7 natuurlijke manieren om muggen uit huis en tuin te weren

Eerder deelden we onze tips tegen muggenjeuk, maar liever heb je natuurlijk helemaal geen muggen in huis of tuin. Er zijn chemische manieren op de markt om muggen te weren, maar deze kunnen allemaal schadelijke bijwerkingen hebben. Dankzij deze natuurlijke manieren houd je muggen buiten de deur en tuin, zonder giftige stoffen te gebruiken.

Plaats horren

Het lijkt een schot voor open doel, maar horren werken nog steeds heel goed tegen muggen. Je kunt jouw huis goed ventileren en rustig een deur of raam open laten staan.

Basilicum, lavendel, rozemarijn en kattenkruid

Wat is er natuurlijker dan een plant die de muggen uit je huis houdt? Doe 2 kopjes water in een pan en breng het aan de kook. Doe vervolgens de blaadjes van de rozemarijn, basilicum, kattenkruid of de lavendelbloesem in het water en zet het vuur uit. Laat het water met de basilicum een uur afgedekt afkoelen en giet het mengsel door een fijne zeef. Giet het gezeefde mengsel in een spuitfles tot deze driekwart vol is en vul het aan met alcohol. Spuit een klein deel in de ruimte waar je de muggen niet wilt hebben.

Maai het gras

Maai het gras en haal het onkruid uit de tuin, want dan hebben muggen geen lekker plekje meer. Ze verstoppen zich graag op warme, natte en vochtige plekken. Als het gras gemaaid en het onkruid verwijderd is, is het een stuk minder vochtig.

Plant knoflook en uien

Muggen hebben een hekel aan de geur van knoflook en uien. Als je die in de tuin plant, blijven ze in elk geval weg uit de tuin. Op zoek naar iets meer variatie? Basilicum, citroengras, kattenkruid en goudsbloemen werken ook!

Lavendel

Bijna iedereen houdt van lavendel, maar muggen haten het. Druppel wat lavendelolie bij het raam en om het kozijn en de muggen denken wel twee keer na voor ze naar binnen vliegen. Je huid insmeren met lavendelolie helpt ook.

Rozemarijn op de barbecue

Er is niets wat een oergezellige barbecue zo verpesten kan als prikkende muggen als het begint te schemeren. Om dit tegen te gaan, strooi je rozemarijn op de barbecue. Twee muggen in één klap, want het geeft je eten ook nog eens een overheerlijke smaak!

Biologische soja-olie

Soja-olie is goedkoop en gemakkelijk te vinden, dus een uitstekende keuze tegen muggen. Daarnaast is het een uitstekende moisturizer voor de huid.

Tips tegen de jeuk

Volgens dokter Schultz, een Amerikaanse dermatoloog, werkt warmte goed tegen de jeuk. Uit onderzoek blijkt dat door het muggengif een kleine ontsteking ontstaat. Het lichaam reageert hierop door histamine aan te maken. Dit zorgt vervolgens voor het jeukerige gevoel.

 • Met warmte verdrijf je (meestal tijdelijk) de histamine rond de bult. Gebruik bijvoorbeeld de lucht van een haardroger, een warme plek in de auto, een washandje met heet water of houdt er een kopje thee tegenaan.
 • Zet met de nagel een flink kruis op de muggenbult. Net als met warmte druk je zo de jeuk weg.
 • Smeer azijn op de bult. Het helpt ook bij brandnetelprikken. Af en toe herhalen.
 • Smeer de bult in met tea tree olie. De jeuk verzacht meteen.

Bron: Huffington Post, Apartment Therapy, natural living ideas

 

13 gedachten over “7 natuurlijke manieren om muggen uit huis en tuin te weren”

 1. Een beetje hoefblad in stukjes scheuren en het sap over de bult wrijven helpt ook uitstekend. Werkt ook tegen brandnetel prikken, en groeit bijna overal!

