DIY: Je eigen natuurlijke wasmiddel en wasverzachter maken

Wasmiddel en wasverzachter kun je eigenlijk best zelf maken. Als je het in de winkel koopt, zit vol chemicaliën, zoals sulfaten, geuren, fenolen en meer. Veel merken bevatten ongezonde dingen, zoals petroleum destillaten. Daarnaast zijn geurstoffen in deze wasmiddelen vaak gemaakt van een mengsel van schadelijke stoffen.
Gelukkig is het zelf maken van een wasmiddel één van de gemakkelijkste onderdelen in de overgang naar een natuurlijk leven. Daarnaast bespaart het ook nog eens veel geld. Reden genoeg om over te stappen op zelfgemaakt waspoeder.

Waspoeder maken

Neem een blok natuurlijke zeep en maal deze fijn met een rasp of keukenmachine. Je kunt zelf de geur kiezen, bijvoorbeeld lavendel of amandel. Meng vervolgens de geraspte zeep (1 deel) met 2 delen soda en 2 delen Borax (verkrijgbaar online en bij de drogist). Bewaar het eindresultaat in een gesloten verpakking. Gebruik 1/8 of ¼ kop per wasbeurt.

Vloeibaar wasmiddel

Rasp een stuk zeep met een kaasrasp of keukenmachine. Voeg het zeepschaafsel toe aan een pan met halve liter water. Laat dit geleidelijk warm worden. Roer in de pan tot de zeep volledig is opgelost. Doe dan 4,5 liter heet tapwater in een 5 liter-emmer. Roer hier 1 kop Borax en 1 kopje soda door tot het volledig is opgelost. Giet het zeepmengsel in de emmer en roer dit goed. Dek de emmer af en laat het een nacht rusten.
De volgende dag schud of roer je het mengsel tot een gladde massa. Daarna kun je het in een literverpakking gieten. Gebruik ½ tot 1 kopje per wasbeurt.

Zelf wasmiddel maken voor de witte was

  • 40 gram zeep
  • 40 gram soda
  • 2 1/2 liter water

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt. een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 80 ml wasmiddel per wasbeurt.
Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heel goedkoop!

Wasmiddel maken voor de gekleurde was

  • 40 gram zeep
  • 2 1/2 liter water

Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe!

Wasverzachter maken

Wasverzachter is een middel dat met het laatste spoelwater aan het wasgoed wordt toegevoegd. Het helpt om de was soepeler te laten aanvoelen en geeft het een lekkere geur. We geven drie DIY-recepten voor natuurlijke wasverzachter.

Wasverzachter maken op basis van witte azijn

Voeg één of twee theelepels essentiële olie en 32 ml gedistilleerde witte azijn in een kom die je kunt afsluiten. Schud de kom goed om de olie en azijn te mixen. Het azijnmengsel moet voor gebruik worden verdund. Voor een standaard hoeveelheid was, combineer je ¼ kopje azijnmengsel met ¾ kopjes water.
Je hoeft niet bang te zijn dat je kleding naar azijn ruikt, want daar is de essentiële olie voor. Kies je eigen geur, bijvoorbeeld lavendel of patchouli (verkrijgbaar bij een reformzaak of drogisterij). De azijn verzacht de was, helpt zeepresten verwijderen en vermindert de kans op statische kleding.

Wasverzachter maken op basis van zuiveringszout

Zuiveringszout is een natuurlijke wasverzachter, helpt reinigen en ontsmetten. Voeg zes kopjes azijn toe aan één kopje zuiveringszout en meng het zorgvuldig door elkaar. Gebruik een half tot één kopje per wasbeurt.

Op basis van conditioner

Conditioner zorgt dat je haar glad wordt en een mooie glans krijgt, maar maakt het ook zacht. Dat is vast de reden waarom het ook als wasverzachter gebruikt wordt. Roer zes delen water, drie delen azijn en twee delen (haar)conditioner door elkaar in een kom. Gebruik hiervoor wel een conditioner op natuurlijke basis. Voeg ongeveer een half kopje toe aan de was.
Meer tips over afval besparen en consuminderen? Bezoek onze dossierpagina Consuminderen!

5 gedachten over “DIY: Je eigen natuurlijke wasmiddel en wasverzachter maken”

  1. Wat bedoelen jullie met ‘soda’ in het recept voor wasmiddel voor de witte was? Er zijn verschillende soorten soda’s (bakingsoda (zuiveringszout), kristalsoda, zilversoda etc) die nogal verschillen in werking… Ik ga uit van bakingsoda, maar het is niet echt duidelijk!

  2. Ik gebruik schoonmaak azijn als wasverzachter. Echter zijn mijn handdoeken e.d. hard en ruw. Dus ja, wat versta je dan onder wasverzachter?

  3. Kan ik ook gewoon natuurazijn gebruiken? Ik zou namelijk niet weten waar ik gedistilleerde witte azijn kan krijgen en natuurazijn heb ik gewoon in de kast staan.

Reacties zijn gesloten.