De herfst is in volle gang. Een voor een kleuren de bladeren aan de bomen mooi rood om vervolgens op de grond te vallen en eindigen dan als een soort van sneeuw op de stoep of in je tuin. Je eerste reactie is misschien weghalen met een hark, bladblazer of bezem, maar je kunt ze beter verplaatsen, of laten liggen. Of bladcompost van maken. We leggen je uit waarom.
Een drap van bladeren op de stoep
Al die bladeren op de grond zien er rommelig uit. Je tuin wordt er niet gezelliger op en op de stoep vormen ze met veel regen een soort van drap, die er niet alleen viezig uitziet, maar ook gladheid kan veroorzaken. Toch kun je de bladeren beter niet meteen in de groenbak gooien, maar ze laten liggen of verplaatsen van de stoep of je gras naar een plek waar ze niet voor overlast zorgen.
De rol van bladeren voor de bodem
Bladeren zijn namelijk van groot belang voor bodem, biodiversiteit en het behoud van een gezonde tuin. Tussen de bladeren leven namelijk allerlei nuttige insecten en andere beestjes, die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. De bladeren beschermen ook de bodem tegen uitdroging. Het is een extra bodemlaag, die vochtig blijft, waardoor onder andere bomen een strenge winter beter doorkomen. En de bladeren zorgen voor extra voedingsstoffen voor planten en bloemen in het voorjaar.
Lees ook: Dit is waarom een gezonde bodem van levensbelang is en 5 tips voor een gezonde bodem in je tuin. (Tekst gaat verder onder foto)
Zelfgemaakte bladcompost
Met de bladeren die je wel weg wil doen, kun je zelf bladcompost maken. Zelfgemaakte bladcompost zorgt voor goede schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezonde tuinbodem. Daarnaast is bladcompost maken helemaal gratis en kan je de compost gebruiken als beschermende ‘mulchlaag’, maar ook door de bodem mengen.
Aan de slag
Op de website van IVN vonden we een gemakkelijk ‘recept’ om bladcompost te maken. Je hebt er alleen een paar plastic zakken, een hark of bezem en een prikstok nodig. In een paar simpele stappen maak je home made bladcompost.
1. Verzamel het blad en besproei het als het droog is.
2. Doe het blad in een vuilniszak en stamp het stevig aan.
3. Maak een paar gaatjes onderin de zak en zet de zak ergens (onopvallend) in de tuin.
4. Je hebt wel even geduld nodig. Na ongeveer een jaar kan je de bladcompost gebruiken als mulchlaag of bodemverbeteraar.
Veel succes en wil je meer weten hoe je je tuin winterklaar maakt en een veilig toevluchtsoort creëert voor vogels en andere diertjes? Lees dan hier even verder.