Dimka Wentzel bouwt tiny houses

Dimka Wentzel timmert prachtige tiny houses. Zo bouwde hij o.a. het wonderschone huisje van Marjolein Jonker en droomt hij over zijn eigen tiny house. We vroegen hem naar zijn bouwprojecten, zijn ideale woonplek en zijn woondromen voor de toekomst.

Wat is jouw achtergrond?
Mijn achtergrond is bouwen in de breedste zin van het woord. Ik ben begonnen met MTS werktuigbouw en heb daarna een tijd in de antennebouw gewerkt. Sinds 10 jaar heb ik een klein bouw- en renovatiebedrijfje. Sinds ruim een jaar houd ik me vooral bezig met tiny houses.
Je hebt al een paar tiny houses gebouwd. Hoe ben je op dat idee gekomen?
Ik heb altijd al gedroomd van een heel klein houten huisje op een mooi stukje grond. Een paar jaar geleden ontdekte ik de Tiny House Movement uit de VS. Ik was ik meteen onder de indruk. Vorig jaar heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik er gewoon eentje gaan bouwen.

Afbeelding: Lena Van Der Wal
Afbeelding: Lena Van Der Wal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ondertussen wonen er mensen in jouw tiny houses. Hoe voelt dat?
Hartstikke leuk natuurlijk! Bouwen is op zich al leuk, maar het is helemaal mooi als je iemand anders blij kan maken met je bouwsels.
Zou je zelf ook klein willen wonen? En waarom wel of niet?
Die ambitie is er wel. Ik denk alleen niet dat het een tiny house op wielen wordt. Ik ben al een beetje aan het dagdromen over een nét iets groter huisje dat nog wel te vervoeren is op een vrachtwagen. Je hebt dan meer mogelijkheden. Zo kan je er bijvoorbeeld ook makkelijker met z’n tweeën in wonen. Het belangrijkste is het vinden van een mooie locatie.
Hoe ziet die ideale locatie er volgens jou uit?
Voor mij mag de locatie best wat kosten in de vorm van huur o.i.d., maar dan wil ik wel een mooie plek voor tenminste een jaar of tien. Het lijkt me ideaal om een stukje grond te huren van een woningbouwvereniging. Daar hoeft eigenlijk alleen maar een kastje met aansluitingen voor water en elektra te zijn. Mijn huis neem ik dan zelf mee.
Ik denk wel dat het belangrijk is om als gezamenlijke bewoners van zo’n stuk grond iets terug te doen voor je omgeving. Bijvoorbeeld door samen het groen te onderhouden en er voor te zorgen dat het een leuke plek wordt en blijft. Ik zie het een beetje voor me als een woongroep maar dan met meer afstand en ruimte.
Op dit moment ben je bezig met een ander tiny house project. Wil je daar iets meer over vertellen?
Ik heb er nu twee gebouwd. De eerste is vooral bedoeld als demo. Hiermee zijn we zelf ook een aantal keer mee op stap geweest. Zo hebben we hem twee weken gebruikt voor een vakantie. Daarna heb ik een grotere variant gebouwd voor Marjolein samen met de architecten van Walden.
Op dit moment ben ik bezig met een derde die weer meer op de eerste lijkt. Deze is bedoeld voor iemand die een groot gedeelte van het jaar op een camping woont maar toch meer wil dan een caravan. Deze persoon wil vooral een huisje dat ecologisch gebouwd is.
Afbeelding: Lena Van Der Wal
Afbeelding: Lena Van Der Wal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hoe ervaar je het om die verschillende varianten te bouwen?
Het leuke van meerdere modellen is dat ik het ontwerp en de bouwwijze steeds verder kunt verfijnen. Zo maak ik telkens een stapje vooruit. Bovendien kan ik mijn klanten steeds beter informeren over wat werkt en wat niet.
Hoe ziet de toekomst van wonen er volgens jou uit?
Ik hoop dat we iets minder in de vaste kaders gaan denken zoals dat nu veel gebeurt. Misschien kan wonen wel iets kleiner en met meer respect voor de omgeving. Het zou mooi zijn als wonen meer kan opgaan in de omgeving. Bijvoorbeeld in een parkachtige setting zoals dat nu vaak op campings en bungalowparken het geval is.
Wat mij betreft schaffen we het verbod op het wonen in dit soort plekken af. Ik begrijp niet zo goed waarom je in de winter nog in een flatje moet gaan zitten terwijl dat tweede huis er toch al staat. Gelukkig lijkt een aantal gemeentes nu wel oren te hebben naar wat meer creatieve oplossingen. O.a. in Almere, Alkmaar, Utrecht, Roermond en Nijmegen wordt er al over tiny house projecten gesproken.
Meer weten over Dimka Wenzel? Klik dan hier voor de site van zijn bouw- en renovatiebedrijfje, en hier voor de site en Facebookpagina van zijn tiny houses.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tiny-house.nl en Lena van der Wal

Afbeelding: Lena Van Der Wal
Afbeelding: Lena Van Der Wal

Over de schrijver