Dit is waarom vergeven zo belangrijk is

Vergeven is belangrijk. Niet alleen voor je geest, maar ook voor je lichaam. Gevoelens van boosheid, frustratie en wrok vreten aan je en hebben invloed op je gezondheid. Gevoelsmatig weet je dat wel, maar het is af en toe zo ontzettend moeilijk om het los te laten. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je eraan doen?
HetkanWEL vroeg het aan Margot de Hoest. Zij begeleidt mensen bij het proces van vergeven en organiseert hier op 12 december een bijeenkomst over. Bij haar zijn we dus aan het goede adres.

Vergeven vermindert stress

Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid. Het is goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt je cortisolniveau en verbetert je immuunsysteem. Reden genoeg dus om te proberen te vergeven.

Het leven zit vol verrassingen

Het leven zit vol verrassingen. Absolute geluksmomenten, momenten van vreselijke pijn en verdriet en alles wat daar tussenin zit, wisselen elkaar af. Verwachtingen die je had – en niet uitkwamen – of mensen om je heen die je niet ‘zagen’. Iedereen heeft wel iets meegemaakt wat hem of haar tekende. Situaties die jaren later nog sporen van verdriet achterlaten. Een emotionele moeder, waardoor je als kind altijd op je tenen moest lopen, waardoor je later in je leven jezelf tekortdoet. Een vader die zijn gezin in de steek liet. Ziekte, het verlies van een geliefde die overleed of vreemdging, je misbruikte, of er niet voor je was toen je hem/haar nodig had.

Verschillende reacties

Elke vorm van verdriet heeft op iedereen een ander effect. De een blokkeert zichzelf volledig en blijft hangen in boosheid. De ander verwerkt het en gaat weer verder. Hoe kan het dat de een het kan loslaten en de ander zich vastbijt in woede, verdriet, het gevoel van falen of boosheid naar de ander? Dat heeft te maken met vergeven. Van jezelf en van de ander. En gelukkig heb je daar de ander niet voor nodig.

Vergeven doe je met beleid

Vergeven is niet iets dat je zomaar doet. Zoals kinderen die met elkaar spelen, ruzie krijgen, sorry zeggen en weer doorgaan. Vergeven doe je met aandacht en ook niet te snel. Het is een proces waarbij je de pijn voelt, visualiseert hoe je je ook zou kunnen voelen en vervolgens de stap neemt om te vergeven.  Margot legt uit hoe dat werkt.

Voel waar de pijn zit

Als je boos of verdrietig bent, weet je niet precies waar de emotie vandaan komt. Het is daarom belangrijk om heel goed te gaan voelen waar de pijn zit. Wat heb je gemist? Wat had je verwacht? En hoe voelde je je? Je gaat als het ware inventariseren waar de pijn zit. Het gaat niet om de schuldvraag, maar om uit te zoeken wat er met je gebeurde. Neem de tijd om zo bewust mogelijk naar de kern van de pijn toe te gaan. Waar zit dat in je lijf. Je wilt namelijk de pijn en dader identificeren, om daarna te kunnen loslaten. Je wilt hem/haar namelijk vergeven en ontslaan van de verplichting om aan jouw verwachtingen te voldoen.

Een einde maken aan deze pijn

Als je weet waar de pijn zit, kun je je gaan voorstellen hoe je je zou voelen als die pijn er niet meer was. Voel je je lichter? Komt er ruimte voor andere dingen? Kun je jezelf weer zijn? Heb je meer energie? Je voelt dat je het beter voor je is als je deze pijn zou kunnen loslaten.

Je maakt jezelf los van de ander

Je accepteert de pijn en de situatie, die door een ander is veroorzaakt. Vervolgens geef je alle ellende, die je kwijt wilt weer terug aan de ander en stopt met vechten. Je spreekt op een positieve manier uit wat je had verwacht, zoals “ik had verwacht dat je me zou beschermen, of ik had verwacht dat je lief voor me zou zijn”. Als je dat hebt uitgesproken, maak je jezelf los van de ander. Je accepteert dat deze pijn onderdeel is van jouw leven, maar je wilt het niet meer bij je houden. Dan vergeef je de ander.

Voel de vrijheid

Nadat je hebt vergeven, voel je de opluchting. Vergeven maakt je vrij. De wrok en de boosheid laat je los en maakt weer ruimte voor liefde. Gek genoeg is het een soort paradox. Je vergeeft een ander, maar jij profiteert er het meeste van.

Een lezing van Margot de Hoest

Wil je proberen te vergeven onder begeleiding? Dan kun je op 12 december 2019 om 19.30 uur de lezing van Margot de Hoest bijwonen.
De avond zal plaatsvinden op buitenplaats de Hoorneboeg in Hilversum, waar Margot in een tipi rond het vuur je meer vertelt over vergeven en je in groepsverband begeleid bij een kort vergevingsproces. Toegang is 15 euro, kom je met 2 personen dan is het 25 euro inclusief koffie en thee.
Aanmelden kan via www.margotdehoest.nl/#contact
Meer informatie vind je hier www.margotdehoest.nl. Op de website vind je ook informatie over ‘opgeruimd ouder worden’.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom vergeven zo belangrijk is”

  1. ik ontving een mail over vergeven, ik heb daar interesse in, kunt u mij op weg helpen in het vinden met dezelfde
    inhoud maar dan in de omgeving van Hoorn.

Reacties zijn gesloten.