Dit is waarom je moet overstappen op échte groene stroom

De stroom in Nederland wordt steeds groener. Althans dat lijkt op het eerste gezicht zo als je kijkt naar het onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise. In de jaarlijkse energieranking die in oktober verscheen, scoort Qurrent voor het vierde achtereenvolgende jaar het hoogst met een 10. Dat is ver boven het gemiddelde dat de Nederlandse energieleveranciers dit jaar scoorden, namelijk een 6,1.
Dat gemiddelde cijfer lijkt misschien helemaal niet slecht, want het is voldoende. Toch verduurzaamt het totale energie aanbod in Nederland niet. Dat komt omdat veel energieleveranciers hun grijze stroom, van bijvoorbeeld kolencentrales, hebben weg gestopt in aparte ondernemingen. Hierdoor lijken deze bedrijven groener, maar zijn ze het in feite niet.
Misschien is dat ook de reden dat Nederland nog steeds slecht scoort in de lijstjes van Eurostat als het gaat om groene energie. Daar stond Nederland in 2015 bijna helemaal onderaan met 5,8%, net boven Luxemburg en Malta. In 2016 was de score met 5,9% niet veel beter.
Nederland heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 14% van de verbruikte energie duurzaam op te wekken. Op dit moment is ons land, samen met landen als Frankrijk, nog het verst verwijderd van hun eigen doelstelling. En dat terwijl inmiddels elf Europese landen hun doelstelling voor 2020 nu al gehaald hebben, zo bleek uit cijfers van Eurostat. Nederland moet dus aan de bak en wij kunnen daarbij helpen door over te stappen op échte groene stroom.
Er zijn een paar kleine bedrijven, die een 10 scoren in de jaarlijkse energieranking. Qurrent is daarvan de enige, die door de Consumentenbond officieel het predikaat van de groenste heeft gekregen. Volgens hoogleraar Prof. Dr. Annelies Huygen van TNO ligt bij deze bedrijven dan ook de toekomst. “Innovatie komt eigenlijk altijd van nieuwe, kleine bedrijven,” zegt ze in een tv-uitzending van Radar. En met die innovatie komt de broodnodige verandering als het gaat om het winnen van energie.
Wij geven je drie goede redenen om de overstap naar deze bedrijven te wagen:

1. Je bespaart tot 4 ton CO2

Als je overstapt van grijze stroom naar volledig groene stroom van een goede leverancier bespaar je tot 4 ton CO2 per jaar. Dat klinkt misschien wat abstract, want wat is 4 ton CO2? Laten we het zo zeggen: voor 1 ton CO2 uitstoot moeten 50 bomen een jaar lang groeien en moet een 2.3MW windmolen 2,5 uur draaien. Je stoot 1 ton CO2 uit als je 7 keer naar Parijs vliegt, 319 liter diesel verbrandt of 16.000 kilometer met de trein reist. En dat dus keer vier.

2. Je helpt mee om Nederland te verduurzamen

Je betaalt je energierekening voortaan bij een bedrijf dat meehelpt om Nederland te verduurzamen. Als steeds meer mensen overstappen naar een écht duurzame energieleverancier, winnen deze bedrijven aan slagkracht. En dat betekent automatisch dat de bedrijven, die nu (ook) nog in kolencentrales investeren, het moeilijker gaan krijgen.

3. Groene stroom is goed betaalbaar

Groene stroom is tegenwoordig even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom, stelt milieuorganisatie Wise. Dat blijkt ook uit het feit dat steeds meer Nederlanders overstappen naar groene stroom: sinds 2015 is dit percentage met ruim tien procent gestegen naar 69%. Helaas gaat het hier nog vaak om de ‘groene’ bedrijven, die nog weinig duurzaam zijn. Echte winst kunnen we dus boeken door ons aan te sluiten bij een leverancier als Qurrent, die vorige maand door de Consumentenbond voor de vierde keer op een rij werd uitgeroepen tot de allergroenste van Nederland.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Qurrent.
 
