Digitaal ontspullen doe je zo

Inmiddels weten we de trends van minimalisme en ontspullen aardig toe te passen op ons dagelijks leven. We wonen kleiner, met minder spullen en hebben onze kledingkast gereorganiseerd tot een capsule wardrobe van 33 stukken, die we moeiteloos met elkaar weten te combineren. De eindeloze rijen boeken, CD’s, videobanden en foto-albums hebben plaats gemaakt voor de veel compactere e-readers, telefoons, tablets en laptops. De ruimte in de cloud van deze apparaten lijkt eindeloos. Zo eindeloos, dat we er vaak nog nauwelijks naar omkijken. Tot je ineens niets meer kunt opslaan en echt in actie moet komen. 

Digitale rotzooi

Als je dat wel zou doen, is het even slikken. Althans, dat was het voor mij. Want in alle eerlijkheid heb ik naast al deze apparaten ook nog eens een oude laptop, drie externe harde schijven, dropbox, google-drive, sharepoint, een eindeloos email-archief van welgeteld vijf verschillende email adressen én natuurlijk ook nog twitter, facebook, instagram, linkedin, whatsapp en spotify… De digitale stroom rotzooi, die hierachter schuilgaat, lijkt oneindig. En heel eerlijk gezegd, word ik een beetje misselijk bij de gedachte alleen al dat ik daar ooit misschien eens orde op zaken in zou moeten stellen.

En dan hebben we het nog niet over de positieve impact, die dit op het milieu heeft. Al die ‘nutteloze’ mailtjes in mappen,  je overvolle inbox of sent box kosten stroom. Ze blijven dan namelijk hangen in je cloud en dat is geen virtuele ruimte, maar een plek op -je raad het al- stroom vretende datacentra. 

Minimalisme to the max

Digitaal ontspullen is minimalisme to the max. Het is ontspullen 2.0. Het is opruimen in de overdrive. Het is ruimte creëeren op een heel ander niveau. Het is uitzoeken, archiveren en verwijderen van zo’n grote kluwen data, dat ik bij god niet zou weten waar ik precies zou moeten beginnen. En óf ik er überhaupt wel aan wíl beginnen. Want wat is het nut van digitaal ontspullen eigenlijk?

Opruimen is ruimte maken

Laten we voor het gemak even doen alsof ‘digitale spullen’ hetzelfde effect hebben als niet-digitale spullen. Natuurlijk, je struikelt er niet fysiek over en het staat ook niet letterlijk opgestapeld op zolder of in de garage.  Maar goed, spullen zijn spullen zou je kunnen zeggen. En spullen zorgen voor ballast, beweert ook de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Of liever gezegd: opruimen werkt bevrijdend. Het schept orde, brengt overzicht, geeft voldoening, rust en zorgt dus voor minder stress.

Beter voor je privacy, maar ook voor het milieu

Dat je je digitale spullen niet ziet, betekent namelijk niet dat ze er niet zijn of dat ze op de achtergrond niet door je hoofd spoken. Zo zegt ook Jelle Hermus op zijn blog SoChicken. Hij kwam tot de volgende conclusie: het opruimen van mijn digitale leven voelt nutteloos – maar ooit zal ik het toch eens moeten organiseren. Dat brengt niet alleen orde en overzicht, maar het verbetert ook je online veiligheid en privacy. En: het is beter voor het klimaat. Want al die datacentra waarop jouw cloud-documenten staan opgeslagen, verbruiken ontzettend veel energie.

Begin gewoon

Goed, dan rest de vraag hoe we dat digitaal ontspullen moeten gaan aanpakken. Het meest simpele antwoord daarop is natuurlijk: begin gewoon. Ga door je inbox en verwijder die duizenden mailtjes. Sorteer je foto’s en documenten en breng ze onder op één plek. Beperk het aantal apparaten: één laptop en één externe harde schijf met één backup van alles is meer dan voldoende. Hetzelfde geldt voor de cloud, je online notitieblokjes en to do-lijstjes: kies er één en delete de rest. Verwijder afspeellijsten als je er nooit meer naar luistert. Gooi online boeken weg als ze je geen energie geven. Delete je social media profiel als je er geen plezier mee aan beleeft. Schoon je contacten op in je telefoon. Leeg je prullenbak op je computer en verwijder je downloads.
Zo, en nu lekker met een opgeruimd gevoel achteroverleunen en de feestdagen door.

En heb je eigenlijk stiekem ook wel een beetje genoeg van al die apparaten, die je leven bepalen? Dan is het misschien wel tijd voor een digitale detox.

Heb jij nog tips om digitaal te ontspullen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

6 gedachten over “Digitaal ontspullen doe je zo”

 1. Recentelijk mn socials en uiteindelijk zelfs whatsapp verwijderd. Vooral door de zeer onethische werkwijze van google en fb, die naast rijkdom ook extreem veel kennis en daarmee macht hebben. Ik was bang voor fomo, maar het tegengestelde blijkt waar: ik voel me beter, hou meer tijd over, niet alles in handen van deze multinationals leggen voelt goed én ik heb meer tijd en aandacht voor mensen die er echt toe doen. Appen kan als vanouds via Signal – echt veilig en niet van fb – en de belangrijkste personen in je omgeving hebben dat voor je over.
  Leuk artikel! En zeker als je weet hoe veel energie het kost dingen op te slaan die je nauwelijks nog bekijkt past dit sterk bij de gedachten achter deze site.

 2. Ik ruim dagelijks mail op die er niet toe doet. Gelezen is weg, tenzij het belangrijk genoeg is om te bewaren bijvoorbeeld van officiele instanties. Verder heb ik geen accounts op social media, dat is naar mijn idee aangepraatte nonsens. Als ik wil weten wat iemand doet of hoe het gaat, dan ga ik naar die persoon toe of bel op en andersom. Stukken beter voor je privacy ook. Boeken wegdoen: Nooit de naslagwerken, wel de uitgelezen romans. Al mijn dvd’s heb ik weggegeven of naar de kringloop gebracht, kijk een enkele keer op Netflix als het echt interessant is. Geen last dus van digitale verslavingen en geen cloud. Het lijkt me interessant te zien wat er gebeurt met onze samenleving als de electriciteit voor twee weken uitvalt. Veilig is die digitale wereld dan niet meer, sterker nog die hele informatiewereld valt dan weg en dan is alles weg. Back to basics.

 3. Dit is zo ontzettend dom…….
  1 digitale backup is mogelijk het einde van je info!!! als je niet weet waar je het over hebt maak dan geen artikel !!
  Al je mail verwijderen is al net zo stom, terug kunnen zoeken en lezen geeft veel genoegen en is zeker voor eigenaren belangrijk
  cd’s en boeken weg doen is ook kolder z’n e-reader gaat stuk en waar is zijn je boeken dan….ja in de cloud die je net hebt leeg gemaakt…
  zucht naar mijn mening natuurlijk een waardeloos artikel

 4. Goed artikel!! Ik heb niet veel digitaal, bewust niet. Ik wil niet bezig blijven met apparaten,dus heel bewust social media, maar beperkt. Alleen wat er echt toe doet. Wel aardig wat boeken, maar die blijven, hoort bij me. Wil niet op een apparaat lezen.

Reacties zijn gesloten.