Dit is het meest eco-vriendelijke hotel ter wereld

Foto: Svart Hotel / Snøhetta Plompmozes
Een eco-vriendelijk en klimaatpositief hotel dat 85 procent minder energie verbruikt dan een gemiddeld hotel én eigen energie opwekt: het klinkt als muziek in de oren. Dit bijzondere exemplaar krijgt een plekje in het hoge noorden van Noorwegen, aan de rand van een gletsjer. Iets voor op je bucketlist?
Het ‘Svart Hotel’ laat nog even op zich wachten en opent haar deuren in 2021. De plannen zijn inmiddels door de plaatselijke gemeente goedgekeurd, dus de bouw kan beginnen. Het eco-vriendelijke gebouw krijgt een plekje aan de voet van de Svartisen-gletsjer, in de gemeente Meløy, ongeveer 1200 kilometer ten noorden van Oslo. Het hotel krijgt een futuristische look. De ronde vorm creëert een panoramisch uitzicht.

Svart Photo Credit Snøhetta Plompmozes
Foto: Svart / Snøhetta Plompmozes

Duurzaam en energie-efficiënt

Architectenbureau Snøhetta, Arctic Adventure of Norway en Powerhouse zitten achter het ontwerp van het Svart Hotel. Het belooft volledig duurzaam en energie-efficiënt te worden. Volgens de ontwerpers is het belangrijk om de natuurlijke schoonheid en de fauna en flora van de omgeving te behouden. Het gebouw laat daarom een minimale ecologische voetafdruk achter op de natuur. De vorm van het hotel en de houten palen die het gebouw uit het water tillen, zijn geïnspireerd op de traditionele stuwdammen en ‘fiskehjell’ (een houten structuur waarop vissers de gevangen vis laten drogen).

Meer energie dan nodig

In vergelijking met traditionele hotels gaat dit hotel 85 procent minder energie verbruiken. In de loop van zes decennia zou het hotel in theorie zelfs meer energie genereren dan nodig is om het pand te bouwen, te onderhouden en uiteindelijk te slopen. Het hotel gaat energie opwekken onder meer door middel van zonnepanelen en geothermische bronnen.

Svart Borealis Photo Credit Snøhetta Plompmozes
Foto: Svart / Snøhetta Plompmozes

De natuur in

Het is de bedoeling dat de hotelbezoekers optimaal kunnen genieten van de natuur van Noorwegen. Denk aan: wandelen, kanoën, yoga én het Noorderlicht bekijken. Ik weet niet hoe jij over dit hotel denkt, maar ik wil er nú heen!

Over de schrijver