mascara
diy

DIY: Maak je eigen mascara

Mascara is een van de meest populaire make-up producten. Veel vrouwen gaan de deur niet uit zonder mascara op hun wimpers. Helaas zit mascara vaak vol met dubieuze ingrediënten, wat dacht je bijvoorbeeld van microplastics, parabenen, benzyl alcohol of synthetische parfum? Allemaal stoffen die je huid kunnen irriteren en het milieu ook geen goed doen. Gelukkig kun je makkelijk zelf mascara maken! 

Minder afval, meer zelf doen

In mijn zoektocht naar manieren om minder afval te produceren kwam ik al snel bij verzorgingsproducten uit. Want elke keer die lege flacons deodorant, shampoo of mascara weggooien, dat voelde niet goed. Steeds meer producenten komen met navulbare verpakkingen, maar eigenlijk zijn dit soort producten best simpel zelf maken. Na een korte zoektocht op Google kwam ik een recept voor mascara tegen dat ik wilde testen.
Ik gebruik het nu enkele weken en ben erg te spreken over het resultaat! Allereerst was de mascara te maken met spullen die ik zo bij de drogist kon kopen, ten tweede kostte het maken me maar 10 minuten en tenslotte werkt de mascara gewoon erg goed. Oké, hij is niet waterproof maar ik weet nu tenminste precies wat er mijn wimpers op gaat en dat is het me waard.

Het recept

Zelf Mascara Maken
Maak je eigen mascara met deze 4 ingrediënten:

 • 1/2 theelepel actieve kool (Norit)
 • 1/2 theelepel geraspte biologische (baby)zeep
 • 1/8 theelepel gedemineraliseerd water
 • 3 druppels kokosolie (of bijvoorbeeld amandelolie)

Verwarm de fijngeraspte zeep au bain-marie tot deze begint te smelten, voeg dan het gedemineraliseerde water toe waarna je de actieve kool en olie toevoegt. Meng dit goed en giet het daarna in een (gesteriliseerde!) container. Zelf gebruik ik een klein plastic potje dat ik van te voren goed uitkook.
Voor de actieve kool maak ik gebruik van Norit capsules die ik voorzichtig openmaak om de actieve kool eruit te strooien. Je kunt echter ook enkele amandelen verbranden in een metalen pannetje en deze fijnstampen. Dat is nog natuurlijker en helemaal afvalvrij. De Norit, zeep en het gedemineraliseerde water kun je gewoon bij de drogist kopen en de kokosolie in de supermarkt. En ja, dit recept is dus ook nog eens goedkoper dan reguliere mascara. Fijn : )

Zo gebruik je het

Als de mascara is afgekoeld kun je hem op je wimpers aanbrengen. Ik gebruik hiervoor een oud mascara borsteltje dat ik van te voren goed schoonmaak. Deze haal ik door het mascaramengsel heen waarna ik het op mijn wimpers aanbreng. Voilá!
Belangrijk! Dit recept bevat geen conserveringsmiddel dat de groei van bacteriën remt. Zorg er dus voor dat je uiterlijk elke maand een nieuw mengsel maakt en met een schoon mascaraborsteltje werkt. Zo houd je je ogen gezond.
Ik ben erg blij met dit recept en ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn! Alternatieve recepten zijn natuurlijk ook van harte welkom, deel jouw versie hieronder, dan test ik die graag een keer uit.

Over de schrijver

7 reacties op “DIY: Maak je eigen mascara”

 1. Dank voor het recept! Tof. Ik gebruik nu (natuurlijke) donkerbruine mascara en vraag me af waarvoor ik die norit kan inruilen t.b.v. een bruine kleur. Heb jij / iemand anders hiervoor nog een idee?

 2. oor zachte gifvrije babybilletjes
  Ingrediënten
  375 ml gedestilleerd water
  1,5 theelepels geraspte castillezeep
  3 eetlepels aloë vera gel
  2 theelepels biologische calendulaolie
  Instructies
  Meng de ingrediënten in een glazen maatbeker met schenktuit.
  Giet in een 500 ml fles met behulp van een roestvrijstalen trechter.
  Om te gebruiken, giet je een deel van je mengsel in een flesje met spray.
  Spray op een wasbaar doekje voor gebruik, of direct op de billen van je baby indien nodig.
  Koel de extra reinigingsoplossing voor later gebruik.
  Notities
  Een andere snelle oplossing is een keukenrol doormidden snijden, een rol volledig doordrenken met de oplossing. Het karton uit het midden verwijderen en het eerste doekje omhoog halen. Bewaar in een oude babywipe box. Maar uiteraard is wasbaar beter voor het milieu en de afvalberg.

 3. Een goed alternatief ; als je een keer geen tijd hebt. Bij Inbalance face- & bodycentre Bergen op Zoom , verkopen ze ZAO mascara 100% Natuurlijk in een duurzame verpakking. Biocert, Ecocert, Cruelty-free, Vegan, Glutenvrij.

Reacties zijn uitgeschakeld.