Discussie over Amelisweerd vandaag in Tweede Kamer

Amelisweerd A27 Verbreding Protest 2013
Protest Zondag 7 April 2013 In Amelisweerd. Foto: Wikimedia Commons

Vandaag vergadert de commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer over de eventuele verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Dit stukje bos pal naast Utrecht was begin jaren ’80 al bron van groot protest toen de A27 aangelegd werd, en groeide uit tot een icoon van de milieubeweging. In september 1982 werden activisten die zich aan bomen hadden vastgeketend met harde hand verwijderd en een flink stuk bos omgehakt. Nu lijken de gemoederen weer stevig op te lopen: gisteren vond er een protest plaats in het bos waar zeker 1000 mensen op af kwamen. Maar is dat protest wel zo nodig? Sommigen wijzen er namelijk op dat omhakken van een klein stukje Amelisweerd het bos veel meer natuur kan opleveren.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Tom Bade: de natuur kan heel goed zonder subsidie en giften
Zo blijft staatsbosbeheer de hofleverancier van duurzame geluksmomenten
Dagblad Trouw meldt dat volgens een rapport van Rijkswaterstaat het kappen van een rand bos van 0,86 hectare groot, 10 tot 15 hectare extra natuur kan opleveren. De staat is namelijk verplicht om voor elke verwijderde hectare natuur, 3 hectare nieuwe natuur te realiseren. Ook biedt verbreding de mogelijkheid om de “bak van Amelisweerd” te overkappen, waardoor er extra ruimte vrij komt én de geluidsoverlast beperkt wordt. Bovendien zullen de grote en bijzondere bomen op het stuk land elders op het landgoed worden verplaatst. Kortom, hoe erg is deze verbreding van de snelweg feitelijk?
De protesteerders die gisteren in Amelisweerd te vinden waren lijken niet warm te lopen voor de argumenten van Rijkswaterstaat. “Er staat bijna nooit file,” aldus een jonge activist die geïnterviewd werd door het Jeugdjournaal. Ook twijfelen sommigen of de overheid écht over de brug zal komen met nieuwe natuur. En natuurlijk: meer ruimte voor auto’s betekent meer luchtvervuiling.

Je kunt het debat over Amelisweerd (en een rits andere infrastructurele projecten) live volgen via tweedekamer.nl
Bron: Trouw, tweedekamer, jeugdjournaal

Over de schrijver

1 gedachte over “Discussie over Amelisweerd vandaag in Tweede Kamer”

Reacties zijn gesloten.