Tip: zelf groene en geupcyclede kerstdecoraties maken

Foto: Flickr, Maegan Tintari
Foto: Flickr, Maegan Tintari

Als het om sfeervolle decoratie thuis gaat, kun je deze decemberdagen het credo ‘kopen, kopen’ makkelijk veranderen in ‘duurzaam maken’. Met deze eenvoudige DIY-tips voor kerstdecoratie hoef je namelijk niet eens naar de winkel, maar kun je gebruik maken van dingen die je al in huis hebt of de benodigde ingrediënten uit het bos halen. Wij hebben een aantal van de leukste en makkelijkste duurzame kerstdecoratietips voor je op een rij gezet.

Groene kerstkrans

Voor een groene krans met levende vetplantjes heb je het volgende nodig:

– Een rond frame of takken die je in een cirkel samenbindt met touw
– Spaghnum mos
– Bloemendraad of ander dun draad
– Eventueel haarspeldjes voor het vastmaken van de plantjes

Knip kleine takjes van de vetplanten af. Laat de takjes minstens 2 dagen liggen (geen zorgen, hier gaan de planten niet dood van, uiteindelijk zullen ze zelfs weer gaan groeien). Leg de eerste laag mos op het frame of de takken en bind dit vast met het draad. Leg daarna een tweede laag mos op het frame, totdat je het frame niet meer ziet. Maak met een potlood of pen gaatjes in de mos en plant hier de takjes van de vetplanten in. Pin ze vast met haarspeldjes. Vetplanten hebben niet veel water nodig, dus af en toe sprayen wat water sprayen is genoeg om ze gezond te houden.

Upcyclen met dennenappels

Foto: Flickr, Athena'S Pix
Foto: Flickr, Athena’S Pix

Dennenappels zijn ideaal voor kerstdecoraties. Ze zijn klein, in vrijwel ieder bos of park te vinden en makkelijk te versieren. Je kunt er een aantal rondom wat kaarsen leggen voor een sfeervol geheel, ze vastmaken aan een lint om aan de muur of om je kerstboom te hangen of er zelfs mini kerstboompjes van maken. Ook leuk voor jezelf en vogels in de buurt: natuurlijk versierde dennenappelslingers die je in de tuin of aan je balkon kunt hangen. Maak de dennenappels vast aan een touw, smeer ze in met pindakaas, rol ze vervolgens door vogelzaad en hang de lekkere vogelhapjes op.

Van toiletrol naar kerstboom

Foto: Flickr, Lea
Foto: Flickr, Lea

Ook toiletrollen kun je op talloze manieren upcyclen voor de kerst. Van een kerstboom tot een adventskalender en rendieren, op Recyclart staan verschillende inspirerende ideeën voor sfeervolle decoraties. Ook valt te denken aan een opmerkelijke, alternatieve kerstboom.

Geupcyclede kerstverlichting

Heb je nog kerstverlichting liggen? Maak dan bijvoorbeeld deze mooie verlichte bloemen van eierdozen (ook leuk voor na de feestdagen). Nog een leuke en simpele sfeermaker: maak gaatjes in de zijkanten van een leeg blik (bijvoorbeeld in de vorm van een kerstster) of gebruik een pot en doe hier de lampjes in.

Bronnen: Mother Earth News, Praktic Ideas, Prudent Baby, Recyclart, Trees & Shrubs, Tumblr en Upcycle That

Hier vind je nog meer tips voor duurzame kerstversiering.