DIY: 6 tips voor natuurlijke badkamerreinigers

Er zijn genoeg schoonmaakmiddelen voor de badkamer op de markt, maar het is net zo goedkoop en effectief om je eigen badkamerreinigers zelf te maken. Gewapend met een paar eenvoudige, niet giftige en biologisch afbreekbare bestanddelen wordt je badkamer weer fris en sprankelend, zonder schade aan te brengen aan jouw gezondheid of het milieu.

Badkamerreinigers voor douche en bad

Maak een pasta van witte azijn met zuiveringszout (= baking soda) en wrijf vlekken en vette laagjes weg. Voor hardnekkige plekken, wrijf de pasta daarop en laat het een aantal uur intrekken. Het toevoegen van zeezout geeft dit mengsel extra schuurkracht.

Tegen schimmel

Als je schimmel in de badkamer hebt, kun je wel wat extra reinigingskracht gebruiken. Maak je eigen badkamerreinigers door gelijke delen azijn en citroensap in een sprayflacon te voegen en dit royaal aan te brengen op de schimmelplekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een grove spons. Bij moeilijk verwijderbare plekken laat je het mengsel een paar uur intrekken.

Kalkaanslag

Zeker in gebieden waar het water hard is, kan je hardnekkige kalkaanslag krijgen in de badkamer. Kalk kan je heel makkelijk verwijderen met witte azijn of schoonmaakazijn. Doe de azijn in een spuitfles met water (1/3 azijn, 2/3 water) en spuit de vlekken ermee in. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken en veeg de azijn daarna weer weg met koud water en droog na met een ruwe doek (bijvoorbeeld een handdoek). Je tegels gaan ook weer mooi glanzen van dit azijnmengsel. Als je na het douchen even naspoelt met koud water beperk je de kalkaanslag trouwens (want kalkaanslag ontstaat met name bij warm water). Je doucheruimte droogmaken met een trekker en handdoek scheelt ook enorm.

Je douchekop kan je ook even in een bakje met azijn laten weken om van de kalkaanslag af te komen en weer een volle waterstraal te krijgen. Ook je wasmachine kan je ontkalken met azijn. Draai een keer keer per maand een lege wasbeurt op 60 graden met een bekertje azijn. Die kan je in het zeepbakje gieten of rechtstreeks in de trommel.

Witte voegen

Om je voegen weer mooi wit te krijgen, kan je ook aan de slag met witte- of schoonmaakazijn. Laat het mengsel van azijn en water dan wat langer intrekken (30 minuten) en haal daarna de spons over de voegen. Bij hardnekkig vuil is het slim om met een oude tandenborstel of sponsje de voegen schoon te ‘schrobben’ met baking soda. Spoel daarna af met koud water en droog even na met een (hand)doek. Et voilá: schone voegen.

Voor de afvoer

De afvoer in de badkamer kan regelmatig verstoppen door het gebruik van zeep of door dagelijks haarverlies. Meng een deel zuiveringszout met een half deel azijn en maak zo een krachtige ontstopper. Giet dit in de afvoer en dek het putje af met een kom. Dit om een kleine explosie van schuim te voorkomen.

Voor het toilet

Voor een schoon en fris toilet mix je een half kopje azijn met een half kopje zuiveringszout (baking soda). Let op, het kan gaan schuimen! Laat het mengsel een paar minuten zitten en schrob het dan weg met de closetborstel. Cola (misschien niet per se heel natuurlijk, maar goed: we drinken het ook, soms) is trouwens ook een prima manier om allerlei soorten aanslag in de wc te verwijderen (zoals de bruine aanslag die je soms hebt en die door afvalstoffen in de urine veroorzaakt wordt). Giet een blikje cola leeg in de wc, laat het een uur intrekken, borstel je wc vervolgens goed schoon en spoel gewoon door).

Voor glas en spiegels

Streeploos schoon worden glazen en spiegels dankzij een deel water met een gelijke hoeveelheid azijn en alcohol.

Fris en sprankelend

Is schoon alleen niet voldoende, houd je ook van een frisse geur na het schoonmaken? Voeg dan etherische oliën, zoals rozengeur, toe voor een heerlijke geur.

Wat zijn jouw tips om de badkamer weer te laten stralen met zo weinig mogelijk milieu-impact? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en jouw badkamerreinigers te delen.

Over de schrijver

4 gedachten over “DIY: 6 tips voor natuurlijke badkamerreinigers”

  1. Hallo, ik ben verrast door al deze schoonmaak tips. Woon al 35 jaar in een klein steegje in het centrum van Amsterdam, waar ik 2 x per week ‘s morgens vroeg als de vuilniszak buiten gezet mag worden, het zwerfvuil in mijn nog openstaande vuilniszak doe en deze op straat zet. Vervolgens ga ik het glas naar de glasbak brengen en struikel dan altijd bijna over de vele flesjes die op de straat liggen. Ook die neem ik zoveel mogelijk nee om op te ruimen. Na al het bovenstaande gelezen te hebben zal ik voortaan dit met een vrolijker gezicht gaan doen! Oh ja ik doe ook aan Yoga en tuinier op mijn verwilderde volkstuin en geef beplanting adviezen om mijn AOW wat op te schroeven en werk in de tuinen bij Kinderdagverblijven om te laten zien hoe je de wereld kunt vergroenen en door zaaien eenvoudig bloemen en groenten in je tuin goedkoop kunt krijgen !

  2. Voor de voegen schoon en wit te krijgen maak ik een papje van warm water en ‘gewone’ soda-kristallen.
    Er op wrijven, effe laten intrekken, afspoelen en klaar

  3. Een zeer ervaren tegelzetter vertelde mij dat het gebruik van azijn en andere zuren ervoor zorgt dat je de voegen oplost waardoor er lekkages kunnen ontstaan.

Reacties zijn gesloten.