DIY: Maak je eigen gezichtsmasker met havermout en honing

Wist je dat je heel gemakkelijk zelf een gezichtsmasker kunt maken? Eenvoudige, natuurlijke producten maken een geweldig masker met fantastische resultaten. Omdat je natuurlijke, gezonde, producten zonder chemicalien gebruikt, is de kans op een lichamelijke reactie klein. Maar om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent, smeer je het eerst op de binnenkant van je arm om te zien of je een reactie ontwikkelt. Daarna kun je naar hartelust smeren en mooi worden.

Gezichtsmasker tegen droge huid

Heb je een droge huid, probeer dan eens een honingmasker. Met 2 theelepels appelazijn, 1 theelepel extra vergine olijfolie en 1 theelepel honing. Breng het aan op je gezicht en laat het 10 tot 15 minuten inwerken. Spoel af met lauw water. Dep vervolgens het gezicht voorzichtig droog.
Peterselie, citroenmelisse en venkel werken ook goed tegen een droge huid. Meng 1 eetlepel havermout, 2/3 kopje kokend water met 3 eetlepels peterselie, citroenmelisse of venkel tot het een pasta wordt. Smeer dit op je gezicht en laat het enige tijd inwerken. Spoel goed af.

Tegen puistjes en mee-eters

Meng 3 eetlepels tijm of rozemarijn met 2/3 kopje kokend water en 1 eetlepel gemalen havermout tot een pasta. Smeer het op je gezicht en laat het een paar minuten zitten. Goed afspoelen.

Vette huid

Havermout is een goede basis voor veel gezichtsmaskers. Als je het mengt met salie, duizendblad of vrouwenmantel werkt het goed tegen een vette huid. Neem 3 eetlepels salie, duizendblad of vrouwenmantel en meng dit met 2/3 kopje kokend water en 1 eetlepel gemalen havermout. Ongeveer 10 – 15 minuten laten inwerken daarna zorgvuldig afspoelen.

Alle huidtypes

Yoghurt is goed voor elk huidtype. Je hoeft er verder niets aan te doen, het is klaar voor gebruik. Breng een dunne laag aan op je gezicht en laat het een paar minuten inwerken. Spoel goed af en dep je gezicht droog.
Liever een uitgebreider masker? Meng dan 3 eetlepels lavendel, basilicum of munt met 1 eetlepel gemalen havermout en 2/3 kopje kokend water. Ongeveer 5 minuten laten intrekken en vervolgens goed afspoelen.
Een lijnzaadmasker is ook erg prettig voor het gezicht. Meng, in een kleine kom, twee theelepels lijnzaad en net genoeg water om het zaad te bedekken. De zaden zullen opzwellen en wordt een soort gelatine. Verspreid dit op je gezicht en laat het opdrogen. Spoel vervolgens af met lauw water.

Voor ontspanning

Neem een deel eiwit en mix dit met een gelijk deel slagroom. Breng het op de huid aan en laat het daar opdrogen. Spoel vervolgens af en dep je huid droog. Het geeft de huid rust en laat een ontspannen gloed achter.
Meer recepten voor gezichtsmaskers vind je hier.
Bron: Every Day Health