Dit gebeurt er als je wél een minister van Milieu hebt…

Milieuminister4In Nederland vecht @milieuminister al twitterend tegen het ecologisch begrotingstekort van 35%. In Australië hebben ze een échte milieuminister die daadwerkelijk beslissingen mag nemen. Zijn naam is Minister Burke en hij heeft nu besloten dat de Nederlandse supertrawler voorlopig niet in Australische wateren mag vissen. Hij vreest lokale uitputting van de visstand door overbevissing. Ook is hij bang dat er dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden als bijvangst worden binnengehaald.
“Als het fout gaat zijn er risico’s voor het milieu, voor andere commerciële partijen en voor iedereen die van vissen houdt. Dat zijn risico’s die ik niet wil nemen”, zei Burke op een persconferentie.
Onze eigen @Milieuminister roemt de actie van zijn Australische collega via Twitter als een “goeie actie”. Hij stelt bovendien dat de visserij met duurzaamheid veel meer banen en omzet realiseert dan met dergelijke ‘fabrieksboten’ die de zee leegvissen. De Margiris is 142 meter lang en wil in Australië 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen. Dat is de helft van het totale Australische quotum.
Het is trouwens wel de vraag of dergelijke acties de kansen op een terugkeer van een echte milieuminister in Nederland verhogen. Want het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat een kabinetslid serieus werk maakt van milieubescherming door vervuilers en uitbuiters aan te pakken…
Bronnen: hetkanWel, Milieuminister en NOS Nieuws
Lees ook:
Milieuminister vecht tegen ecologisch begrotingstekort van 35%
4 tips voor de milieuminister: zo komen we groen de crisis uit
Shell stopt nu alweer met boringen in de Noordpool

Over de schrijver