Dit is wat de herfst met ons doet

De herfst is misschien wel mijn favoriete seizoen. De bladeren veranderen van kleur. Het wordt eerder donker. De gordijnen gaan dicht en de kaarsjes gaan aan. Ik houd van die kneuterigheid. Onder een dekentje op de bank met een goed boek. Of met regenlaarzen aan door plassen banjeren en lange strandwandelingen maken, terwijl de frisse lucht je longen vult. En de herfst heeft meer effect op je, dan je misschien wel zou denken. 

Het helpt met loslaten

Na een uitbundige zomer brengt de herfst weer een tijd van verstilling. We trekken ons letterlijk terug in ons huis om op adem te komen, naar binnen te keren en bij te slapen. Autumn shows us how beautiful it is to let things go. Dit is één van mijn favoriete quotes waarvan ik eigenlijk vind dat we die elk jaar weer opnieuw op een tegeltje in de hal zouden moeten hangen. Of -vooruit- zouden moeten vastpinnen op één van onze inspiratieboards. Ik houd van de verandering, die de herfst met zich meebrengt. Het tempo dat vertraagt.

De kleurexplosie is goed voor ons gemoed

De contrasterende kleuren van de herfst zijn goed voor ons gemoed, zegt ook Jason Brunt van Biola University in Psychology Today. Na twee seizoenen (lente en zomer) vol groen komt de herfst met een kleurige uitbarsting van allerlei tinten geel, rood, bruin en groen. Dat trekt onze aandacht en dus hechten we er betekenis aan. “Het is alsof je na een constant gezoem op de achtergrond ineens een luide knal hoort,” stelt Brunt. Hoewel we in de herfst meer behoefte krijgen aan slaap (oktober is de maand waarin we de grootste behoefte hebben aan slaap) en het eindeloze snoozen in de ochtend lijkt te zijn begonnen, worden we tegelijkertijd op een bepaalde manier dus ook wakker geschud.

Ons werkgeheugen verbetert

Toch is het brein in de zomer actiever dan in de winter, bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van de Universiteit van Luik. Zo piekt de hersenactiviteit op aandachtstaken in de zomer, terwijl in de herfst de cognitieve functie van het werkgeheugen juist het grootst is. In theorie kan je je zaakjes in de herfst dus beter onthouden. Misschien tijd om de studieboeken eens af te stoffen.

We hebben meer zin in seks

Ons brein is niet het enige onderdeel dat onder invloed staat van de seizoenen. Uit onderzoek blijkt dat ook het testosterongehalte door het dak gaat als de herfst aanbreekt. Zowel vrouwen als mannen krijgen meer zin in seks. Volgens experts kan dit ook komen omdat we ons weer anders gaan kleden: we bedekken weer meer lichaamsdelen en dat kan de fantasie prikkelen.

We krijgen last van een herfst dip

Toch is de herfst ook het seizoen van de melancholie en de weemoed. Omdat de dagen nu merkbaar korter worden, kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn last krijgen van een herfstdip (de milde variant van een winterdepressie). Deze klachten komen gemiddeld twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Als je herfstdip hebt ben je sneller moe, slaap je meer en voel je je wat somberder. Een stevige, dagelijkse wandeling kan hierbij helpen omdat je dan buitenlucht en daglicht ‘binnen’ krijgt. De mooie kleuren kunnen ook je stress verminderen.

Wat voor invloed heeft de herfst op jou? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is wat de herfst met ons doet”

Reacties zijn gesloten.