DIY: Je hele huis natuurlijk schoonmaken zonder chemicaliën

Natuurlijk schoonmaken is voor steeds meer mensen ‘het nieuwe normaal’. We hebben nou eenmaal genoeg van middelen die de vellen van je vingers branden, of het milieu vervuilen. En ook al zijn er maar weinig mensen die echt van schoonmaken genieten; we moeten er allemaal aan geloven. In de afgelopen jaren schreven we bij hetkanWEL over alle mogelijke manieren waarop je zelf schoonmaakmiddelen kunt maken en het was tijd om alles voor je op een rij te zetten. 

Schimmel verwijderen

Schimmel is een probleem. Vooral in oudere huizen komt het vaak voor. het staat niet fris én het kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Onverklaarbare problemen zoals hoesten, pijn in je keel en jeukende neus en ogen blijken regelmatig van schimmel in huis te komen. Lees hier hoe je schimmel verwijdert.

Zilvervisjes uit huis weren

Zilvervisjes kunnen niet zo veel kwaad, maar het is een onprettig gezicht. Ze komen vaak het huis binnen door voedsel, verhuisdozen, meubilair, oude kleding of oude boeken. Hier leggen we je uit hoe je ze buiten de deur houdt, of kunt je ze verwijderen.

Schoonmaken met azijn

Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt en niet zonder reden. Je kunt er fantastisch mee schoonmaken, of vlekken mee verwijderen. Hier zetten we 25 mogelijkheden van azijn voor je op een rij.

Schoonmaken met baking soda

Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd. Je kunt het kopen bij elke supermarkt en geweldige dingen mee doen. Lees hier  40 voorbeelden.

Schoonmaken met zout

Schoonmaken met zout is heel praktisch, want chemische schoonmaakmiddelen zijn allang niet meer van deze tijd. Maak zelf je schoonmaakmiddelen om chemische stoffen te vermijden. Bijvoorbeeld door schoon te maken met zout. Gezond én goedkoop! Lees hier 16 tips.

Recepten speciaal voor in de badkamer

Er zijn genoeg schoonmaakmiddelen voor de badkamer op de markt, maar het is net zo goedkoop en effectief om je eigen badkamerreinigers zelf te maken. Gewapend met deze niet giftige en biologische afbreekbare bestanddelen wordt je badkamer weer fris en sprankelend, zonder schade aan te brengen aan jouw gezondheid of het milieu.

Recepten speciaal voor in de keuken

Wil je dat alles blinkt en glanst, maak dan de schoonmaakmiddelen tegen kalk, om te ontvetten of glas te reinigen in de keuken zelf met deze 5 recepten. 

Je eigen toiletblok maken

Een toiletblok bruist in het toiletwater en geeft actieve ingrediënten af die vlekken verwijderen en de boel desinfecteren en ontgeuren. Helaas zitten in veel toiletreinigers schadelijke chemicaliën, vaak ook in de groene variant. Je kunt ook zelf een toiletblok maken, zodat je precies weet wat erin zit.

Een afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer in huis is een veelvoorkomend probleem. Enorm veel verschillende dingen worden samen met het water door de afvoer van een gootsteen, bad of douche afgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan zand, voedselresten, pluizen, haren en zeepresten. Met de volgende tips weet je echter precies wat je te doen staat en ben je zelfs in staat om de meeste verstoppingen zelf op te lossen.

De voordelen van koffiedik

Na het maken van een lekkere kop espresso of filterkoffie, blijft er altijd koffiedik over. Je kunt het weggooien, maar dat is eigenlijk zonde. Koffiedik kun je namelijk op veel verschillende manieren gebruiken ook om schoon te maken. We zetten er 9 voor je op een rij.

Toch niet zelf maken?

Wil je niet zelf aan de slag. Dan kun je natuurlijk ook duurzame schoonmaakmiddelen kopen. We selecteerden vijf merken, die je met een gerust hart kunt gebruiken.
Mis je nog iets? Laat het ons weten!

Over de schrijver

3 gedachten over “DIY: Je hele huis natuurlijk schoonmaken zonder chemicaliën”

  1. Ik vind azijn ook een goed middel en gebruik het veel tijdens het schoonmaken. Natuurlijke middelen hebben naar mijn idee vaak een betere werking dan chemische middelen. Ook ruiken ze niet zo sterk, wat beter is voor je gezondheid.

  2. Tip om de auto schoon te maken.
    Regenwater bevat geen zouten en andere chemicaliën en kan uitstekend worden gebruikt voor schoonmaakactiviteiten, onder andere voor de auto op de volgende wijze. Wacht op een behoorlijk bui, pak de zachte veger (u weet wel, van het blik en veger), pak een paraplu en was de auto in de regen. Alles tezamen kost mij dat nog geen 10 minuten; u spaart kostbaar drinkwater en uw auto droogt mooi op.

Reacties zijn gesloten.