DIY: maak je eigen natuurlijke tandpasta

Waarom zou je zelf tandpasta maken als er talloze verschillende tandpasta’s te koop zijn? Omdat in de meeste tandpasta’s fluoride zit, een chemische stof waarvan we niet eens zeker weten of het daadwerkelijk tandbederf vermindert. Er wordt van fluoride vaak gedacht dat het schade toebrengt aan de schildklier en andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Ook zit er in veel soorten tandpasta microplastic. Reden genoeg om zelf tandpasta te maken. Met dit DIY-recept maak je een tandpasta op natuurlijke basis, zodat je weet wat je in huis haalt.
Dit artikel is onderdeel van het Dossier Consuminderen.

Ingrediënten

½ halve kop kokosolie
2-3 eetlepels zuiveringszout (zie ‘gebruik van zuiveringszout’ onderaan de pagina)
2 schepjes stevia of xylitol
15-20 druppels biologische etherische olie (let op: er bestaan twee soorten etherische olie. Vraag ernaar bij aankoop ervan)
Eventueel
10 druppels pompelmoespittenextract (online verkrijgbaar)
10 druppels myrhh extract (online verkrijgbaar)

Zo maak je het

Smelt langzaam de kokosolie in een pannetje. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het goed door elkaar met een lepel. Let op: bij gesmolten kokosolie moet je meerdere malen roeren terwijl het mengsel afkoelt. Zo wordt het zuiveringszout goed opgenomen. Doe het mengsel vervolgens in een kleine glazen pot en laat het volledig afkoelen.

Voor gebruik van de tandpasta

Dompel de tandenborstel in de glazen pot, zodat er een kleine hoeveelheid pasta op de borstelharen komt. Je kunt ook een kleine lepel gebruiken om het mengsel op de tandenborstel te krijgen.

Gebruik van zuiveringszout

Over het gebruik van zuiveringszout, ofwel baking soda, bestaan onzekerheden. Het zou je gebit juist aantasten, omdat het werkt als schuurmiddel. Uit onderzoek blijkt dat het schurend effect van baking soda niet meer is dan normale tandpasta’s.
Sommige tandartsen adviseren daarom om geen tandpasta te gebruiken, maar alleen te poetsen met water. Het is het poetsen zelf dat je tanden schoonmaakt, niet het middel dat op je tandenborstel ligt.
Als je zelf tandpasta maakt met baking soda ligt het aan de hoeveelheid die je gebruikt of het slecht is voor je tandglazuur. Je hebt maar een paar korreltjes eigen gemaakte tandpasta nodig. Je dient lichtjes roterend te poetsen, het is niet de bedoeling dat je hard heen en weer schrobt. Een zachte tandenborstel is beter voor je tanden en tandvlees.
Dit artikel is onderdeel van het Dossier Consuminderen.
Bron: wellnessmama en Green Evelien
Lees ook
Duurzame make up
Wat poep over jouw gezondheid zegt
Meer rente door investering in zonnepanelen
Kies voor natuurlijk: zelf dagcrème maken

14 gedachten over “DIY: maak je eigen natuurlijke tandpasta”

 1. Fluoride mag dan volgens velen erg slecht voor je lijf zijn, maar toch is het erg van belang voor het behoud van je tanden. Ik besloot 4 jaar geleden i.v.m. die schadelijkheid te stoppen met het gebruiken van fluoride in tandpasta en heb dat 1 jaar volgehouden.
  Tot dat jaar had ik al 14 jaar geen gaatjes gehad. Bij de 1e controle na een half jaar, had ik 1 gat. Ik dacht toen nog dat dat toeval was. Dat dat niet zo was, bleek toen ik na 1 jaar weer bij de tandarts kwam en zij nog 5 (!) redelijk grote gaten constateerde, waarvan er 4 gevuld konden worden, maar 1 voortand was zo beschadigd dat er een kroon op moest. Niet alleen erg pijnlijk, maar ook erg duur.
  Hierna was de keuze gemakkelijk en ben ik weer tandpasta met fluoride gaan gebruiken, ook omdat ik in het jaar zonder fluoride geen verandering/verbetering van mijn gezondheid heb gemerkt.
  Nu na 3 jaar heb ik nog steeds geen enkel gaatje gehad. Voor mij is het nut van fluoride dus veel groter dan de vermeende schadelijkheid.
  Wel wil ik graag meer weten over de tandpasta met natuurlijke fluoride en waar ik die kan kopen.

