Dit zijn de leukste en duurzaamste campings van Nederland

Terwijl Nederland in een rap tempo weer ‘opengaat’ en we ook weer voorzichtig naar het buitenland op vakantie mogen, vliegen de vakantieplannen van mensen om me heen, me om de oren. Een aantal  gaat naar het buitenland, maar de meeste blijven ook deze zomer in Nederland. In een huisje, of ze gaan kamperen. En ze zijn niet de enige; een groot deel van de vakantiehuisjes en campings zijn al volgeboekt. Dus heb je nog niets geregeld en wil je er deze zomer toch tussenuit? Zorg dan dat je er snel bij bent. Melanie en Marielle Masseurs van campercommunity CamperHomie hielpen ons op weg met de leukste, mooiste en/of duurzaamste campings van Nederland zijn. Hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken.

Gelderland, Vuren | Kampeerterrein de Lievelinge

LievelingAcht bevriende en bevlogen ondernemers creëerden een ideale plek om er even helemaal tussenuit te gaan: alleen, met gezin, vrienden of familie. Ze noemden het de Lievelinge. Op deze camping heerst een ongedwongen sfeer. Er zijn genoeg kampeerplaatsen, maar ook mooie aparte creatieve huisjes. Echt een one of a kind camping, want je kunt er overnachten in een oude Schoolbus, Dubbeldekker, Greyhoundbus of boomdome. Compleet ingericht en met heerlijke bedden. De Lievelinge is een leuke plek voor jong en oud. Er is een hottub, een zweefmolen en bij lekker weer kun je zwemmen in het meer. En als je er even verblijft, wordt het vanzelf je lievelingsplek.
Adres: Haarweg 6, 4214 KL Vuren

Utrecht, Bunnik | Buitengoed de Boomgaard

Buitengoed De BoomgaardVlakbij Utrecht ligt Buitengoed de Boomgaard verborgen achter hoge dennenbomen. Ooit was het een appelboomgaard, maar nu is het een camping met genoeg ruimte voor een tent of camper. En er zijn ook unieke accommodaties op het terrein, zoals een boomgaardlogde of een safari cottage voor het hele gezin. Op Buitengoed de Boomgaard beleef je het ultieme gevoel van vrijheid, ruimte en ontspanning. En je kunt er zelfs zwemmen in de vijver. Precies wat je nodig hebt tijdens de vakantie. En wil je er even tussenuit? Dan fiets je in no time naar Utrecht. En bij slecht weer neem je gewoon de trein.
Adres: Parallelweg 9, 3981 HG Bunnik

Noord Holland, Bloemendaal | Camping de Lakens

Camping de LakensCamping De Lakens Beachcamp ligt midden in het duingebied en daardoor ook vlakbij de zee. Er is daardoor ontzettend veel te doen. Je kunt lekker naar het strand om te wandelen, of om te surfen. Haarlem ligt om de hoek en er zijn zelfs wellness mogelijkheden. Daar hoef je dus echt niet voor naar het buitenland.
Adres: Zeeweg 60, 2051 EC Overveen

Drenthe, Zandpol | Camping BuitenLand

Camping BuitenLandBuitenland Domes 42B is volgens Melanie en Mariëlle een van de leukste campings van Nederland. Je hebt namelijk de hele dag het gevoel alsof je op een festival bent. Je kunt zelf je plek kiezen en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Daarnaast is er ook een zwembad, is er muziek en lekker eten.
CamperHomie heeft op deze camping een pad aangelegd met Olivijnzand om de CO2 te compenseren die je met je vakantie uitstoot. Olivijnzand is een veelvoorkomend mineraal in de aardkorst, dat CO2 uit de atmosfeer opneemt. Dit pad verwijdert 2400 kilo CO2, wat gelijk staat aan ongeveer 48 vakanties van drie weken op deze camping. Niet gek, toch?
Adres: Stieltjeskanaal 14, 7764 AJ Zandpol

