Dit bedrijf haalt alle spullen die jij niet meer nodig hebt, gewoon bij je thuis op

Wat moet je toch met al dat oude speelgoed, boeken die je al drie keer hebt gelezen, oude handdoeken of kleine elektrische apparaten? Je kunt dit natuurlijk allemaal naar de kringloop, milieustraat of (speel)goedwinkel met tweedehands producten brengen, maar in Capelle aan den IJssel maken ze het je wel heel gemakkelijk. Daar komt Byewaste al die spullen gewoon bij je thuis ophalen.

(Foto: Jan Kok voor gemeente Capelle aan den IJssel)

Sinds de start van de corona pandemie – en we massaal thuis zaten – zijn we in Nederland gaan opruimen. Eindelijk werden al die zolders, kelders, kledingkasten, overvolle rommellaatjes onder handen genomen. De resultaten van onze inspanning waren overvolle kledingbakken, uitpuilende magazijnen bij kringloopwinkels en een hoop advertenties op Marktplaats en andere tweedehandssites. Inmiddels is onze ergste opruimwoede misschien wel weer een beetje bekoeld, maar met de lente in het vooruitzicht gaat het bij de meeste van ons weer kriebelen om de lente schoonmaak in te zetten.

Ook al kun je met de spullen die je zelf niet meer nodig hebt op verschillende plekken terecht (we schreven er dit blog over), het is voor de iets luiere mens toch gemakkelijker om ze gewoon weg te gooien. Ook dat gebeurt nog massaal, maar daar hebben ze in Capelle aan den IJssel iets op gevonden; een hele bijzondere afhaalservice. Het bedrijf Byewaste begon in een aantal wijken met het ophalen van afgedankte boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed, textiel en andere spullen, maar dankzij het grote succes is deze dienst nu in de hele stad beschikbaar.

Stimuleren van het hergebruik

De gemeente is blij met het initiatief. In Capelle – net als in de rest van Nederland overigens – willen ze namelijk minder restafval en meer hergebruik van spullen. In het Afvalplan van de stad staan maatregelen om het scheiden van afval en het recyclen ervan mogelijk te maken. Dankzij de dienst van Byewaste is het nu nog gemakkelijker om bruikbare spullen een tweede leven te geven.

Bicycle Picture Francisco 2 Jpg

Zelf een moment bepalen

Byewaste komt bij de bewoners langs op een moment dat hen uitkomt. Dat moment wordt aangegeven in een gratis app. De spullen die opgehaald moeten worden, mogen stoppen de bewoners in een eigen zak of doos met een Byewaste sticker op. Vervolgens kan de bewoner de spullen op de ophaaldag voor zijn of haar deur plaatsen. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. De opgehaalde spullen worden – als dat nodig is – gerepareerd en verkocht door de lokale kringloopwinkel Het Goed. Wat niet meer hergebruikt kan worden, gaat naar het afvalbrengstation om gerecycled te worden.

Wij vinden het een mooi initiatief en zijn ontzettend benieuwd of iets dergelijks er ook in andere steden is. Laat je ons dat weten?

Over de schrijver

2 gedachten over “Dit bedrijf haalt alle spullen die jij niet meer nodig hebt, gewoon bij je thuis op”

 1. Nog een idee: je zinloze koopzucht beteugelen
  geen overbodige rotzooi cadeau geven
  repareren (als het kan) wat je hebt
  minder of niet gevoelig zijn voor weer een nieuwe hype.
  Suzy

 2. Hallo!

  Ik lees net het artikel over Byewaste, en ik ben dus zo’n opruimer.
  Ik breng alles naar de plekken waar het hoort; kringloop, kledingbak etc, maar zelfs daar is het vaak niet meer welkom of , zoals kleding inzamelbakken, komt het uiteindelijk ergens in Afrika op een hoop. Vreselijk. Het zou daarom heel fijn zijn om hier in Amsterdam zoiets te kunnen bellen als Byewaste. Vele Amsterdammers willen een steentje bijdragen aan verstandig hergebruik , dat weet ik zeker!
  Succes met alle mooie initiatieven,
  Vriendelijke groet,
  Saskia

  Succes

Reacties zijn gesloten.