DIY: zelf een duurzame schuur bouwen met deze handige bouwtekeningen

Heb je meer binnenruimte nodig en is de tuin je enige optie? Bouw dan zelf een duurzame schuur om je tuingereedschap in te bewaren, droog te klussen of te relaxen. Met dit stappenplan kun je gemakkelijk zelf een schuur bouwen.

Toen ik nog op 80m2 woonde, met twee kinderen en drie katten, kon ik wel wat extra ruimte gebruiken. We hadden achter in de tuin een schuur waar we van alles konden opslaan, maar het was er vochtig en daardoor niet echt geschikt voor kleding of andere dingen die ik graag mooi wilde houden. Urenlang was ik bezig om na te denken hoe we die schuur konden ombouwen tot logeerkamer, kantoor of tuinkamer. Tot we uiteindelijk besloten om te verhuizen. Toch heb ik altijd interesse gehouden in ‘bouwwerken’ van andere mensen in de tuin en helemaal in schuren die mensen zelf bouwen.

Doe-het-zelf duurzame schuur bouwen

Waarom zou je namelijk veel geld uitgeven aan dure offertes als je het ook lekker zelf kan doen? Niet alleen goedkoper, maar ook een leuk zomer-doe-het-zelf project. Wanneer je zelf van start gaat is het belangrijk om de juiste basiskennis te hebben. In het geval van een bouwproject is dat een correcte bouwtekening.

De juiste bouwtekening

Als je gaat bouwen, moeten de afmetingen kloppen, maar de tekening moet ook afgesteld zijn op het materiaal. En het stappenplan moet natuurlijk begrijpelijk zijn. Achter simpele bouwtekeningen zitten lange studies. Je kunt hier zelf induiken, maar ook kiezen voor een kant-en-klare bouwtekening. Bij Freds Bouwtekeningen vind je bijvoorbeeld meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen, waaronder voor overkappingen, maar ook informatie over vergunningen en materialen die je nodig hebt.

Een duurzame schuur bouwen

Met duidelijke bouwtekeningen maak je gemakkelijk een schuur van hout. Hout slaat CO2 op en is daarmee een duurzaam materiaal. En er zijn ook veel tweedehands bouwmaterialen beschikbaar.

Stap 1: Bepaal welke afmetingen je gaat gebruiken.

Vraag jezelf af wat de doeleinden zijn van de schuur, en maak aan de hand hiervan een schatting voor de afmetingen. Verder is het belangrijk om de locatie, het materiaal en het ontwerp te bepalen. Aan de hand hiervan ga je de afmetingen bepalen voor een goede, stabiele en waterdichte schuur. Wordt het bijvoorbeeld enkel gebruikt als fietsenstalling? Of wil je er een grote opslag van maken? En wat voor dak wil je? Een plat dak, of juist een schuin dak?

Stap 2: Kan je een schuur bouwen zonder vergunning?

Wanneer je een schuur wilt bouwen is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde vergunningen. Gelukkig heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Zolang de afmetingen binnen de perken van de overheid vallen zit je goed. Echter is het wel altijd verstandig om dit bij je gemeente te checken.
Wanneer een vergunning nodig is heb je bouwtekeningen op schaal 1:100 nodig om bij de gemeente in te dienen. Op basis van deze tekeningen bepaalt de gemeente of je jouw schuur daadwerkelijk mag bouwen.

Stap 3: Maak de fundering van palen

Er zijn twee manieren om een fundering aan te leggen. Je kunt kiezen voor hoge palen van 8 cm dik, die je aan de onderkant sealt en vervolgens 50 cm in de grond slaat of je kiest voor lage palen waar je een frame mee bouwt. Houdt rekening met de plek van de deur en de ramen.

Stap 4: Maak een frame voor de vloer

Als je de palen in de grond hebt, kun je een frame voor de vloer gaan maken door in de lengte balken te monteren. Die zet je vast met metalen strips. Heb je ook lange palen gebruikt voor de fundering, dan zet je de dwarsbalken vast met metalen hoeken. De onderkant kun je opvullen met grond.

Stap 5: De vloer en het frame

Dwars tussen de buitenste balken ga je vervolgens de planken monteren op het frame. Zet elke plank stevig vast aan de balken eronder. Leg ze op een afstand van 30 cm van elkaar, waardoor je een raster krijgt van planken die dwars op de onderste balken liggen. Hier kun je de vloer op plaatsen. Zorg ervoor dat je hout neemt dat dik genoeg ik. De vloer bevestig je aan de planken op de bodem. Plaats vervolgens horizontale balken op de bovenkant van de palen om het frame af te maken en houd rekening met zo’n 20-30 cm afstand tussen de balken van het frame.

Stap 6: Het afwerken van wanden en dak

Als het frame staat, kun je de wanden en het dak afwerken. Wil je een eenvoudige schuur, werk dan alleen de buitenkant af met kant-en-klare wanden. Het dak werk je af met multiplex. Daar bovenop kun je natuurrubber gebruiken om het dak waterdicht af te werken. En heb je ruimte opengelaten voor de ramen en de deuren, plaats die dan ook. Wil je de schuur isoleren? Doe dat dan tussen de palen en plaats ook hout aan de binnenkant.

Natuurlijk is je schuur dan nog niet klaar, maar de basis staat! Ben je klaar voor een doe-het-zelf uitdaging? Ga aan de slag met de bouwtekeningen van Fred en maak je eigen duurzame schuur. Ga naar fredsbouwtekeningen.nl.

Over de schrijver