Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn: dit zijn een aantal betaalbare opties

Een huis dat weinig tot geen energiekosten met zich meebrengt. Dat willen we toch allemaal? Je denkt misschien dat zoiets heel duur is, maar een energieneutraal huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Bovendien kent energieneutraal wonen nog heel veel meer voordelen. Maar hoe breng je het in de praktijk? HetkanWEL is op onderzoek uitgegaan en vertelt je in 7 minuten hoe duur een energieneutraal huis is, waar je subsidie kunt krijgen en hoe je een huis energieneutraal maakt. Je vindt ook een paar hele inspirerende voorbeelden! 

Wat is een energieneutraal huis?

Een woning dat energieneutraal is heeft geen of zeer lage energiekosten. In zo’n milieuvriendelijk huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht. De energie die je verbruikt, wek je ook zelf op. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windenergie of biogas. De technologie om zelf energie op te wekken ontwikkelt zich snel, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om energieneutraal te wonen.
Andere kenmerken van een energieneutraal huis zijn:

  • Goede isolatie van het dak, de muren en de vloer
  • Een ventilatiesysteem
  • Zonnepanelen
  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en verbruikt
  • Een warmtepomp of zonneboiler
  • Driedubbel glas

Voorbeeld van een energieneutraal huis: PopUp House

De architecten van Multiple Studio ontwikkelden een PopUp House dat je helemaal uit elkaar kunt halen en geheel kunt hergebruiken. Een verwarming is overbodig door het gebruik van unieke isolatieblokken. Volgens de Dutch Design Studio is het bouwsysteem kinderlijk eenvoudig. De woning bestaat uit een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, isolatieblokken en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven.

Alle blokken en platen worden direct op de juiste maat besteld. Je hoeft het huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar te zetten met een boormachine. Als je wilt, kun je een Pop-up House bovendien zo bouwen dat hij voldoet aan de zeer strenge energie standaardeisen van Passivhaus. Dat wil zeggen dat het huis dan volledig energieneutraal is. Het huis staat in zijn geheel binnen een paar weken. Je hebt dan 130 vierkante meter energiezuinig woonoppervlak. 

De bedenkers van PopUp House hebbenin hun thuisland Frankrijk inmiddels meerdere energieneutrale huizen gebouwd: het zijn allemaal bouwpakketten die op elkaar lijken, maar waarbij toch veel variatie mogelijk is in grootte en vorm. Ze hebben momenteel bijna 20 modellen in hun collectie. In Nederland werd het eerste exemplaar in 2017 in Abbenes gebouwd. We spraken toen met de bouwer.

(Tekst gaat door onder video)

Er zijn ook Nederlandse aanbieders die betaalbare, duurzame huizen bouwen op basis van vaste modellen. Denk daarbij aan huizen van de Woonpioniers waar we al eerder over schreven (Marjolein Jonker van Tiny House Nederland heeft een nieuw tiny house van hun hand, waarover binnenkort meer op onze site) of Sustainer Homes. We spraken vorig jaar ook met Joost Straat, die in een energieneutraal huis zonder verwarming woont – en nee, dat is niet bikkelen, maar gewoon comfortabel. Hoe dat werkt, lees je hier.

Energieke inspiratie

Steeds meer mensen verdiepen zich in de wereld van energieneutraal wonen. En dat is maar goed ook, want alle voorbeelden zijn stuk voor stuk inspirerend. De online platforms Huis vol Energie en Ons Huis Verdient Het verzamelen Nederlandse voorbeelden. Je kunt woningen bekijken die al volledig energieneutraal zijn en huizen die nog middenin de transitie zitten. Je leest ook welke maatregelen eigenaren hebben genomen en wat hun ervaringen zijn. Neem voor nog meer tips ook een kijkje op Ervaringen met energie

Het Vriendenerf laat ook zien dat energieneutraal wonen heel goed kan. Hier wonen vijftigplussers (van 57-75 jaar oud) in een eigen energieneutraal huis. Ze kunnen elkaar een beetje helpen, mocht dat nodig zijn. 

