Dit bedrijf maakt biologische en zero-waste cosmetica zonder chemicaliën

Vroeger waste iedereen zich met een stuk zeep. Toen kwamen de ‘handige’ plasticflessen met vloeibare shampoo, douchegel en bodylotion, die grotendeels nog steeds de schappen in onze supermarkt vullen. Gelukkig komt daar nu langzaam verandering in. Er is een steeds groter aanbod van zero-waste cosmetica, zonder chemicaliën. Het Finse bedrijf Flow Cosmetics is daar een mooi voorbeeld van. Flow Cosmetics maakt cosmetica bars die lang mee gaan, echt gezond zijn voor je huid en onderweg nooit lekken. Het is even wennen, maar dan wil je nooit meer anders.

Dat kan anders

De oprichtster van Flow, de Finse Riitta Jänkälä, werkte als kapper en kwam dagelijks in aanraking met grote hoeveelheden chemische stoffen. Ook smeerde ze chemische stoffen op haar eigen huid en op die van haar kinderen. Dat begon haar tegen te staan. Het kon toch ook anders? In 2004 gooide ze het roer om en begon te werken aan huid- en haarverzorgingsproducten, die gebaseerd zijn op eetbare ingrediënten en ze noemde het Flow Cosmetics.

Planten zijn de basis

De basis van alle cosmeticaproducten bestaat uit biologische planten uit Finland, biologisch gekweekt of uit het wild. Deze planten staan de hele zomer dag en nacht in de zon en in de winter bedekt een dik pak sneeuw ze. De intensieve zomer zorgt voor een overvloed aan vitamines, antioxidanten en natuurlijke bewaarstoffen in de planten en die zijn nou net ideaal voor cosmeticaproducten. Alle producten maken ze in hun eigen fabriek in Finland, waardoor ze het hele proces zelf in handen hebben; van idee tot transport. Alle producten komen in een recyclebare verpakking, van papier, glas, of metaal.
Het is even wennen om je haar met een shampoo bar te wassen. Daarom geven we je wat informatie over de bars en hoe je ze kunt gebruiken.

Shampoo bar

De shampoo bar is er voor elk haartype in elke kleur. En ook voor mensen, die last hebben van hun hoofdhuid. Je kunt de bar op je haar wrijven, zodat deze gaat schuimen. Als het even duurt, kun je ervoor kiezen om het nog een keer te herhalen. Vervolgens goed uitspoelen. Als je voor het eerst een shampoo bar gaat gebruiken, kan het zijn dat je haar even moet wennen. Het voelt de eerste wasbeurten een beetje plakkerig of olieachtig aan. Dat is normaal. Je bent namelijk de PH waarde van je hoofdhuid en haar aan het neutraliseren. Na tien wasbeurten is je haar gewend en heb je schoon, fris en gezond haar zonder plastic afval.

Intensieve conditioner bar

De conditioner bar is gemaakt van koudgeperste hennepolie, die elk soort haar intensief verzorgt. De bar voedt het haar, sluit de haarschubben na het wassen en maakt het haar glanzend en zacht. Je kunt de bar direct over je haar wrijven, of eerst op je handen aanbrengen. Even intrekken, uitspoelen en klaar.

Body Butter bar

Flow Cosmetics maakt verschillende soorten bodybutter bars, die geschikt zijn voor alle huidtypen. De basis bestaat uit cacaoboter en biologische kokosolie en wordt aangevuld met een etherische oliën voor de geur en natuurlijke een heilzame werking. In de bar zit natuurlijke was, die ervoor zorgt dat de bar stevig blijft in de verpakking, maar in contact met je warme handen een beetje smelt. Vervolgens kun je het rechtstreeks op je huid aanbrengen.

Daarnaast zijn er ook reinigende zepen voor je gezicht, die je in een bar-vorm kunt kopen.

Over de schrijver

6 reacties op “Dit bedrijf maakt biologische en zero-waste cosmetica zonder chemicaliën”

 1. Nicolaas, goede uitleg op een toch wel wat korte bocht reactie. Zonder chemie zijn we nergens; zonder chemicaliën komen we veel verder.

