DIY: maak je eigen gezichtsreiniger van appelsap

Stop met geld uitgeven aan een gezichtsreiniger waar je de herkomst niet van weet. Om te voorkomen dat je allerlei ongezonde, chemische middelen opsmeert, maak je het net zo makkelijk zelf met natuurlijke ingrediënten van eigen keus. Dat is veel goedkoper én gezonder voor de huid.
Stel voor je begint eerst jouw huidtype vast: vet, droog of gecombineerd? Dit is van belang, omdat sommige ingrediënten beter werken bij een bepaald huidtype. Bepaal vervolgens wat je precies verwacht van de reiniger. Wil je een hydraterende of juist een exfoliërende werking? Ook hier geldt dat de keuze van ingrediënten van invloed is op de werking.
Vette huid
Voor een vette huid gebruik je ingrediënten met een exfoliërende kracht van alphahydroxy zuren (AHA’s), die lagen van dode huidcellen afpellen. Dit zit bijvoorbeeld in melk, azijn, appelsap, citroensap, sinaasappels, ananas, tomaten en druiven gebruiken. Let op: de AHA’s kunnen de huid gevoeliger maken voor de zon, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen.
Neem 1 eetlepel bakpoeder en 1 eetlepel water of citroensap. Dit is de basis. Wil je scrubben, combineer dan de basismix met 1 eetlepel zuiveringszout. Vul aan met 1 deel AHA naar keuze. Breng het op de huid aan, laat het een paar minuten intrekken en spoel het dan goed af. Let op: smeer je huid daarna goed in met een verzorgende gezichtscrème.
Droge, gevoelige huid
Een droge huid vraagt ingrediënten die kalmerend, genezend en hydraterend werken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Aloë Vera, melk, room, honing of groene thee.
Melk en honing worden al generaties lang gebruikt als gezichtsreiniger. Neem 1 eetlepel volle melk of yoghurt en 1 theelepel honing (bij melk) of 1 eetlepel honing (bij yoghurt) en meng dit. Doe de mix in een kleine fles en dompel het in warm water, zodat het mengsel warm wordt. Schudt het flesje, zodat de honing en zuivel goed gemengd worden. Smeer het vervolgens op de huid en spoel het goed af.
Gecombineerde huid
Een gecombineerde huid heeft veel baat bij het wassen met olie. Men denkt vaak dat dit acne veroorzaakt, maar dit is niet waar. De juiste combinatie van oliën kan reinigen, hydrateren en beschermen. Een bekende combinatie voor het reinigen van de huid is ricinusolie plus extra vierge olijfolie. De laatste hydrateert, terwijl de ricinusolie reinigt. Voor een normale huid gebruik je gelijke delen. Als alternatief voor olijfolie kun je ook jojoba-olie of druivenpit-olie gebruiken.
Wrijf het mengsel op je handpalmen en masseer je gezicht zachtjes voor ongeveer een minuut. Vermijd water. Neem daarna een washandje en dompel dit in warm water. Leg de washand op je gezicht tot het is afgekoeld naar kamertemperatuur. Dit opent de poriën en laat de reinigende oliën hun werk doen: het verwijderen van vuil, dode huidcellen en bacteriën. Spoel vervolgens het washandje uit en wring deze goed uit. Verwijder daarmee de restanten van de olie. De huid wordt glanzend, gehydrateerd en schoon, zonder gebruik van chemische producten.
Bron: Eco Village Green

2 gedachten over “DIY: maak je eigen gezichtsreiniger van appelsap”

  1. Hoi, jojoba olie is geen alternatief voor olijf olie, jojoba olie werkt op de iets langere termijn juist uitdrogend, het is denk ik veel beter om amandelolie te gebruike, of enkel olijfolie, dat werkt ook goed.

Reacties zijn gesloten.