Dit gebeurt er als je tablets achterlaat bij Ethiopische kinderen

800Px Xo 3 Photo10
Tablet Van Olpc. Foto: Olpc

Wat gebeurt er als je tablets achterlaat bij ongeletterde Ethiopische kinderen, zonder verdere instructie? Binnen no time openen ze de dozen, vogelen ze uit hoe je de tablets aanzet, leren ze zichzelf aan de hand van filmpjes het Engelse alfabet en laten ze ook hun ouders zien hoe het werkt. Het Amerikaanse project One Laptop Per Child zag dit gebeuren nadat ze in twee Ethiopische dorpjes voor ieder kind een tablet achterlieten. Aan de hand van tracking software werd gekeken wat de kinderen ermee deden.

Wat blijkt? De kinderen gebruikten al vrij snel verschillende soorten apps en leerprogramma’s. Zelfs de taal waarop de tablets stonden ingesteld was geen probleem. De tablets hadden een standaard Engels besturingssysteem en een accu op zonne-energie.
De projectleider van One Laptop Per Child gelooft sterk in de hypothese dat kinderen autodidact kunnen leren, net als dat ze uit zichzelf leren lopen en praten. Dit experiment in Ethiopië lijkt erop te wijzen dat deze kinderen zich inderdaad zelf het Engels aangeleerd hebben. Doordat veel kinderen in afgelegen regio’s niet naar school gaan, wordt geschat dat 100.000.000 kinderen wereldwijd geen basisonderwijs krijgen.Projecten die de kosten voor zo’n tablet kunnen dragen zouden deze kinderen, zonder onderwijzers in de buurt, toch kans geven op onderwijs.
De trackers op de tablets zullen nog zo’n twee jaar informatie verzamelen over de leerwijze van de kinderen. Het OLPC project droomt verder over de toekomst; over kinderen in de Bronx die zichzelf bijscholen met behulp van tablets en Palestijnse en Israelische kinderen die met elkaar emailen.
Bron: Spiegel 
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie
Zo maakt een groene druppel een groene golf

Over de schrijver