Dit kan je doen met verpakkingsmateriaal
Dit kan je doen met verpakkingsmateriaal

Dit kun je allemaal doen met verpakkingsmateriaal

De kans is groot dat jouw prullenbak voor een groot deel gevuld is met verpakkingsmateriaal. Verpakkingen zorgen ervoor dat iets langer houdbaar is of beschermd wordt, maar het zorgt wél voor een hoop afval. Wist je dat je met veel verpakkingsmateriaal iets nieuws kan maken? Laat je inspireren door deze tips.
Plastic flessen
Flessen waarop geen statiegeld zit kun je bij het plastic afval gooien, maar je kunt ze ook heel goed ergens anders voor gebruiken.
1. Smelt de dop met een aansteker en steek er voorzichtig een satéprikkertje in. Wacht even tot het is afgekoeld en haal de prikker er dan voorzichtig weer uit. Knip het bovenste puntje eraf, zodat je een kleine opening hebt. Handig voor op een fles met lijm!
Schermafbeelding 2016-02-25 om 13.16.00 2. Maak van de fles een bloempotje door ‘m in drie stukken te snijden. In de dop maak je een gaatje waar je een touw doorheen rijgt. Draai de bovenkant van de fles om en stop hierin potgrond en zaadjes naar keuze. Doe in de onderkant van de fles een laagje water en hang de bovenkant erin.

Schermafbeelding 2016-02-25 om 13.17.28 3. Knutsel een pennenbakje met twee “verdiepingen”. Snijd de bovenkant en de onderkant van de fles los. Maak een gaatje in de dop zodat er een schroefje doorheen past. Maak ook een gaatje in het midden van de onderkant van de fles, draai daar het schroefje in en maak de dop vast aan de onderkant van de fles. Draai de bovenkant van de fles in de dop en je hebt een handig bakje voor pennen en paperclips!


4. Plastic is perfect materiaal voor een waslijn en het is goed te gebruiken als touw, want het is behoorlijk stevig. De Plastic Bottle Cutter snijdt een plastic fles heel gemakkelijk in een dunne lijn, zodat je het overal voor kunt gebruiken. Bekijk hier hoe dat werkt:

Kurken
Ze vallen misschien niet direct onder de noemer verpakkingsmateriaal, maar als een fles wijn leeg is gooi je de kurk negen van de tien keer zonder na te denken in de prullenbak. Dat kan ook anders.
1. Knip/snijd een vormpje naar keuze uit de kurk en lijm er een magneetje aan vast. Leuk voor op de koelkast!
Schermafbeelding 2016-02-25 om 13.41.59 2. Ben jij ook vaak je sleutels kwijt? Maak een gaatje in de kurk en draai hier een schroefje met een ringetje in. Bevestig de kurk aan je sleutelbos en je vindt ‘m sneller terug in je tas.

Schermafbeelding 2016-02-25 om 13.49.15 3. Je kunt een kurk ook gebruiken om een verpakking mee af te sluiten. Het enige wat je hoeft te doen is een dun strookje uit de kurk snijden.

Bekijk hier nog meer leuke dingen die je met kurken kunt doen:

Ook leuk: dit bedrijf (in kinderwagens) levert herbruikbare verpakkingen. Van elke doos kun je iets maken: van lamp tot vogelhuisje en van fotolijstje tot stoel. Op de doos staat precies wat je moet doen om er iets nieuws van te maken.
Heb jij nog goede tips voor het hergebruiken van verpakkingsmateriaal? Laat het ons weten, dan vullen we dit artikel aan.

Over de schrijver