  Een website waar ik ook regelmatig natuurlijke producten haal is Louland.nl. Hebben ook fijne producten

 2. Fijn dat er alternatieven zijn maar je hebt helemaal niets nodig. Ik kon het niet geloven maar geen haar wassen ook niet met water en mezelf met een washandje zonder zeep en geen smeersels blijkt goed te zijn voor l haar en huid. Mijn lichaam reinigt zichzelf. Ik had dit nooit voor mogelijk gehouden Naast geld bespaart het ook nog water.!
  Echt de moeite waard

 3. Charolotte, ik vind dit nogal een vreemde reactie. Je bent zeer overtuigd van je eigen kunde. Maar ik denk dat jij het zelf niet helemaal begrijpt. Er is een groot verschil tussen chemicaliën en chemie. Heel groot zelfs. Ik raad je dan ook aan niet andere mensen op een verkeerd been te zetten met jouw onkunde. Er zijn maar weinig cosmetica merken die zo schoon zijn van CHEMICALIËN en conserveringsmiddelen. Ik zeg duim omhoog voor Flow!

  1. Nee Nicolaas, jullie hebben het in het artikel over “chemische stoffen”, maar alles is een chemische stof, omdat alles is opgebouwd uit moleculen. Ik zeg ook niet dat Flow slechte producten maakt (misschien zijn ze wel heel lekker), ik zeg alleen dat hun marketing niet deugt.
   En ook al zitten er chemicaliën volgens jouw definitie in, dan nog hoeft dat niet te betekenen dat die slecht zijn voor je lichaam of de natuur. Sommige natuurlijke stoffen kun je bijvoorbeeld ook synthetiseren, waardoor je meer controle hebt over hoe puur ze zijn (bijvoorbeeld salicylzuur). Is de stof dan opeens slecht? Nee. Hij is juist veiliger, omdat je er meer controle over hebt.
   En ook als je een agressieve stof op een ingrediëntenlijst ziet, bijvoorbeeld natriumhydroxide, dan hoeft die stof niet eens aanwezig te zijn of schadelijk te zijn in het eindproduct. Met olie reageert de stof tot zeep, waardoor er geen natriumhydroxide overblijft. Of bijvoorbeeld wanneer het in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd om de pH-waarde van een product geschikt te maken voor de huid omdat het anders te zuur is. In pure vorm is het zo basisch dat het zeer irriterend is, maar voeg je het toe aan een zure omgeving, dan reageren zuur en base tot water en zout en balanceren ze elkaar uit.
   Deze principes zijn niet wezenlijk anders wanneer je stoffen uit de natuur haalt. Daarnaast moeten we niet vergeten dat heel veel “chemische” stoffen hun oorsprong gewoon in de natuur hebben, ook als ze door mensenhanden gemaakt zijn, vaak omdat we efficiënte manieren hebben uitgevonden om stoffen in grote hoeveelheden te maken omdat ze zo nuttig zijn.
   Om o.a. deze redenen is het onzin om te verkondigen dat producten vrij zijn van chemicaliën / chemische stoffen / welke fearmongering naam je er ook maar aan wilt geven, en daarmee te impliceren dat andere producten “slecht” zijn, wat niet per se zo hoeft te zijn. Dit is waarom ik zo boos wordt van de marketingmanieren van veel cosmeticamerken, eco of niet.

 4. Jongens alsjeblieft zeg. Ik had een hoge dunk van jullie, maar serieus, “zonder chemicaliën?”. Ga alsjeblieft terug naar school voor wat basic scheikunde. Alles is chemie! Water, plantaardige olie, wel of niet biologisch, natuurlijk verkregen of gesynthetiseerd, ALLES. IS. CHEMIE. Het zullen vast geweldig lekkere producten zijn en ik ben zelf ook dol op eenvoudige, natuurlijke cosmetica, maar ik moet echt huilen van de insteek van dit artikel, en van die “zonder chemicaliën” bullshit die veel eco merken verkondigen. Shame on you all.

Reacties zijn uitgeschakeld.