Dit is waarom lezen zo goed voor je is

De drukke periode aan het einde van het jaar levert vaak een hoop stress op. We vliegen van Sinterklaas door naar de kerstdagen en oud en nieuw, we vieren tussendoor nog een verjaardag of twee, cadeautjes voor de hele familie moeten aangeschaft worden en op je werk probeer je voor oudjaarsdag nog een paar belangrijke zaken af te handelen. Kortom: een beetje extra ontspanning (vooraf ingepland of niet) kan zeker geen kwaad. Een tip van de redactie: pak een boek en lees. Want wist je dat lezen heel goed voor je is?

Gelukkig lezen

Volgens neuropsycholoog Jelle Jolles van de Vrije Universiteit kun je van lezen leren denken. Bovendien is lezen een belangrijke tool in het ontwikkelen van onder andere empathie. Maar kan lezen je ook gelukkiger maken? Volgens de term ‘bibliotherapie‘ wel: in 1916 werd deze vorm van therapie het eerst ingezet. Mensen werden aangemoedigd om boeken te lezen, vanwege het therapeutische effect. Lezen is dus wel degelijk goed voor je mentale gezondheid.

Minder stress

Veel mensen ervaren stress in december, bijvoorbeeld vanwege de vele verplichtingen. Een boek of tijdschrift lezen kan dan wonderen doen. Als je 6 minuten leest, kan je hartslag dalen en je spierspanning verminderen, blijkt uit onderzoek van de Britse universiteit van Sussex. Bovendien kan je stressniveau met 68 procent dalen. Dat is toch wel de moeite waard.

Lekker slapen

Kijk jij graag nog even op je telefoon voordat je gaat slapen? We weten inmiddels dat dit je nachtrust kan belemmeren. Het blauwe licht in je scherm zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je in slaap valt. In plaats daarvan kun je beter een boek lezen. Het maakt de overgang tussen wakker zijn en slaperig worden makkelijker.

Een actief brein

Lezen zorgt ervoor dat je nieuwe dingen leert. Met andere woorden: het houdt je brein actief en jong. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat het risico op dementie minder groot wordt.

Tips voor meer leesplezier

Vind je het moeilijk om meer te lezen of weet je niet in welk boek je moet beginnen? Raadpleeg eens een paar vrienden of familieleden en verzamel een lijstje met mooie boeken. Sla deze op, zodat je altijd een idee hebt voor een nieuw boek. Maak van lezen ook iets comfortabels: kies een fijne plek, zorg voor een goede kop thee of koffie, leg je telefoon even weg en ga er lekker bij liggen. Tot slot kun je ervoor kiezen om het boek dat je aan het lezen bent overal mee naartoe te nemen. Er zijn waarschijnlijk meer leesmomenten op de dag dan je van tevoren denkt. Grijp dus niet meteen naar je telefoon als je even moet wachten, maar lees een bladzijde uit je boek.

Over de schrijver