Dit zijn de vijf grote voordelen van het wonen in een tiny house

Wat is het mooiste dat je ooit hebt gezien? Met die vraag begon Marjolein Jonker van Tiny House Nederland haar verhaal tijdens TedX Alkmaar. Dezelfde vraag had ze eerder aan de lezers van haar blog gesteld. De antwoorden kwamen eigenlijk neer op twee dingen: prachtige natuur en de mensen die ons lief zijn…

De logische vervolgvraag is dan ook: als dit is wat ons gelukkig maakt, waarom zijn we dan vooral bezig met zaken als geld, een groot huis en meer spullen? Waarom besteden we niet al onze tijd met onze geliefden en zorgen we niet beter voor de natuur? Deze vraag stelde Marjolein zichzelf ook op een zekere dag. Ze besloot in een zelfvoorzienend tiny house te gaan wonen van 20m². “Gek genoeg maakte ik juist daarmee ruimte om te leven, om te luisteren naar mijn hart.”

We zetten de vijf grootste voordelen van het wonen in een tiny house voor je op een rij:

1. Bespaar geld

We geven gemiddeld 42% van ons inkomen uit aan wonen. De prijzen voor een kant-en-klaar tiny house beginnen bij 40.000 euro. Als je hier een lening voor aangaat, is deze een stuk sneller afbetaald dan de gemiddelde hypotheek. Marjolein deed er 2,5 jaar over om schuldenvrij te wonen.

2. Creëer tijd

We besteden een groot deel van onze tijd aan het verdienen van geld, zodat we de hypotheek van ons grote huis kunnen betalen. Als je lagere woonlasten hebt, hoef je in principe dus niet meer zo hard te werken en heb je ineens alle vrijheid om te doen waar je echt blij van wordt.

3. Onspullen

Spullen maken ons niet gelukkig, maar toch blijven we ze (aangemoedigd door menig marketeer) fanatiek verzamelen. In een tiny house is simpelweg geen plek voor al die spullen en dus vraagt Marjolein zich constant af: heb ik dit echt wel nodig en heb ik er überhaupt ruimte voor? We schreven het al eerder: het geeft een lichter gevoel om minder spullen te hebben. En het is ook nog eens beter voor het milieu!

4. Maak contact met de natuur

Omdat je huis kleiner is, breng je meer tijd buiten door. En omdat je meer tijd hebt, kan je bijvoorbeeld een moestuin beginnen om je eigen groente te verbouwen. Marjolein woont off-grid en is voor haar energie afhankelijk van de zon en voor haar douche afhankelijk van de regen.

5.Verbind je weer met mensen

Eenzaamheid is een groeiend probleem waardoor steeds meer mensen behoefte hebben om in een community te leven. Marjolein woont met 8 mensen in een tiny house village. “We werken samen in de tuin, we delen spullen en hebben regelmatig meetings. Ik kan altijd bij mijn buren aankloppen, maar we laten elkaar ook met rust als dat nodig is.”

Lees hier meer over het leven in een tiny house en bekijk de Ted Talk van Marjolein:

Wat is het mooiste dat jij ooit hebt gezien? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

11 gedachten over “Dit zijn de vijf grote voordelen van het wonen in een tiny house”

  1. Pingback: Hoe kom ik aan een stuk grond voor mijn tiny house? - hetkanWEL

    1. Bijna nergens, het punt is dat Gemeenten, de overheid dus, gewent is ons veel vaste (worn)lasten op te ‘leggen’. Dit valse verdienmodel willen zij niet mislopen door de tiny housebezitters die geen peperdure gemeentegrond nodig hebben voor jun verplaatsbare woning. Geld en macht, daar gaat het om, helaas maar ook logisch. Logisch in een wereld welke is afgesneden van de eigen natuur.

    2. Idd leuk zo’n trend met droom hutjes/huisjes maar waar kun je een lap betaalbare grond vinden waarop je vrij bent te ‘bouwen’ wat je wilt?

Reacties zijn gesloten.