DIY: Maak je eigen natuurlijke zonnebrandcrème

Zodra de zon zich laat zien, trekken we er massaal op uit om geen enkel straaltje te missen. Zon geeft ons vitamine D, dat zorgt voor sterke botten, heeft een preventief effect op kanker en verhoogt de weerstand. Alle reden dus om van de zon te genieten. En met deze zelfgemaakte natuurlijke zonnebrandcrème is het veilig zonnen.

Ingrediënten

½ half kop amandel- of olijfolie
¼ kop kokosolie
¼ kop bijenwas
2 eetlepels titanium dioxide (online verkrijgbaar)

Optioneel

1 theelepel vitamine E-olie
2 eetlepels Shea boter
enkele druppels essentiële olie of vanille extract

Zo maak je zelf natuurlijke zonnebrandcrème

Combineer alle ingrediënten, behalve de titanium dioxide, in een grote glazen pot. Vul een middelgrote pan met een laagje water en plaats dit op zacht vuur. Doe losjes een deksel op de glazen pot en zet deze in de pan met water. Als het water opwarmt, zullen de ingrediënten smelten. Schud of roer af en toe om ze te mengen.
Wanneer alle ingrediënten gesmolten zijn, voeg je de titanium dioxide toe, goed roeren! Giet het mengsel vervolgens in de pot die je als opslag wilt gebruiken voor je zonnebrandcrème. Let op: een lotion pomp is niet geschikt voor dit mengsel. Roer het mengsel, terwijl het afkoelt, nog een paar keer door.
Gebruik het mengsel zoals je dat ook met een gewone zonnebrandcrème zou doen.
Door natuurlijke zonnebrandcrème te gebruiken en goed te smeren, bescherm je jouw huid. Filmmaker Thomas Leveritt laat zien hoe mensen eruit zien onder ultraviolet licht. Dit licht toont veranderingen in de huid die nog niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. In zijn video laat hij ook zien wat het opmerkelijke effect is van het smeren van zonnebrandcrème.
Bron: greenjump, welness mama

11 gedachten over “DIY: Maak je eigen natuurlijke zonnebrandcrème”

 1. Pingback: Zo kom je aan voldoende vitamine D in de winter -

 2. Titanium oxide is dan wel een natuurproduct te gebruiken voor de huid maar op Wikipedia las ik dat de productie ervan niet goed is voor het milieu. “Bij de productie van titanium(IV)oxide komt veel afval vrij. Teneinde te voorkomen dat dit afval in het milieu terechtkomt is een speciale Europese richtlijn ingevoerd: Richtlijn 78/176/EEG van de Raad van 20 februari 1978 betreffende de afvalstoffen afkomstig van de titaniumdioxide-industrie.”

 3. Wat een fijn recept lijkt me dit. OOK als verzorgende creme trouwens, minus de titaniumoxide. Die “witte film” op de huid geeft mij het onprettige gevoel een in huishoudfolie verpakt te zijn. Zit er dan teveel in?
  Verder is zon waar mogelijk mijden misschien nog wel de beste oplossing, zeker voor rossige types als ik.
  Dank je wel Ewald voor je kritische noot. Niets zomaar geloven is mogelijk het beste recept. 🙂

 4. Pingback: DIY: Je eigen natuurlijke bodylotion maken - hetkanWel.nl

 5. Pingback: Zelf nagellakremover maken van azijn - hetkanWel.nl

 6. Carola Ruijsch van Dugteren

  Dit soort recepten is op eigen risico uiteraard. Titanium dioxide en zincoxide (wat ook veel gebruikt wordt in DIY recepten) is niet schadelijk voor de huid. Het reflecteert de zonnestralen, zodat ze de huid niet of minder belasten. De deeltjes van de oxides zijn groot genoeg om niet in de huid te dringen.
  Je bestelt het bij (winkels) voor zelf maken van cosmetica/zeep. Die zijn er genoeg. Dus niet bij de verfwinkel.
  In alle goede ouderwetse zonnebrandcremes werd het gebruikt. Pas heel erg op met zonnebrandprodukten die op de verpakking vermelden: 'geeft geen witte waas' of iets dergelijks. Daar zitten vaak wel oxides in, maar de deeltjes zijn nanodeeltjes en die kunnen wél in je huid doordringen en problemen veroorzeken.

 7. Ik zou het liever zonder de titanium oxide doen maar dan met frambozenpitolie. Dat heet een beschermende werking. En Ewald. de cocosolie en fambozenpitolie samen beschermen je huid beter dan de chemische troep die in de meeste zonnbrandmiddelen zitten.

 8. Ttitanium dioxide wordt veel gebruikt in witte verf. Je kunt het als poeder kopen bij winkels voor kunstschilderbenodigdheden, en is dan bedoeld om zelf olieverf mee te mengen. Ik vraag me wel af of de korrelgrootte van poeder voor olieverf wel geschikt is voor zonnebrandcrême.
  Is dit recept eigenlijk wel getest? Met wat voor Ttitanium dioxide poeder precies? Zo ja, is er een beschermingsfactor voor vastgesteld? Je wilt natuurlijk wel weten of dit goed genoeg is, anders kun je alsnog verbrand raken.
  Het E-nummer van Ttitanium dioxide is trouwens E171.

Reacties zijn gesloten.