Dit zijn de zeven groenste energieleveranciers

Gurit Composites, Flickr.com
Gurit Composites, Flickr.com

Dat een energieleverancier groene stroom levert, wil niet zeggen dat het bedrijf ook groen en duurzaam is. De ene leverancier investeert in de productie van groene stroom, terwijl de ander grijze stroom inkoopt en deze stroom middels Garanties van Oorsprong ‘groen’ maakt. Wie echt voor duurzaam en groen wil gaan, kan het beste kiezen voor een leverancier van wind- en/of zonne-energie. Met deze leveranciers zit je wat dat betreft goed.

(Advertentie)
Krijg snel de beste deals van zonnepanelen leveranciers uit je eigen regio
1. Windunie
Alle via Windunie geleverde elektriciteit wordt opgewekt door Nederlandse windmolens. Klanten kunnen zelfs kiezen door welke molenaar ze aangeleverd willen worden. Zo is precies te zien waar de energie wordt opgewekt. De stroom van Windunie levert helemaal geen CO2 of radioactief afval op en is daarmee het schoonst.
2. Greenchoice
Ook Greenchoice scoort goed als groene energieleverancier én investeerder. Het bedrijf investeert onder meer in zonne-energie en dat levert jaarlijks zo’n 1,7 miljoen kWh aan duurzame zonnestroom op. Het grootste deel van de energie die door Greenchoice wordt geleverd, wordt opgewekt in Nederland.
3. Onze Energie
Onze Energie is een lokaal, duurzaam energiebedrijf door en voor Amsterdammers. Je kunt lid worden en aandelen afnemen, waarmee je 100% groene stroom krijgt. De stroom wordt opgewekt door windmolens die door alle leden gefinancierd zijn.
4. Grunneger Power
Grunneger Power is begonnen als initiatief voor Groningers, maar is inmiddels ook voor de rest van Nederland verkrijgbaar. Energie die door Grunneger Power geleverd wordt, is duurzaam. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van zonne-energie, maar ook van energie die opgewekt wordt door wind, water of biomassa. De energie wordt opgewekt in binnen- en buitenland en vergroend via groencertificaten.
5. NHEC
Ook NHEC scoort hoog als groene energieleverancier. NHEC haalt 100% van haar energie uit biomassa. Hierdoor wordt tijdens de productie geen CO2 uitgestoten of radioactief afval geproduceerd. Helemaal groen is het gebruik van biomassa echter niet. Biomassa wordt vaak verwerkt in kolencentrales, waardoor deze veel rendabeler en dus aantrekkelijker worden.
6. Eneco
Eneco wekt 40 procent van de geleverde energie zelf op. Bijna een kwart hiervan wordt opgewekt via duurzame energiebronnen. Het bedrijf investeert daarnaast stevig in zonne- en windenergie, om in de komende jaren de productie van duurzame energie nog verder uit te kunnen breiden.
7. DONG Energy
Ook DONG Energy wekt zelf energie op. Op dit moment levert het bedrijf ongeveer 15 procent duurzame energie uit hernieuwbare bronnen. In 2040 wil de Deense energieleverancier die balans echter volledig omkeren en 85 procent van haar energie opwekken uit duurzame bronnen. Daarom wordt veel geïnvesteerd in onshore en offshore windenergieparken. In de komende zes jaar worden er tenminste 9 nieuwe parken aangelegd.
Bron: Consumentenbond en Greenpeace
Lees ook:
Lees ons vernieuwde energie over zonne-energie: zo krijg je zonnepanelen op je eigen dak
Failliet Duits dorp Ontwikkelt energiemodel van de toekomst
De 9 grootste mythes over zonne-energie

4 gedachten over “Dit zijn de zeven groenste energieleveranciers”

  1. Pingback: Armste president ter wereld neemt afscheid - hetkanWel.nl

  2. Het kan wel nog beter… als hetkanwel doorgaat met dit soort onderzoek. Goed gedaan, dit blijft Nieuws en voor Herhaling vatbaar. Persoonlijk ben ik voor energieopslag door middel van water. Bij zonnepanelenparken en windmolenparken. Of beter nog lokale opslag d.m.v. water voor de piekuren. Hoe specifieker de energiebron des te meer belangstelling er komt. Ga Zo Door…Mijn Respect

  3. Greenchoice is niet per definitie zuivere koffie. Greenchoice is vanwege blunders door Eneco grotendeels over genomen.
    Ga voor echt duurzaam en zluit u aan bij uw lokale energie coóperatie!

Reacties zijn gesloten.