Huidig huis energieneutraal maken

Je hoeft natuurlijk niet een compleet nieuw energieneutraal huis aan te schaffen. Je kunt ook een heleboel aanpassingen doen aan het huis waarin je nu woont. Wat mogelijk is, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het bouwjaar van je huis. Zo hebben sommige huizen geen spouwmuren of kruipruimte en geldt over het algemeen dat oude huizen wat meer kieren, kraken en tochten. Toch lukt het mensen ook om oude huizen energieneutraal te maken. Lees hier het verhaal van 3 klussers die (met hun oudere huis) nog dit jaar van het gas af gaan. Mede naar aanleiding van hun verhalen hebben we een stappenplan naar een energieneutraal huis gemaakt, die nog wat dieper op de mogelijkheden ingaat. Daarbij kan je gebruik maken van heel wat innovaties van Nederlandse bodem, die je helpen je huis te verduurzamen van een recirculatiedouche tot vernieuwende manieren van isoleren. Lees hier wat je al kan doen:

  1. De meest logische volgorde van je huis energieneutraal maken is: eerst goed isoleren en dan je verwarmingssysteem aanpassen.
  2. Je kunt je huis laten inpakken met prefab-onderdelen. Als jouw huis energielabel E, F of G heeft, is het aantrekkelijk om in één keer het hele huis te isoleren. Het gaat snel en is relatief goedkoop. Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden (Rc-waarde).
  3. Bedenk voordat je begint met isoleren welk verwarmingssysteem je graag wilt hebben. Dan kun je tijdens het isoleren meteen de juiste leidingen laten aanleggen. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze.
  4. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en LED-verlichting.
  5. Reken uit hoeveel energie je nodig hebt, dan weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
  6. Denk ook na over het laten zetten van HR++ glas of triple glas. Daarmee blijft de warmte in huis.
  7. Investeer in een neveldouche om water te besparen, (hier vind je een overzicht). Deze douche verbruikt 4,5 tot 5 liter per minuut, dat is 30% minder dan een waterbesparende douchekop en 50% minder dan een normale douchekop.
  8. Informeer eens naar verschillende manieren waarop je water kunt verwarmen. Het bedrijf Nerdalize heeft een server-verwarming ontwikkeld die je kunt aansluiten op een boiler. In de server-verwarming zitten krachtige servers die je normaal gesproken in een datacenter tegenkomt. Als deze servers gaan rekenen, worden ze heel warm. Door die warmte kun je douchen of je handen wassen met warm water.

Kosten huidig huis verbouwen

Een huis volledig energieneutraal maken is prijzig. Het hangt natuurlijk af van de grootte van het huis en het bouwjaar. Voorbeeld: voor een woning uit de jaren 80 met een woonoppervlakte van 125 vierkante meter moet je rekening houden met 80.000 euro (als je al het werk uitbesteedt). De grootste kostenpost is de warmtepomp.

Huur je een woning? Ook dan kun je streven naar energieneutraal. Veel woningcoöperaties verdiepen zich in dit thema en krijgen subsidie om energieneutraal wonen mogelijk te maken. Informeer eens bij jouw coöperatie naar de mogelijkheden. Hoe meer vraag ze van hun huurders krijgen naar de mogelijkheden van energieneutraal wonen, hoe meer het onder de aandacht komt. Ondertussen kan je zelf ook wat kleine dingen aanpassen die niet zoveel hoeven te kosten. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie, tochtstrips, folie voor de ramen en een waterbesparende douchekop. Lees hier onze 48 tips om zelf energie te besparen en zo je energierekening naar beneden te krijgen (zonder grote,, dure ingrepen te hoeven doen). Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kan je ook de hulp inroepen van een energiecoach: die werken vaak vrijwillig en zijn dus gratis. Ze geven tips over de energiemaatregelen en besparingen die jij in jouw huis voor elkaar kan krijgen. Google op energiecoach en jouw gemeente om meer informatie te vinden.

Energieneutraal huis bouwen

Je kunt er ook voor kiezen om een energieneutraal huis te laten bouwen, bijvoorbeeld met behulp van PopUp House. Maar je komt ook een heel eind met een nieuwbouwwoning. De bedoeling is dat alle nieuwbouwhuizen energieneutraal gebouwd worden.

Subsidies voor energieneutraal wonen

Omdat de overheid energieneutraal wonen toejuicht, kun je verschillende subsidies aanvragen als je de boel energieneutraal wilt maken. Je kunt een subsidie aanvragen voor de aanschaf van onder meer een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Ook voor het isoleren van je huis kan je een ISDE-subsidie aanvragen. Je kan de verschillende subsidies ook met elkaar combineren. Gemiddeld genomen, krijg je ongeveer 30% van je kosten terug met subsidie. Daarnaast bespaar je natuurlijk op je energierekening. De verschillende maatregelen verdienen zichzelf over een verschillend tijdbestek terug.

De Energiesubsidiewijzer kan je helpen bij het aanvragen van een subsidie. Als je je woonplaats invult krijg je een overzicht van welke subsidies er voor jou beschikbaar zijn, zie je de voorwaarden waaraan je moet voldoen en vind je meer bruikbare informatie. Bekijk ook hier ons overzicht van subsidies om het verduurzamen van je huis betaalbaar te houden. 

Zou jij in een energieneutraal huis willen wonen?

Verder lezen?

