Dit zijn de gezondheidsvoordelen van zonlicht

In de zomer lijkt het grootste deel van Nederland in een beter humeur. Dat is niet zo gek, want zonlicht brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. We zetten ze voor je op een rij.

Zonlicht kan depressie verlichten

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen een beter humeur en zonlicht. Dit komt doordat zonlicht zorgt voor een verhoogde hoeveelheid natuurlijke antidepressiva in de hersenen. Op zonnige dagen maken de hersenen namelijk meer van de stemming verhogende stof serotonine aan.

Je slaapt beter

Wanneer zonlicht je ogen raakt, zend de oogzenuw een signaal naar de pijnappelklier in je hersenen. Deze klier is verantwoordelijk voor de productie van melatonine, een hormoon dat invloed heeft op je slaap-waakritme. Zonlicht brengt de productie van melatonine overdag terug, totdat de zon weer ondergaat. s’ Nachts wordt de productie van melatonine juist verhoogd. Dit zorgt ervoor dat je je overdag wakkerder en energieker voelt, en ’s nachts beter kan slapen.

In de winter is dat soms lastig en kun je de productie van melatonine een beetje voor de gek houden met lichttherapie. Met behulp van led spot verlichting van leddirect.nl kun je overdag meer licht tot je nemen, waardoor je ’s nachts beter slaapt. Hiervoor heb je wel speciale lampen nodig.

Gezonde botten

Vitamine D vergroot de opname van calcium, dat weer zorgt voor sterkere botten. Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen de hoeveelheid vitamine D3 en botdichtheid. Hogere waarden van vitamine D3 gaan gepaard met vermindering van botbreuken.

Verlaag je bloeddruk

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan ultraviolette straling, geeft het stikstofmonoxide vrij. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk. Een onderzoek van de universiteit van Edinburgh stelde een groep proefpersonen bloot aan UV licht, en een controlegroep aan licht zonder UV-straling.  De warmte van het licht was in beide gevallen hetzelfde. Bij de groep die was blootgesteld aan UV licht werd echter een significante verlaging van de bloeddruk waargenomen.

Alzheimerpatiënten 

Onderzoek heeft aangetoond dat het blootstellen aan het volledige lichtspectrum overdag gecombineerd met volledige duisternis ’s nachts zenuwachtigheid, slapeloosheid en nachtelijke activiteit bij alzheimerpatiënten kan verminderen

 Zonlicht helpt de genezing van de huid bij psoriasis

Psoriasis is een chronische anti-immuunziekte waarbij de huidcellen zich veel sneller delen dan normaal. Blootstelling aan zonlicht is enorm heilzaam voor mensen met deze ziekte. Een groep proefpersonen deden mee aan een onderzoek, waarbij ze vier weken lang gingen zonnebaden. Hierdoor verminderden de psoriatische klachten bij 84% van de patiënten.

Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten!

Over de schrijver