Dit is waarom we zo enorm blij worden van de lente

Ben jij net zo blij als ik? Ieder jaar weer verbaas ik me erover hoe gelukkig ik word van die eerste zonnestralen in de lente. Ik snel naar buiten zodra de zon haar gezicht laat zien, ik glimlach naar iedereen die ik tegenkom en ik haal van gekkigheid het hele huis ondersteboven. Het is duidelijk: ik word blij van de lente.

Officieel begint de lente op 20 maart, maar dit jaar leken we er even op moeten wachten. Om ons heen mopperden steeds meer mensen over de winter, de regen en de donkere dagen. We waren het zat. Nu de klok een uur vooruit is gegaan, de dagen zichtbaar langer worden en de zon weer volop schijnt, zien we weer blije gezichten. Maar maar wat maakt nou dat we zo blij worden van de lente?

De lente is een seizoen van vernieuwing en wedergeboorte. Na de koude en donkere winter, begint de natuur weer tot leven te komen. Bloemen beginnen te bloeien, bomen worden groen, vogels zingen je weer wakker, en er zijn meer zonnige dagen. Dit kan een gevoel van hoop en optimisme geven en daardoor voelen we meer energie en motivatie om nieuwe dingen te ondernemen. Bovendien wordt het weer warmer, waardoor we lekker naar buiten kunnen. Dit alles kan bijdragen aan een gevoel van geluk en welzijn. Specifiek draait het om:

1. Daglicht

Zo aan het einde van de wintermaanden hebben we behoefte aan een flinke portie daglicht. Het liefst een paar zonnestralen, maar fris licht van buiten kan ook voldoende zijn. Het lichaam maakt minder van het slaaphormoon melatonine aan en juist meer adrenaline, cortisol én serotonine (het gelukshormoon). De zon geeft ons vitamine D en daarmee meer energie!

2. Meer sociaal contact

Na werktijd kun je nog even naar buiten kunnen, omdat het nu eindelijk wat langer licht is. Hierdoor heb je niet langer het idee dat je geen daglicht ziet en in het donker vertrekt en weer in het donker thuiskomt. Dat maakt het ook gemakkelijk om meer mensen op te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat we in de lente meer behoefte hebben aan sociaal contact en daar ook naar handelen. En wat blijkt? Positief sociaal contact geeft ons een goed en gelukkig gevoel.

3. Nieuw leven

Overal om ons heen ontstaat nieuw leven. Narcissen, bloesems in de bomen, lammetjes in de wei, vogels die nestjes bouwen en indruk op elkaar proberen te maken door het hoogste lied te zingen… En dat laatste is goed voor ons welzijn, zo blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen. Vogels zorgen ervoor dat mensen zich relaxter, gelukkiger, meer verbonden, energieker en zelfverzekerder voelen. En dat effect kan zelfs tot 8 uur aanhouden. Wakker worden met het gezang van een merel voor je raam zorgt er dus voor dat je per definitie beter gemutst bent die dat.

4. Opruimen en schoonmaken

Een nieuw seizoen zorgt voor een frisse blik. We halen (letterlijk) de bezem door het huis, hangen kleden en dekens te luchten, schudden de winter van ons af en maken ons op voor een nieuw, vers en warmer seizoen. Van gekkigheid halen we de hele kledingkast overhoop en gaan we op zoek naar nieuwe, luchtiger outfits en combi’s. Hoe leuk is het om je kast weer helemaal opnieuw in te richten voor de zomer?

5.Tuinieren

Voor wie van tuinieren houdt: het seizoen is weer aangebroken. De boel wordt weer groen, kleurrijk en fruitig. Nog even geduld en de mooiste bloemen en planten komen naar boven… Heb je zin om alvast de tuin in te gaan? Lees dan onze tips voor duurzaam tuinieren en houdt er rekening mee dat je het beste inheemse en biologische planten en bloemen kan planten in je tuin. Dat is beter voor de insecten en dus voor de biodiversiteit. Word jij ook zo blij van de lente?

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom we zo enorm blij worden van de lente”

  1. Pingback: Negen natuurlijke tips tegen hooikoorts - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.