Van een gekrompen trui tot een kapotte rits: met deze 7 handige tips gaat jouw kleding veel langer mee

Sommige ergernissen, hoe klein dan ook, kennen we allemaal. Ook op het gebied van kleding en mode. Geef maar toe, heb jij nooit gebaald van die vetvlek in je nieuwe overhemd of stilletjes gevloekt toen je favoriete trui gekrompen uit de was kwam? En wie wenste nou niet dat zijn/haar voeten niet zo nat werden tijdens een festival, na een ongelukkige stap in een regenplas? HetkanWEL zocht creatieve tips & tricks om een einde te maken aan dit ongemak en vond deze hele simpele oplossingen.

Zelf de rits van je jas of tas maken

Het is een ware crime als de rits van je jas het laat afweten. Je kunt ‘m dan natuurlijk naar een kledingmaker brengen om te laten repareren, maar zelf even de handen uit de mouwen steken, is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je nodig hebt is een tang. Je knijpt zachtjes aan beide kanten van de ritsglijder van de rits en je bent klaar. Met diezelfde tang kan je ook scheef zittende tanden van de rits recht zetten. Hier zie je de afbeeldingen van hoe het moet.

In 5 minuten self-made waterdichte schoenen

De perfecte festivalschoen heeft geen rekening gehouden met een veelvoorkomend fenomeen in Nederland: regen. Ieder jaar zakken duizenden muziekliefhebbers op hun Toms, Vans en Allstars tot hun enkels in de zompige modder van festivalterreinen. Vanaf volgend jaar niet meer. Het is namelijk heel makkelijk om katoenen of canvas schoenen zelf waterdicht te maken. Met een beetje bijenwas (of een simpel waxinelichtje) en een föhn is de klus zo geklaard.

Stappenplan:

– Wrijf de bijenwas (of de kaars of het waxinelichtje) over de gehele schoen (geen zorgen over je handen, bijenwas is makkelijk afwasbaar).
– Smelt de was over de hele schoenen met een föhn en laat het ongeveer 5 minuten inwerken voor gebruik.
– Volgende stap: aantrekken die schoenen en dansen maar! (eventueel kan je thuis nog even de proef op de som nemen door water op je schoen te morsen)

De puntjes op de i (van jouw kraag) zetten

Kraagjes verliezen na verloop van tijd vaak hun vorm en kunnen dan heel irritant omhoog krullen in de hoeken. Hierdoor zet het hele kledingstuk er minder mooi uit en kan het zijn dat je het niet meer (zo vaak) draagt. Zonde, want met behulp van zogenaamde kleding-pleisters kan dat probleem snel verholpen worden.

Stappenplan:

– Koop kleding reparatie pleisters (bedoeld om scheuren te rapareren) en knip deze in de gewenste vorm van de kraag.
– Strijk de pleisters aan de onderkant van de kraag.
– Resultaat: rechte kragen die niet meer krullen! De stijfheid van de pleisters zorgt ervoor dat de kraag mooi op z’n plek blijft zitten.

NB Deze pleisters kunnen ook gebruikt worden bij andere ongewenste kledingvouwen.

Je gekrompen trui laten ont-krimpen

Nee, nee, nee! Je favoriete trui is gekrompen in de was. Wees niet getreurd, want er is een oplossing -en het is nog eens makkelijk ook. Benodigdheden: een milde haarconditioner of babyshampoo, een handdoek en water. In plaats van conditioner of babyshampoo kan je het ook met azijn proberen. Het gaat erom dat deze producten de vezels van je kleding versoepelen zodat je het voorzichtig weer in de oude vorm kan terugtrekken.