 2. Ik zit in Venetië en zoveel muggen beren op mijn benen en armen is net een slagveld aan de gang is op mijn lichaam dus kijk voor muggen spray gelijk 5€ voor 1 mini spray echt ini mini dus kijk nu voor middeltjes online wat mensen schrijven maar heb zo een hekel aan die broodje aap verhaal remedies dus morgen maar azijn kopen nog eens een nacht ellende niks is meer open

 3. Wat jammer, die tip van het gemaaid gras en onkruid wieden. Een ruigere tuin is juist ook weer goed voor de bijen en andere nuttige insecten. En daar komen ook weer vogels en andere dieren op af. Die ook weer muggen eten.

 4. Ik gebruik witte tandpasta, geen gel, op de muggenbeten na 10 a 20 verdwijnt de jeuk en ik had de dag erop nog beetje jeuk, nog eens tandpasta en ik heb geen jeuk meer van deze beten. het helpt bij mij .

 5. Heel Azië staat vol met waaiers en airco. Omdat muggen wel van warmte maar niet van wind houden. Een mooie waaier boven je bed, heerlijk koel en geen van zoemende muggen rond je hoofd en wakker worden zonder steken! Zeer efficiënt.

 6. Vooral voor kampeerders of backpackers schijnt Vitamine B1 ook goed te helpen.
  Dit is wat ik er over gelezen heb: Wat doet B1 met je bloed?
  B1, thiamine zorgt als co-enzym onder meer voor de afbraak van koolhydraten, waardoor energie verkregen wordt voor vooral de hersenen en het zenuwstelsel.Maar is dat dan wel goed om het voor zoiets te slikken? B1 is water oplosbaar. Tot nu toe zijn er geen nadelige gevolgen bekend.
  Iemand zei tegen mij: het helpt echt, dat komt doordat je van vitamine b1 een beetje gaat stinken haha. Dus de muggen willen je niet meer. 5 jaar terug heb ik een jaar gereisd en onder de backpackers slikten we het allemaal.
  En dan nog dit: Deed schijnt niet goed te zijn voor kinderen onder de 12jr. dit staat ook vermeld op de verpakking.

 7. Nou net jullie tip gelezen over tea tree oil, laat ik dat nou toevallig in huis hebben! Ik heb momenteel 2 joekels van muggenbulten: eentje recht op m’n linker elleboog en de andere, jawel, recht op m’n rechter elleboog! Omdat ik aan het werk ben achter de pc, zijn ze helemaal dik geworden. Net dus tea tree oil erop gedaan en potverdorie, het verlicht inderdaad DIRECT! Het potje staat nu op m’n bureau, ieder uur effe smeren!!!! Horren werken trouwens niet, die rotmuggen die zitten volgens mij gewoon OP je als je heel even van binnen naar buiten gaat en terug (ik doe dat super snel) en toch zitten er dan weer 6 binnen…. 🙁

 8. Hoi,
  Ik wou dat het waar was. Heb al die huishoudelijke tips tegen muggen al geprobeerd, het helpt echt niet.
  Misschien bij een bepaald soort muggen?
  Het enige dat helpt is Deet en dat is bewezen ook. Natuurlijk helpen horren ook, die heb ik bijna overal.
  Jammer voor degenen die geloven dat die ouderwetse trucs werken.

  1. Dat kan wel zo zijn, maar vooralsnog DEET gebruiken is op langere termijn vele malen schadelijker voor u. Zelf helaas een goede eigenschap dat ik niet geprikt word of muggen bulten ontwikkel. Daarnaast mag iedereen zijn vertrouwen leggen in het geen wat hij of zij geloofd/werkt voor hem of haar. Laat het dan ook erbuiten zonder je eigen ergenissen te uiten!

  2. Je praat onzin. Wij gebruiken al jaren lavendel en geranium olie tegen muggen. Werkt prima. Mocht je elders toch nog geprikt worden door een mug, smeer je de bult in met lavendelolie. Dan is de jeuk binnen twee minuten weg.

Reacties zijn gesloten.