Dit is waarom een positieve blik je verder helpt

Bij hetkanWEL wisten we het natuurlijk al: positiviteit is goed voor je. Zo schreef de Amerikaanse geluksprofessor in zijn boek The happiness Advantage al dat positieve mensen niet alleen aardiger en intelligenter gevonden worden, maar dat we ze ook meer vertrouwen. Bovendien nemen positieve mensen over het algemeen meer verantwoordelijkheid voor hun gezondheid en welzijn door te sporten, mediteren en gezond te eten.

Hogere levensverwachting

We zijn gelukkiger als we ons omringen met positieve mensen. Zo kunnen vrienden met een gezonde levensstijl ons aanzetten om ook meer te bewegen en beter te eten. Bovendien spelen positieve vriendschappen een belangrijke rol in onze levensverwachting. Zo leven de mensen uit het Japanse Okinawa, waar vrouwen gemiddeld 90 worden, in zogenaamde Maoi groepen.
Moai groepen zijn informele groepen van ongeveer vijf mensen, die elkaar emotionele, sociale en financiële hulp bieden. Ouders stoppen hun kinderen al bij de geboorte in zo’n groep, zodat je de reis door het leven gezamenlijk kan maken. Als er sprake is van ziekte of tegenslag helpen ze elkaar, maar ook als er sprake is van geluk delen ze dat met elkaar, zoals een mooie oogst.

Het verwerken van tegenslag

Als je jezelf omringt met positieve mensen helpt je dat bij het verwerken van verdriet of tegenslag. In haar boek De kracht van betekenis vraagt Emily Asfahani Smith zich af waarom sommige mensen veerkrachtiger zijn dan anderen. Dat heeft volgens haar te maken met twee zaken: het hebben van een hoger doel in het leven (dit zorgt voor hoop en doorzettingsvermogen) en het hebben van een goed sociaal netwerk.
Het hebben van een hoger doel zorgt ervoor dat je moeilijkheden niet langer ziet als hindernissen die je moet vrezen en vermijden, maar als noodzakelijke stappen om je doel te bereiken.

Minder stressklachten 

Stress brengt gezondheidsklachten met zich mee, maar die klachten zijn beduidend minder bij mensen die het voordeel zien van de worsteling die ze doormaken. Zo kan je bijvoorbeeld gaan inzien dat tegenslag ervoor heeft gezorgd dat je een sympathieker of empathischer persoon bent geworden. Ook kan tegenslag ervoor zorgen dat je anderen kan helpen, die hetzelfde meemaken.
In De kracht van betekenis vertelt Asfahani Smith het verhaal van een dokter, die na een lang en gelukkig huwelijk ontroostbaar is als zijn vrouw overlijdt. Hij bezoekt een psychiater om hem te helpen bij het verwerken van dit grote verdriet. Deze stelt hem de vraag hoe het voor zijn vrouw geweest zou zijn als hij als eerste zou zijn overleden. “Dat zou verschrikkelijk zijn geweest voor haar!” antwoordt hij en hij ziet in dat hij nu door een periode van rouw moet om haar dat verdriet te besparen. Deze positieve draai aan zijn verdriet, hielp hem.

Positiviteit kan je leren

Positiviteit lijkt dus een belangrijk ingrediënt te zijn voor een lang, gelukkig en gezond leven. Maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om een positief te blijven. Gelukkig is er hoop ? Volgens de Amerikaanse geluksprofessor Shawn Anchor kan iedereen positiviteit namelijk leren door deze simpele vijf stappen te volgen:

  1. Leer om dankbaar te zijn (verzin elke dag 3 nieuwe dingen in je leven waar je op dat moment dankbaar voor bent)
  2. Steek de loftrompet (stuur elke dag een email of sms waarin je iemand bedankt of een pluim uitdeelt.)
  3. Vind betekenis in dingen (denk aan het einde van de dag terug aan iets betekenisvols. Dat kan iets simpels zijn als de bos bloemen die je kreeg of iemand die de deur voor je openhield.)
  4. Kom in beweging (het maakt niet zoveel uit wat je doet als je hartslag er maar van omhoog gaat.)
  5. Neem de tijd om te ademen (neem elke dag even een paar minuten de tijd om alles stil te zetten om je alleen maar op je ademhaling te concentreren).

Over de schrijver