Zonnedakpannen

Heb je weleens van zonnedakpannen gehoord? Dit zijn zonnepanelen en dakpannen in één. Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen, maar dan heb je wel meteen nieuwe dakpannen. Lees hier meer.

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links – 

Over de schrijver

120 gedachten over “Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn: dit zijn een aantal betaalbare opties”

  1. Beste redactie,
    Bedankt voor dit artikel.
    Op de site van PopUp House kan ik geen informatie vinden over bouw in NL of aangesloten Nederlande bouwondernemingen. Ik zie wel dat een gelijkvloers PopUp House van ca. 135m2 (wij willen 2 woningen bouwen op 1 perceel) tot ca. €382.000 (incl 21% btw kost).
    Is er kans op een update van dit artikel? En misschien een verdieping ook? De redactie zou ‘er bovenop’ zitten, maar daar zie ik niet veel van terug. 1 Artikel over een popup house in Abbenes uit 2017. Of zie ik iets over het hoofd?
    Handig, die link naar energiesubsidies 🙂
    Groet!

  2. Het is al langere tijd mijn droom geweest om een energieneutraal huis te bouwen of laten bouwen. Ik wil alleen voor duurzaam materiaal kiezen en er voor zorgen dat het huis geen uitstoot heeft. Het is daarom prettig om te weten dat er subsidies beschikbaar zijn.

  3. Ik lees hier veel vragen van geinteresseerde mensen en evenveel antwoorden naast de kwestie.
    Voor 38.000 koop je een VW Tiguan, geen huis…

  4. Ik zou graag een energieneutraal huis laten bouwen, omdat dit mijns inziens op de lange termijn geld gaat besparen. Verder is het ook nog eens goed voor het milieu. Fijn dat je voor verschillende dingen een subsidie kan krijgen. Ik ga even kijken hoe het zit met de warmtepomp.

  5. Hallo,
    Ik sta op het punt een stuk grond te kopen en ben mij tegelijkertijd aan het oriënteren op de bouw van een low budget prefab woning van maximaal 60 vierkante meter. Ik wil zo duurzaam mogelijk leven, dus energie neutraal en eigen waterleidingsysteem, enz. zijn begrippen waar ik blij van wordt.
    Wie heeft enig idee waar ik meer info kan vinden over het bouwen van prefab betaalbare kleine huizen?
    Dank alvast en een mooie dag toegewenst
    Vriendelijke groet,
    Joan

  6. Dit lijkt me nou echt iets om eens uitgebreid in ‘prime time’ op de Publieke TV te brengen. Met interactieve kijkers reacties. Zo in het kader van de Haagse oorwurm kreet : “We motten van het gas af”. Hoe dan ? ?
    Maar ja, de kijker heeft niks in te brengen. Eigenlijk zou er een structurele programma serie moeten komen en de overheid die dat dan betaalt. Met bedrijven erbij die b. v. ook al ervaring met opslag van stroom uit zonnepanelen hebben en ook met aardwarmte opwekking. Zoals misschien n2m-installatie , die ik om een kosten schatting van het boren heb gevraagd. Zowel voor 1 huis als voor een aantal.
    En er dient ook herhalend op NPO uitgezonden worden. Ook in de MBO bouw en techniek vakken dient meteen te worden begonnen met praktische opleidingen om dat allemaal toepasbaar te maken.
    In Varsseveld staan 6 aaneengeschakelde Tiny Houses met zonnepanelen. Maar ze zijn wel aan het stroom- , gas-, en waterleidingnet aangesloten. Er wonen nu asielzoekers in. Ik bezocht ze en ze vonden het wel ‘wat krap” , die 16 vierkante meter met toilet, douche en kitchinette.
    Gebouwd in Doetinchem waar wel 12 mensen ingeschreven staan voor een Tiny House, liefst Off-Grid. Maar ja, de Gemeente heeft geen plek , zegt men.
    Alhoewel er vele hectares braak liggen op het bedrijven terrein aan de A18..
    Misschien komt daar echter een zonnepark , een Duitse (!) investeerder schijnt interesse te hebben.
    Gaat echt niet alleen om het huisje, maar ook om het monopolie van Gemeenten om via de zgn. Bestemmingsplannen te bepalen waar door wie gebouwd mag worden. Dit terwijl er genoeg kadastrale juridische eigenaren zijn, die tiny houses willen (laten) bouwen , off-grid en zonder wegen aanleg, omdat er b.v. een perceel al aan een verharde weg ligt. Dus: nul kosten en toch “mag het zo maar niet”. Maar ‘kraken’, andermans eigendom ongevraagd in bezit nemen wordt gewoon gedoogd. Weer zo”n kromme NL toestand.

Reacties zijn gesloten.