Lees ook: Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn en 6x koken op zonne-energie

Over de schrijver

10 gedachten over “Dit is waarom je moet overstappen op échte groene stroom”

 1. Voorstanders beweren dat als je van een leverancier groene stroom afneemt dit zal leiden tot meer opwek van groene stroom. Het beste bewijs waarom dit niet zo is, is dat de grootste offshore windparken in Nederland gebouwd gaan worden voor de laagste subsidie door Shell en DONG ondanks (of juist dankzij) dat ze niet aan particulieren/kleine bedrijven in Nederland leveren. Er wordt beweerd dat als niemand groene stroom afneemt, de duurzame producenten de stroom niet kwijt kunnen. Dit is absoluut niet waar. In Nederland heeft groene stroom voorrang op het net. Dat betekent dat je als duurzaam project, je altijd je stroom kwijt kunt. Als je geen PPA (Power Purchase Agreement) hebt, kun je de stroom via de APX (Amsterdam Power Exchange = openbare energiebeurs) verkopen. Zie ook http://energeia.nl/columns/column/455495-1603/ppa-s-groene-stroom-doen-meer-kwaad-dan-goed . Ook wordt beweerd dat er een gebrek aan investeerders is voor groene stroom. Een interview met Jeroen de Haas haalt beide beweringen onderuit: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/29/beleggers-staan-in-de-rij-om-te-investeren-in-windparken-5957730-a1538850 Er zijn genoeg investeerders voor nieuwe projecten en klanten zijn er ook al, voordat de bouw gestart is.

 2. Groene stroom afnemen heeft geen zin, de overheid bepaalt de energiemix door middel van vergunningen en subsidies, niet consumenten of energieleveranciers, zie ook http://energeia.nl/columns/column/914379-1706/slimme-marketing-enof-meest-duurzame-bedrijf-van-nederland . Je levert al zelf een bijdrage aan groene stroom door de opslag duurzame energie. Deze wordt gebruikt voor financiering van SDE+, de belangrijkste subsidie voor duurzame energie. De opslag betaalt iedereen, of je nu grijze of groene stroom afneemt. De SDE+ heeft elk jaar een vastgesteld budget en de aanvragen zijn elk jaar hoger dan het budget.

 3. verlies ik toch in één keer het vertouwen in deze website,
  “Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Qurrent.”
  Er zijn meer aanbieders op de markt, ik had graag een objectief artikel over aanbieders van groene stroom gelezen

 4. sommige schrijvers hebben de moed opgegeven, lees ik. Jammer, want met vallen en opstaan moeten we op de groene weg blijven!
  Op websites is de ranglijst van groene stroom leveranciers te zien. Greenchoice staat vrij hoog, dus daar blijf ik bij. De reclame voor Current bevalt me niet.

 5. Raar, dat jullie niet gewoon melden welke leveranciers er nog meer zijn die echt groene stroom leveren. Mogen we allemaal als makke schapen kiezen voor Qurrent….. dat is dus nu exact wat ik niet zal gaan doen.

 6. Gratis reclame voor Current…….bedenkelijk dat andere groene energieleveranciers niet genoemd worden!! Ik ga voortaan met gezond wantrouwen jullie informatie lezen. Spijtig dat niet meegenomen wordt of een energieleverancier zich ook op andere terreinen hard maakt voor een groene transitie. Daarom ben ik bij Vandebron. Leuk feitje: oprichter van VandeBron Aart Veller staat op nummer 14 van de Duurzame 100 van Trouw https://www.trouw.nl/redactie/duurzame100/2017/

 7. Lekker onafhankelijk nieuwsbericht…. ik kies voor Pure Energie. Ook 100% groen en en in Nederland opgewekt. En de sponsor van fc Twentuhhhh

 8. Als mensen dit weekend nog overstappen, dan doen ze nog mee met de overstap10daagse. Hoe meer mensen overstappen, hoe groter het statement naar de energieleveranciers dat lager in dit lijstje staan, klanten kost! Dus als je nog twijfelde, nu is je kans, doe het gewoon! Stap over!

Reacties zijn gesloten.