Gelderland, Groesbeek | Camping Bij Ons

Camping bij OnsDuurzaamste Camping Van Nederland is een camping op een prachtige plek met ruimte plaatsen en schoon sanitair. Er zijn geen vaste hokken, maar plekken in de natuur. En naast de 40 kampeerplaatsen zijn er ook 16 originele unieke accommodaties, zoals de dome op de foto, maar er is ook een huiskar of jagershut. Op de camping zijn verschillende relaxplekjes, bankjes, hangmatten en picknickbanken te vinden. Voor kleine kinderen is er een speeltuintje met een zandbak, glijbaan en een uniek VW T1 klimrek. En tenslotte is er ook nog een leuke ontspanningsruimte met een bar met terras.
Adres: Cranenburgsestraat 178, 6562 LV Groesbeek

Overijssel, Neede | Hof van Moeder Aarde

Hof van Moeder AardeHof Van Moeder Aarde is de thuisbasis van een groep autonome levenskunstenaars en samen maakten zij een klein paradijs. Ze zijn geen camping, maar hebben wel een kampeerterrein van 3,5 hectare, die ze beschouwen en behandelen als een tempel en speeltuin voor kleine en grote mensen. En die ze graag met anderen delen. Op het terrein staan yurts, een eco-huis en stacaravans, maar je kunt er ook je eigen tentje, camper of Tiny House neerzetten. Daarnaast is er een hofwinkel met een volledig assortiment aan biologische levensmiddelen en worden er verschillende cursussen gegeven.
Adres: Bliksteeg 1, 7161 PG Neede

Noord-Holland, Sint Maartenszee |De Lepelaar

LepelaarOp de autovrije Duincamping De Lepelaar verblijf je midden in de duinen, tussen de duinrozen, berken en rozenbottelstruiken, in een duinpan of op de top van een duin. Je kunt er verblijven met je eigen caravan, camper of tent, maar er zijn ook accomodaties beschikbaar. Waaronder een speciaal voor deze camping ontworpen duurzame duinhut. De camping heeft een GreenKey-certificaat, wat betekent dat ze voldoen aan strikte duurzaamheidseisen én het water komt rechtstreeks uit de duinen.
Adres: Westerduinweg 15, 1753 BA Sint Maartensvlotbrug

Verder nog interessant

 • Op de website www.natuurkampeerterreinen.nl vind je een overzicht van 144 aangesloten Natuurkampeerterreinen en 14 GroepsNatuurkampeerterreinen in Nederland en Frankrijk.
 • En eind 2021 wilde de Amersfoortse projectontwikkelaar Holistic Development de eerste steen van de grensverleggende, circulaire woonwijk Common Woods leggen in Amersfoort, maar vanwege bureaucratische procedures loopt het project nu echter ruime vertraging op. Initiatiefnemer Maurits van Hoogevest besloot daar een creatieve invulling aan te geven. Het slapende bouwterrein wordt deze zomer het toneel voor de bijzondere pop-up stadscamping ‘Camp Common Grounds’. Een plek waar verbinding en verbeelding centraal staan.
 • Pop-up campings zijn dit jaar trouwens dé trend, vooral bij een jonger publiek. Sinds de festivals op hun gat lagen, vieren deze campings hoogtijdagen dankzij de ongedwongen festivalsfeer. Je kan er eten bij een foodtruck, dansen met een koptelefoon op (silent disco) en een camper of pipowagen huren om te overnachten. Denk bijvoorbeeld aan De Camphanen in Zeewolde,  Cultural Campsite in Rotterdam of Camping de Wereld (ook in Zeewolde, vanaf 16 juli open).

Welke camping mag niet ontbreken aan dit overicht van leukste en duurzaamste campings van Nederland? Laat het ons weten. 
En ben je niet zo van het kamperen? Lees dan dit blog met bijzondere plekken om te overnachten in Nederland. Of bekijk dit blog met bijzondere B&B’s.
Hoofd foto: Bij Ons in Groesbeek
Foto’s bij campings komen van de website van deze camping

Over de schrijver

1 reactie op “Dit zijn de leukste en duurzaamste campings van Nederland”

 1. Duurzaam kamperen?
  Met een vuurtje stoken bij iedere tent?
  Met hottubs?
  Met houtkacheltjes?
  Wat is er duurzaam aan hout stoken??????

Reacties zijn uitgeschakeld.