Dit zijn de voordelen van bamboe

Bamboe is hard op weg om de wonderplant van onze planeet te worden. Niet alleen komt deze plant, die eigenlijk een grassoort is, in verschillende werelddelen voor, je kan het ook nog eens bijna overal voor gebruiken. Zo worden bamboescheuten veel gebruikt in de Aziatische keuken, vind je het overal in de bouw terug en wordt het gebruikt als grondstof om onder meer fietsen, servies, tandenborstels, rietjes en natuurlijk textiel van te maken. We zetten de voordelen van bamboe nog eens voor je op een rijtje:

Er zijn geen pesticiden of kunstmest nodig

Bamboe heeft antibacteriële eigenschappen. Hierdoor is het gebruik van pesticiden of kunstmest niet nodig en raakt het grondwater dus ook niet vervuild (zoals bij bijvoorbeeld katoen vaak wel het geval is). Bovendien hebben de boeren en werkers zo een veilige werkomgeving. Er bestaan meer dan 1000 verschillende soorten bamboe. Voor textiel wordt over het algemeen gebruikt gemaakt van moso-bamboe, dat veelal in China wordt geteeld. Dit is overigens een andere bamboesoort dan die waar Panda’s zo dol op zijn.

Het is een makkelijke plant, die snel groeit

Bamboe is een snelgroeiende plant, die het op bijna alle grondsoorten goed doet. Na het kappen groeit de plant vanzelf weer aan. Hierdoor kan het geteeld worden in gebieden die anders minder geschikt zijn voor landbouw. Bovendien ontstaat er op die manier geen ontbossing of gronderosie na de kap. Er zijn bamboesoorten, die per dag meer dan een meter groeien en binnen twee jaar hun volle lengte bereikt hebben.

Bamboe

Het is een luchtzuiverende plant

Omdat bamboe van nature meer koolstofdioxide opneemt en ook nog eens meer zuurstof produceert, is het een uitstekende luchtzuiveraar. De plant is zo efficiënt dat het tot wel 35% meer zuurstof produceert dan een gemiddelde boom van dezelfde omvang. En daarmee helpt de bamboeplant ons dus letterlijk om makkelijker te ademen.

De hele plant kan gebruikt worden

Na het oogsten van de bamboe blijft er eigenlijk geen afval over. De scheuten dienen als voedsel, de stammen als bouwmateriaal of om textiel van te maken, de bladeren als veevoer en de zijtakken worden gebruikt om bijvoorbeeld gereedschap van te maken. De plant is dus echt, zoals we eerder al aangaven, multifunctioneel.

Er is relatief weinig grond voor nodig

Als je bamboe bijvoorbeeld vergelijkt met katoen, dan zie je dat de opbrengst tien keer zo hoog is bij hetzelfde landoppervlak. Anders gezegd: je hebt dus tien keer zo weinig land nodig om eenzelfde hoeveelheid bamboetextiel te produceren als katoen. Dit is een groot voordeel in een tijd waarin land schaars is en voedseltekorten dreigen.

Bamboetextiel is superzacht en comfortabel

Als je bamboe in de bouw gebruikt, is het net zo sterk als staal. Maar als je het op een duurzame manier bewerkt tot bamboevezels waar kunstzijde (rayon) van gesponnen wordt, is het twee keer zo zacht als katoen. Het materiaal is bovendien super ademend, waardoor het je koel houdt in zomerhitte en warm in de winterkou. Omdat de vezels makkelijk verf opnemen, blijft de textiel langer mooi van kleur. Bovendien pilt bamboe veel minder dan bijvoorbeeld katoen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ettitude.
Met de code hkW2018 krijg je 25% korting op al hun bamboeproducten.
 
 

Over de schrijver