Dit nieuwe type zonnepaneel produceert tot 20 keer meer energie

De 'Harmonica' Zonnepanelen Van Mit. Foto: Inhabitat
De ‘Harmonica’ Zonnepanelen Van Mit. Foto: Inhabitat

De Massachusetts Institute of Technology heeft een nieuw driedimensionaal model zonnepaneel onthuld dat tot 20 keer meer energie kan opwekken dan een traditioneel zonnepaneel. Het team experimenteerde lange tijd met het stapelen van panelen om een optimale hoeveelheid energie te kunnen opvangen. De nieuwe methode is vooral geschikt voor hoge gebouwen, omdat zonnestralen daar door de dag heen op veel verschillende manieren op vallen.

Het team maakte gebruik van een software analyse programma, waarmee ze verschillende driedimensionale modellen van zonnepanelen bekeken om te zien welke het beste resultaat zouden hebben. Van de meest belovende modellen werden prototypen gemaakt die in Boston werden uitgetest. Uit de test kwam naar voren dat het zogenaamde harmonica model, die hierboven op de foto staat, 2 tot 20 keer meer vermogensdichtheid per m2 had dan een traditioneel zonnepaneel. Doordat het model zigzagt kan het uit veel verschillende hoeken zonlicht opvangen, waardoor het dus de hele dag optimaal energie opwekt.

Bij praktische invulling moet je bijvoorbeeld denken aan het bekleden van de zijkanten van een toren. Wanneer we dit type zonnepaneel daadwerkelijk gaan zien is nog niet precies bekend.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Zelf een energiecoöperatie starten
[adrotate group=”2″]
Zonnepanelen in 10 jaar terugverdiend

2 gedachten over “Dit nieuwe type zonnepaneel produceert tot 20 keer meer energie”

  1. Quote; 'De nieuwe methode is vooral geschikt voor hoge gebouwen, omdat zonnestralen daar door de dag heen op veel verschillende manieren op vallen'.
    Alleen op gebouwen? Vreemd. Statische plaatsing voor vlakke panelen is prima mits gericht op de maximale manier. 2 tot 20 keer vind ik wat wazig, 't lijkt wel een politieke leus, of de 'belofte' van een bank. Als de prijs torenhoog is, is dit een lachertje. Lijkt ook gevoeliger voor schade.

Reacties zijn gesloten.