Stappenplan:

– Vul een teiltje met lauwwarm water en doe daar haarconditioner, babyshampoo of azijn in: ongeveer 2 eetlepels op 1 liter water. Meer mag ook als het erg gekrompen is.
– Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het ongeveer een half uur weken.
– Haal het kledingstuk vervolgens uit het water, knijp al het water eruit (niet wringen!) en leg het uitgespreid op een droge handdoek.
– Rol vervolgens de handdoek over de breedte op tot een rolletje om het vocht eruit te ‘knijpen’ zonder te wringen.
– Laat de handdoek zo een paar minuten liggen en rol hem dan weer uit.
– Leg het kledingstuk op een tweede droge handdoek en trek het voorzichtig uit elkaar in de oorspronkelijke vorm, leg iets zwaars op de uitgerekte stukken zodat je trui in de gewenste oorspronkelijke vorm blijft liggen. Laat het zo drogen. De shampoo/conditioner/azijn hoef je niet per se uit te spoelen.
– Het kledingstuk heeft weer zijn normale afmetingen, dus klaar om weer met veel plezier te dragen!

Water in te kleine schoenen

Normaal is water het laatste wat je in je schoenen wilt aantreffen, maar als je leren schoenen knellen is water precies wat je nodig hebt om ze een beetje op te rekken, zodat ze niet meer knellen. Benodigdheden: diepvrieszakjes, water en een vriezer.

Stappenplan:

– Doe lege diepvrieszakjes in je schoenen.
– Vul de diepvrieszakjes voor driekwart met water.
– Sluit de zakjes goed af & leg je schoenen ongeveer 4 uur in de vriezer.
– Haal de diepvrieszakjes uit je schoenen en voel het resultaat: opgerekte schoenen.
-Hitte kan ook helpen: blaas met een föhn ongeveer 30 seconden op de plekken waar de schoenen knellen.

De blijvende ‘perfect fit’ voor jouw kleding

Voor iedereen die last heeft van afzakkende spijkerbroeken: plaats een stukje elastiek aan de achterkant van je broekband en je broek heeft weer de perfect fit van weleer. Dat kan gewoon aan de binnenkant van je tailleband, maar als je het helemaal onzichtbaar wil doen en je hebt een naaimachine, dan kan je het ook in de tailleband van een spijkerbroek verwerken. Dat kan door de hele tailleband, maar ook alleen aan de achterkant: maak dan aan de binnenkant link sen rechts een knipje en rijg het elastiek er doorheen. Zet het vast met naald en draad (dat kan gewoon met de hand). Et voila: je tailleband sluit weer gewoon aan.

Het einde van de pluizige trui (en het botte scheermes)

Truien van wol hoef je eigenlijk niet te wassen, dat scheelt ook weer qua mogelijk pluizen, vervilten of krimpen. Maar er zijn altijd truien (of andere kledingstukken) die na verloop van tijd toch gaan pillen of pluizen en dat ziet er toch een beetje slordig uit. Dat kan je simpel oplossen door in een pilapparaatje te investeren en je trui zo schoon te maken. maar je kan ook een scheermes gebruiken om de pluisjes voorzichtig weg te scheren. Een tweede voordeel: als je je scheermesje 10 a 20 keer in beide richtingen langs een (oude) spijkerbroek haalt, gaat het mesje veel en veel langer mee.

Heb jij nog tips waarmee je kleding langer meegaat? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit blog kan een of meer affiliate links bevatten-

Over de schrijver

6 gedachten over “Van een gekrompen trui tot een kapotte rits: met deze 7 handige tips gaat jouw kleding veel langer mee”

      1. Een vetvlek in kleding kan je heel makkelijk verwijderen met een beetje afwasmiddel: op de plek wrijven, even laten inwerken en daarna je kledingstuk in de was doen. Afwasmiddel breekt namelijk vet af. Succes!

  1. Een puur wollen trui die echt gekrompen en vervilt is, die krijg je met geen enkel trucje weer in de oude vorm terug hoor! Je kunt ‘m nog wel als ‘vilt’ gebruiken, bijvoorbeeld om sloffen of een tas van te maken.

Reacties zijn gesloten.