Met deze digitale personal shopper combineer kun je on- en offline winkelen

Wat heeft jouw voorkeur? Online winkelen, of wil je iets passen voordat je het koopt? Een Engelse start-up ontwikkelde een ‘digitale shopping’ app die on- en offline winkelen combineert. Zo heb je het gemak van online winkelen en zijn miskopen zo goed als verleden tijd.

Overal hetzelfde

De grote winkelstraten in de Nederlandse steden zijn in de afgelopen jaren steeds meer op elkaar gaan lijken. Of je nou in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam of Amersfoort bent, je vindt er dezelfde ketens met hetzelfde aanbod. Duizenden vierkante meters met kleding in de schappen en voorraad, waarvan een deel niet verkocht wordt. Kleine boetieks zijn verhuisd naar andere delen van de stad waar mensen best een stukje voor om fietsen.

Thuisbezorgd en teruggestuurd

Ondertussen winkelen Nederlanders massaal online bij diezelfde grote ketens. We bestellen kleding, laten het thuis bezorgen, passen het en zijn dan vaak teleurgesteld. Het is te groot, te klein, de kleur staat niet, of het materiaal kriebelt. Vervolgens sturen we het terug en is alle moeite voor niets geweest. Slecht voor het milieu en voor je humeur.

Voor- en nadelen online winkelen

Het voordeel van online winkelen is natuurlijk dat je rustig kunt zoeken vanuit je luie stoel. De site is vaak een stuk overzichtelijker dan de winkel, waar je tussen allerlei andere mensen op zoek bent naar een specifiek kledingstuk, dat meestal niet in het rek hangt waar je het verwacht. Het nadeel is dat een outfit er bij een model op de foto vaak anders uitziet dan in het echt.

Een tussenweg

Wat te doen? Natuurlijk is helemaal niet winkelen, tweedehands kleding kopen, of winkelen in een concept store van een duurzaam merk het allerbeste. Laat die grote ketens gewoon links liggen, maar als je af en toe toch graag iets wilt dan hebben ze daar in Engeland iets nieuws op gevonden.

Digitale personal shopper

In Londen lanceerde een start-up een digital shopper app, die online en fysiek winkelen combineert. Met de app zoek je real-time in de voorraden van de winkels uit de hoofdstraten. Je zoekt iets wat je nodig hebt, vindt het, kiest je maat, ziet de prijs en je krijgt de locatie van de winkel waar je het kunt vinden. Dan hoef je er alleen maar heen te gaan, het te passen en kun je het kopen of niet. Geen onnodig transport, minder onverkochte voorraden en je weet meteen of je iets mooi vindt of niet.
Met deze apps zou het misschien zelfs voor de kleinere boetieks mogelijk zijn om de concurrentie met het internet te winnen. Wat vind jij? Zou je dit ook in Nederland kunnen gebruiken?

Over de schrijver