Dit drijvende tiny house komt uit de 3D-printer

Aan het einde van de maand moet het af zijn: het eerste 3D-geprinte tiny house, gebouwd op een drijvend ponton in Tsjechië. Met een speciale robotarm kan het drijvende tiny house binnen 48 uur geprint worden. Daarmee wordt 50% op de bouwkosten en 20% op CO2-uitstoot en bouwafval bespaard. Het huis, dat ontworpen is door beeldhouwer Michal Trpak, heeft de naam Prvok gekregen.

Drijvend tiny house

Prvok heeft een oppervlakte van 43 m2. Opvallend aan het ontwerp zijn de organische vormen en de enorme patrijspoorten, die dienstdoen als raam en natuurlijk horen bij een huis op het water. Er zijn drie kamers in het huis: een slaapkamer, een badkamer en een woonkamer met een open keuken. Het huis is overigens ook prima geschikt om op land te bouwen, zo stellen de makers.

Grotendeels zelfvoorzienend

Het drijvende tiny house is op een ecovriendelijke manier gebouwd en is grotendeels zelfvoorzienend, met een groen dak, een recirculatie douche en een waterreservoir. Het huis is ontworpen om minimaal 100 jaar te blijven staan, ook in extreme weersomstandigheden. “In de toekomst kunnen de bewoners het afbreken en het terplekke weer opbouwen met hetzelfde materiaal,” zegt ontwerper Michal Trpak.

Drijvende Tiny House

Andere 3D-geprinte huizen

De makers hopen dat ze met Prvok de bouwindustrie op z’n kop zullen zetten door op maat gemaakte huizen betaalbaar te maken en minder materialen te verspillen dan bij de traditionele bouwmethode. Overigens is Pvrok niet het eerste 3D-geprinte huis met deze ambitie. In Eindhoven wordt gewerkt aan een hele buurt met vijf 3D-geprinte huizen (Project Milestone) en in Amerika presenteerde een startup in 2018 ook al een 3D-geprint huis, dat binnen 24 uur gebouwd kon worden voor 4.000 dollar. Zij begonnen in Mexico aan de bouw van een 3D-geprinte buurt. De eerste huizen daarvan werden eind 2019 opgeleverd.

Vergaderruimte uit de 3D-printer

En de eerste 3D-geprinte vergaderruimte van Europa staat sinds 2019 in Teuge, Gelderland. Voordeel van een 3D-printer is, dat je vrij makkelijk ronde vormen kan bouwen. Hier was vraag naar een cirkelvormige vergaderruimte, omdat dat het meest efficiënt blijkt te vergaderen. Het duurde tien dagen om dit vergadergebouw te printen.

Zou jij in een 3D geprint huis willen wonen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto’s van Prvok od Burink.  

Over de schrijver

21 gedachten over “Dit drijvende tiny house komt uit de 3D-printer”

  1. Het is een toekomst visie en droom van mij, al jaren lang, om iedereen in dergelijke ronde huisjes te kunnen laten wonen. Met dit 3D idee, is het vast mogelijk om hele dorpen te bouwen waar milieu, mens en diervriendelijk te wonen is. Mijn project `het Warme Nest, zou hiermee heel snel gerealiseerd kunnen worden, mits inderdaad er terrein voor beschikbaar komt. En uiteraard beperkende regels afgeschaft worden en de overheid echt gaat voor persoonlijke vrijheid en zorg voor elkaar en de natuur.

    1. Ik zou graag in zo’n tiny house willen wonen op het water. Ben ook erg benieuwd hoe het zich ontwikkeld naar een tiny house dat te demonteren en weer opnieuw op te bouwen is…

  2. Een geweldig initiatief met multifunctionele toepassingen! De organische vorm spreekt erg aan..Het werkelijke geluk ligt in
    ‘minder= het nieuwe meer’!

Reacties zijn gesloten.