Dit is waarom we meer naar buiten moeten

Uit een enquête (2018) bleek dat mensen in Europa en Noord-Amerika gemiddeld 66% van hun tijd binnen zitten. Verder onderzoek doet zelfs vermoeden dat we gemiddeld maar liefst 90% van onze tijd tussen vier muren zitten. Dat stond in een uitgebreid artikel van de New York Times (2018) met als titel: The indoor generation. En eerlijk gezegd, verbaast het me niks. Ik betrap mezelf er ook geregeld op dat ik aan de computer vast geplakt zit en ondanks al mijn goede voornemens en het lonkende mooie weer van die dag nauwelijks een stap buiten zet.

Buitenlucht is vaak schoner

In datzelfde artikel staat te lezen dat al dat binnen zitten enorm slecht is voor de gezondheid en te vergelijken is met slechte eetgewoonten of een gebrek aan beweging. Dat komt vooral door de slechte luchtkwaliteit in huis, kantoor of school. In principe is de lucht binnen dezelfde als buiten, maar daar komen nog extra factoren bij. Zo koken we binnen, branden we kaarsen, drogen we de en douchen we. Dit kan dan weer leiden tot schimmel en fijnstof in huis wat symptomen van astma of bijvoorbeeld COPD kan versterken. De lucht binnen kan hierdoor tot wel vijf keer zo vervuild zijn als de buitenlucht. Iets waar acht van de tien ondervraagden zich niet bewust van waren.

Schone Lucht E1528384554643

Daglicht is goed voor je

Wat ook een rol speelt, is het gebrek aan daglicht. We zijn van buitenmensen geëvolueerd tot mensen, die het grotendeel van de tijd binnen in de schemer zitten. De Duitse Til Roenneberg kwam er na een enquête onder duizend respondenten achter dat een gemiddelde werknemer gedurende een gemiddelde werkdag maar 15 minuten buiten is. Dit heeft invloed op de hersenfunctie, slaapkwaliteit, stemming en productiviteit. Als je teveel in de schemering doorbrengt, weet het lichaam niet meer wanneer het nou dag of nacht is. Ons slaapritme raakt in de war, waardoor onze hersenfunctie achteruit gaat en onze gezondheid in het algemeen.

Bosbaden E1528384080751

Betere concentratie, meer energie

De Amerikaanse journaliste Florence Williams schreef vorig jaar een boek over de voordelen van het buiten zijn: The nature fix: why nature makes us happier, healthier and more creative. Toen ze van Boulder in de bergen naar het hectische Washington DC verhuisde, merkte ze dat ze meer moeite had om uit bed te komen, zich slechter kon concentreren en minder goed beslissingen kon nemen. “I felt disoriented, overwhelmed and depressed,” schreef ze.
De voordelen van meer buiten zijn, zijn legio. Zo stelde de Japanse dokter Qing Li al dat het regelmatig ‘bosbaden’ je energie, creativiteit en concentratie stimuleren. Ook uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne blijkt dat groen je concentratie verhoogt en de Universiteit van Californië stelde al in 2002 dat groen de genezing van patiënten bevordert.

Schaatsen E1528384213957

Meer naar buiten: hoe dan? 

De Wageningen University en Staatsbosbeheer deden twee jaar geleden in samenwerking met Bever onderzoek naar het buiten zijn. Daaruit bleek dat twee derde van de Nederlanders meer buiten wil zijn. Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat het gezond is om naar buiten te gaan, maar als excuus wordt vaak aangegeven dat we te druk zijn. Iets dat ik maar al te goed herken. Dus hoe gaan we dit aanpakken om vaker een frisse neus te halen?
Enige tips:

 • Maak er een gewoonte van om na elke maaltijd even een wandelingetje te maken, ook als het regent. Op die manier ben je al drie keer per dag buiten.
 • Neem je thee of koffie mee naar buiten om er daar van te genieten.
 • Ga met het openbaar vervoer naar je werk en neem de fiets naar het centraal station: dan ben je al meer buiten dan als je met de auto reist. En het is beter voor het milieu.
 • Ga buiten sporten in plaats van binnen in de sportschool: joggen, fietsen, wandelen, skeeleren (of schaatsen in de winter), golf, tennis. Er zijn opties zat.
 • Neem een hond: die dwingt je om in ieder geval drie keer per dag buiten te zijn.
 • Ga kamperen: dan ben je al veel meer buiten dan als je in een huisje of hotel zit tijdens je vakantie of weekendje weg.
 • Begin een moestuin of maak je tuin groen: goed voor het milieu en het dwingt je regelmatig buiten te zijn om de tuin te onderhouden.
 • Plan quality time met je vrienden buiten: van een picknick in het park tot een barbecue, maar ook een wandeling door de duinen of een tochtje door de Hollandse polder kan heerlijk zijn.

Het jij nog tips? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

7 gedachten over “Dit is waarom we meer naar buiten moeten”

 1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 2. Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden

 3. Pingback: Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear - Wyke Potjer

 4. Pingback: Vijf tips voor een gelukkig leven van The Happy Pear - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.