 2. Palmolie is iets anders dan kokosolie. Van een specifieke kokospalm wordt de kokosolie gemaakt. Dus geen oerwouden gekapt hiervoor.
  Het verschil tussen baking soda, zuiveringszout en bakpoeder weet ik niet precies. Is bicarbonaat ook zoiets….. Basisch is beter dan zuur.
  Waarom zoetstof toevoegen aan tandpasta?
  Gewoon wat muntolie is voldoende toch.

  1. Voor palmolie worden complete bossen gekapt.
   Is dat ook zo met kokosolie? Nog nooit over gelezen. Graag een link o.i.d. Naar informatie hierover.

 3. Ik vroeg me af, stel dat veel mensen dit zouden gaan gebruiken, is al die kokosolie dan niet schadelijk voor het milieu? Dat vet komt uiteindelijk allemaal in het afvoerwater terecht tenslotte.

 4. LS…
  Mijn recept is: Tube tandpasta zonder Fluoride. Eetlepel Bicarbonaat. Eetlepel Himalayazout. Goed roeren en poetsen maar !

 5. Bij mij zitten er etherische sinaasappel en neem (indiase plant) druppels in de tandpasta tegen oa paradontitis. Is een veilige etherische olie, zelf zou ik absoluut geen kaneel aanraden!

 6. Hallo Marten, Het verschil tussen deze twee types kaneelolie kun je ruiken. Kaneelschors olie ruikt echt naar kaneel, kaneelblad olie ruikt meer naar kruidnagel. De laatste is vrij agressief, net zoals kruidnagel etherische olie. Ik heb wel eens meegemaakt dat het een verflaag aantastte. Omdat de kaneelblad olie een stuk goedkoper is dan de kaneelschors olie, zullen mensen die mogelijk eerder kopen.
  Over de veiligheid van etherische olie staat op de website van leverancier De Hekserij het een en ander, onder het kopje "Veilig omgaan met etherische olie" op http://www.hekserij.nl/Home/Productinformatie_eth
  Zoals daar beschreven staat, het is bepaald niet zo dat etherische olie onschuldig is. Het kan de huid irriteren, in brand vliegen, mensen kunnen er allergisch op reageren, of ontstekingsreacties van krijgen.
  Dezelfde leverancier heeft een aantal recepten op het web staan. Bij de recepten voor shampoo en douchegel staat het volgende over etherische olie: http://www.hexapus.nl/recepten/shampoo.htm
  "Als je niet genoeg kennis hebt van etherische olie raden we je aan een parfumolie te gebruiken, met uitzondering van de volgende etherische oliën, die voldoende veilig zijn en lekker ruiken:
  Anijs, Lavendel, Patchouli, Rozenhout, Rozemarijn en Ylang ylang. "
  Als mensen met niet speciaal kennis van zaken etherische olie in recepten gebruiken, kan het natuurlijk gebeuren dat een deel van het mengsel niet goed gemengd wordt, en er druppels etherische olie bijna onverdund op de huid komen, of nog erger, in de mond. Dat is iets wat toch echt voorkomen moet worden.

 7. Ik heb een jaar of 5 lang tandpasta's zonder fluoride gebruikt. Omdat het me begon op te vallen dat de tandarts wel erg vaak gaatjes moest vullen bij mij, ben ik toch maar weer over gegaan op een tandpasta mèt fluoride. Sindsdien heb ik duidelijk minder gaatjes. Ik denk toch echt dat dat aan de fluoride ligt.
  Wederom een recept met zuiveringszout hier. Dat is tamelijk basisch, en dat zou ik niet zo, nauwelijks verdund, in mijn mond durven stoppen.
  In het recept wordt etherische kaneelolie aangegeven. Ik vermoed dat de schrijver niet op de hoogte is met het feit dat er twee soorten etherische kaneelolie zijn, waarvan er een vrij agressief is, die je vooral níet in producten die met de huid, of nog erger, met de mond, in aanraking komen, moet stoppen.

   1. Hallo Ewald je kunt ook tandenpasta kopen met natuurlijke fluoride. is fluoride die uit zout is gewonnen heet dan sodium fluoride. succes 😉

Reacties zijn gesloten.