Dit gaat het kabinet doen met de bijtelling van zuinige auto’s

Twee weken geleden beloofde staatssecretaris Weekers van Financiën dat de lage bijtelling voor zuinige auto’s voorlopig gehandhaafd zou blijven. Maar vanavond meldde het 8 uur Journaal (Zien? Op 5:57 min), op basis van de uitgelekte Miljoenennota dat milieuvriendelijk rijden duurder zou worden. Dit werd verder niet toegelicht in het item. Vraag is nu: wat gaat het kabinet doen met de bijtelling voor zuinige auto’s?

Volgens de tekst in de Miljoenennota zit het zo.

Voor zeer zuinige auto’s geldt sinds 2008 een verlaagd bijtellingstarief van 14% van de catalogusprijs, in plaats van 25% die geldt voor andere auto’s. Het gaat dan om auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 95 gram voor dieselauto’s en minder dan 110 gram voor alle andere auto’s. Met ingang van 2009 geldt voor iets minder zuinige auto’s ook een aantrekkelijk tarief, namelijk 20%. Het gaat dan om dieselauto’s met een CO2-uitstoot tussen de 95 en 116 gram CO2-uitstoot en alle andere auto’s met een uitstoot tussen 110 en 140 gram.
Vanaf 1 juli 2012 worden deze CO2-grenzen jaarlijks bijgesteld. Check hier de CO2-uitstoot van jouw auto.

Nulemissieauto’s, zoals elektrische auto’s kennen sinds 2010 een tarief van 0 procent en voor de jaren 2012 tot en met 2014 een tarief van 7 procent. Via een amendement tijdens de Kamerbehandeling in 2011 is dit percentage verlaagd naar 0%. Deze categorie nulemissieauto’s wordt met ingang van 1 januari 2012 uitgebreid tot auto’s met een uitstoot van hooguit 50 gram per km. Deze tijdelijke uitbreiding geldt tot 1 januari 2016.

Bron: Miljoenennota, p. 192 (p. 332 in Acrobat Reader),

Lees ook:

Lage bijtelling blijft

Meer belasting betalen maakt ons gelukkiger

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Over de schrijver

1 reactie op “Dit gaat het kabinet doen met de bijtelling van zuinige auto’s”

  1. Met de geringe omvang van de laatste groep is dat symbool politiek.

    Is deze indeling nog steeds op basis van fabrikant gegevens? Met de vaker aangetoonde forse afwijkingen in de praktijk zorgt die indeling niet echt voor verbetering zeker met een ruime marge als 110-140 g CO2. Weer een gemiste kans!

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020