DIY: 7 natuurlijke manieren om van mieren af te komen

Soms komen ze in colonne je huis binnenmarcheren: mieren. En bij voorkeur in de zomer. Je komt ze dan overal tegen: in de woonkamer, in de keuken en een hele brutale mier zelfs in de badkamer. Allemaal leuk en aardig, maar we willen geen mierenkolonie in huis of in de (moes)tuin. Met deze DIY tips, kom jij gemakkelijk van de beestjes af.

Mieren gaan er op uit om voedsel te verzamelen, zodat de kolonie gevoed kan worden. Ze laten bij deze speurtocht een geurig spoor achter, zodat ook anderen hun weg naar de voedingsbron kunnen vinden. Deze paden zijn zowel zichtbaar als onzichtbaar voor het menselijk oog, maar zij vinden het zonder moeite. Het wegwassen van deze routes zal ze verwarren en het moeilijker maken om hun favoriete plekjes te vinden.

Schoonhouden

Als je mieren hebt, betekent dit niet per definitie dat je slecht schoonmaakt. Ze kunnen ook op zoek zijn naar water. Zeker als het droog is buiten en er geen waterbron in de buurt is, gaan ze binnen op zoek. Ze vinden het in kamerplanten, putten, huisdierbakjes en kopjes met een restje drinken. Toch is het verstandig om jouw huis zo schoon mogelijk te houden.

Zorg dat je gemorste vloeistoffen meteen schoonmaakt, laat geen kruimels achter en maak tafel, kookplaat en aanrecht regelmatig schoon. Houd droge voeding, zoals suiker, hagelslag en granen, in een luchtdichte verpakking. Vervang regelmatig de vuilniszak in de prullenbak en spoel de voedselverpakking af voor je het in de prullenbak gooit.

Azijn

Maak het aanrecht en eventuele andere oppervlakken goed schoon met dit zelfgemaakte azijnmengsel. Mieren houden niet van azijn en blijven sneller weg. Meng twee gelijke delen azijn en water en doe het mengsel in een sprayflacon.

Citroensap

Heb je ontdekt waar de kleine beestjes vandaan komen? Pers dan een paar citroenen uit en spuit regelmatig het citroensap op de plek.

Koffiedik

Strooi op het mierenpad of bij de deur koffiedik (zo uit het koffiefilter). Na één of twee dagen zijn de mieren weg. Je kunt het koffiedik vervolgens opvegen.

Kruiden en pepermunt

Er zijn diverse kruiden die je kunt gebruiken in de strijd tegen deze kleine dieren. Strooi gemalen zwarte peper, hele kruidnagels, cayennepeper of salie bij het punt waar de mieren binnenkomen of over het mierenpad. Ook kaneel en pepermunt werken goed tegen mieren. Gebruik het vers of spuit essentiële olie met kaneel- of pepermuntgeur.

Komkommer

Waar je normaal geen afval wilt hebben op de plek waar je geen mieren wil, strooi je nu naar hartenlust met komkommerschillen.

Aaltjes tegen mieren in de tuin

Mier-run of aaltjes tegen mieren is effectief tegen mieren in de tuin. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes, die van nature in de bodem zitten. Ze zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten, of de larven ervan. En dus ook tegen mieren. Mieren tolereren de aaltjes niet in de grond en verlaten dan hun nest. De larven van de mieren worden gedood door de aaltjes. Je kunt de aaltjes gebruiken in vochtige grond op de plekken waar je mierenactiviteit ziet en kopen via de speciaalzaak of op Biogroei.

Van lezers kregen we ook nog tips om de deurposten aan de onderkant met stoepkrijt te bedekken, muntjes neer te leggen en maizena of bakpoeder te strooien (let op: muizen vinden dat ook lekker). Heb jij nog tips? Laat het ons weten.

Bron: Mother Nature Network

Foto by Egor Kameley

Over de schrijver

2 gedachten over “DIY: 7 natuurlijke manieren om van mieren af te komen”

Reacties zijn gesloten.