DIY: maak je eigen natuurlijke tandpasta

Waarom zou je zelf tandpasta maken als er talloze verschillende tandpasta’s te koop zijn? Omdat in de meeste tandpasta’s fluoride zit, een chemische stof waarvan we niet eens zeker weten of het daadwerkelijk tandbederf vermindert. Er wordt van fluoride vaak gedacht dat het schade toebrengt aan de schildklier en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Ook zit er in veel soorten tandpasta microplastic. Reden genoeg om zelf tandpasta te maken. Met dit DIY-recept maak je een tandpasta op natuurlijke basis, zodat je weet wat je in huis haalt.
Dit artikel is onderdeel van het Dossier Consuminderen.

Ingrediënten

½ halve kop kokosolie
2-3 eetlepels zuiveringszout (zie ‘gebruik van zuiveringszout’ onderaan de pagina)
2 schepjes stevia of xylitol
15-20 druppels biologische etherische olie (let op: er bestaan twee soorten etherische olie. Vraag ernaar bij aankoop ervan)
Eventueel
10 druppels pompelmoespittenextract (online verkrijgbaar)
10 druppels myrhh extract (online verkrijgbaar)

Zo maak je het

Smelt langzaam de kokosolie in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het goed door elkaar met een lepel. Let op: bij gesmolten kokosolie moet je meerdere malen roeren terwijl het mengsel afkoelt. Zo wordt het zuiveringszout goed opgenomen. Doe het mengsel vervolgens in een kleine glazen pot en laat het volledig afkoelen.

Voor gebruik van de tandpasta

Dompel de tandenborstel in de glazen pot, zodat er een kleine hoeveelheid pasta op de borstelharen komt. Je kunt ook een kleine lepel gebruiken om het mengsel op de tandenborstel te krijgen.

Gebruik van zuiveringszout

Over het gebruik van zuiveringszout, ofwel baking soda, bestaan onzekerheden. Het zou je gebit juist aantasten, omdat het werkt als schuurmiddel. Uit onderzoek blijkt dat het schurend effect van baking soda niet meer is dan normale tandpasta’s.
Sommige tandartsen adviseren daarom om geen tandpasta te gebruiken, maar alleen te poetsen met water. Het is het poetsen zelf dat je tanden schoonmaakt, niet het middel dat op je tandenborstel ligt.
Als je zelf tandpasta maakt met baking soda ligt het aan de hoeveelheid die je gebruikt of het slecht is voor je tandglazuur. Je hebt maar een paar korreltjes eigen gemaakte tandpasta nodig. Je dient lichtjes roterend te poetsen, het is niet de bedoeling dat je hard heen en weer schrobt. Een zachte tandenborstel is beter voor je tanden en tandvlees.
Dit artikel is onderdeel van het Dossier Consuminderen.
Bron: wellnessmama en Green Evelien
Lees ook
Duurzame make up
Wat poep over jouw gezondheid zegt
Meer rente door investering in zonnepanelen
Kies voor natuurlijk: zelf dagcrème maken

14 gedachten over “DIY: maak je eigen natuurlijke tandpasta”

  1. Xylithol en stevia zijn geen van beide echt verantwoordde zoetstoffen, zowel w. productiemethodes als uitwerking op lijf en leden. Gebruik al een tijd parodontax zonder fluoride, heb niet meer gaatjes en is ook niet zoet.

Reacties zijn gesloten.