerend Goed Lobby in De Haag , he…

Reacties zijn gesloten.