Dit gebeurt er als iedereen 1 stuk zwerfvuil opraapt (video)

Zwerfvuil Oprapen Is Makkelijker Dan Je Denkt. Foto: Still Uit Youtube Video
Zwerfvuil Oprapen Is Makkelijker Dan Je Denkt. Foto: Still Uit Youtube Video
80% van het plastic dat in de oceaan drijft, komt van land af. Via sloten, rivieren en kanalen drijft het uiteindelijk de zee in. Het afval vervuilt het water, en bovendien eten vissen heel kleine stukjes giftig plastic. Ook wij krijgen uiteindelijk die troep weer binnen.

Toch is het probleem van de plastic soep helemaal niet zo moeilijk op te lossen. Volgens Peter Smith van Stichting Klean is zwerfvuil zo verdwenen als iedereen elke dag 1 stuk zwerfvuil op te ruimen. “Dat lukt nooit”, denk je? In deze video laten vrijwilligers van Stichting Klean zien dat het wel kan:

Heb je een stuk zwerfvuil opgeruimd? Stichting Klean roept je op om dan een #zwerfie te maken:

“Een foto van het stuk zwerfvuil, of juist de schone aarde, of van je blije gezicht omdat je zojuist de wereld hebt verbeterd. Plaats die foto op Facebook, twitter, instagram, printerest. Want alleen door te laten zien hoeveel mensen dit al doen, zullen steeds meer mensen mee gaan doen.”

Ook kun je meedoen aan #zwerfie-dag. Aankomende 20 maart, 1 dag voor de lente, doen duizenden mensen mee en rapen dan 1 stuk zwerfvuil op. Hier kun je je ook opgeven.

Bron: Stichting Klean

Lees ook
[adrotate group=”1″]
1000 kilo minder afval door wasbare luiers
Zo bespaar je jaarlijks honderden plastic tasjes

Over de schrijver

7 gedachten over “Dit gebeurt er als iedereen 1 stuk zwerfvuil opraapt (video)”

 1. Vandaag is het antizwerfvuildag en ik ga daarom zo hier en daar wat rotzooi die ik op mijn dagelijkse wandelingetjes zie slingeren, weg halen. Wie weet zien anderen mij dat doen en volgen ze dit voorbeeld.

 2. Dank voor het delen, maar je maakt de begrijpelijke fout die bijna iedereen maakt: "is zwerfvuil zo verdwenen als iedereen elke dag 1 stuk zwerfvuil op te ruimen"
  We hebben niet iedereen nodig! Het is veel nog gemakkelijker. Er hoeven maar 1 op de 4 mensen gewoon te doen (gewoon doen = voorkomen dat er gifstoffen in de voedselketen terecht komen).

  Opgeruimde groet,
  Peter van Stichting Klean

  1. nog beter is als ieder zijn eigen vuil mee naar huis neemt of daar deponeert waar het hoort!! Hebben we geen zwerfvuil meer, dit is weer zo het paard achter de wagen spannen!! Mentaliteitsverandering is nodig: ik ben ook verantwoordelijk!!!!

  2. Als op 1 op de vier mensen nu eens niets weggooit? En als zwerfvuil oprapen normaal gevonden wordt. En als alle, echt al het verpakkingsmateriaal recyclebaar moet zijn of desnoods met statiegeld belast wordt.
   En als ook in de agrarische sector, de handel en de industrie het plastic of piepschuim gedecimeerd wordt, dan schiet het pas echt op.

Reacties zijn gesloten.