7 natuurlijke middelen tegen muggen die wél werken

Nu de lente definitief in volle glorie gekomen lijkt te zijn, zijn ook de muggen weer actief. En dus ligt menigeen wakker door het irritante gezoem in de slaapkamer. Op jacht gaan, heeft lang niet het gewenste effect (want er is er altijd wel eentje die ontsnapt en je ’s nachts alsnog te grazen neemt). Eerder deelden we onze tips tegen muggenjeuk, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er omdat chemische middelen schadelijke bijwerkingen hebben voor natuur en milieu, gingen we op zoek naar natuurlijke manieren om muggen buiten de deur en tuin te houden.

Om te beginnen moeten we een aantal mythes rondom de mug ontrafelen. Want muggen komen niet op het licht af (dus het maakt niks uit dat je met het licht aan het raam open zet). Ze komen ook niet af op geluid en zijn niet gevoelig voor een knoflookadem of zweetlucht. Waar komen ze dan wel op af, vraag je je af? In eerste instantie op de CO2-uitstoot van onze uitademing en dan lijken ammonia, melkzuur en verschillende vetzuren aantrekkelijke geuren te zijn. Dat zou kunnen verklaren waarom de een wel en de ander niet (of in ieder geval minder) gestoken wordt. Ook lijken zwangere vrouwen door hun iets hogere lichaamstemperatuur iets aantrekkelijker te zijn door de mug.

1. Plaats horren

Dit klinkt als een open deur (pun intended), maar horren werken nog steeds heel goed tegen muggen. Je kunt jouw huis goed ventileren en rustig een deur of raam open laten staan (wel zo lekker tijdens warme zomernachten) en tegelijk zorgen dat er geen muggen binnen komen. Een klamboe over je bed werkt ook (het is niet voor niks dat dit in tropische landen zoveel gebruikt wordt).

2. Maai het gras

Maai het gras en haal het onkruid uit de tuin, want dan hebben muggen geen lekker plekje meer. Ze verstoppen zich graag op warme, natte en vochtige plekken. Als het gras gemaaid is en het onkruid verwijderd is, is het een stuk minder vochtig en plezierig voor ze. Natuurlijk is de vraag wat onkruid is? Want veel planten die bestempeld worden als ‘onkruid’ zijn heel goed voor de biodiversiteit in je tuin. Bovendien willen we alle bloemrijke planten graag behouden voor insecten, maar probeer de warme, natte plekken in je tuin te beperken.

3. Mijd stilstaand water

Muggen leggen hun eitjes graag in stilstaand water. Dit is ook waarom er rondom vijvers en meertjes meer muggen voorkomen. Het is dus zaak om stilstaand water in je tuin zoveel mogelijk te vermijden. Dus al die bakjes drinkwater voor vogels of katten ververs je regelmatig en al die bakjes onder de bloempotten waar het water in blijft staan gooi je leeg (in je tuin hoef je sowieso geen bakjes onder bloempotten te zetten, want dat overtollige water kan zo de grond in zakken). Een klein beetje water kan al voldoende zijn om eitjes in te leggen voor een mug.

4. Maak je eigen anti-muggen middel

Wat is er natuurlijker dan een plant die de muggen uit je huis houdt? Doe 2 kopjes water in een pan en breng het aan de kook. Doe vervolgens de blaadjes van de rozemarijn, basilicum, kattenkruid of de lavendelbloesem in het water en zet het vuur uit. Laat het water met de basilicum een uur afgedekt afkoelen en giet het mengsel door een fijne zeef. Giet het gezeefde mengsel in een spuitfles tot deze driekwart vol is en vul het aan met alcohol. Spuit een klein deel in de ruimte waar je de muggen niet wilt hebben. Houdt er wel rekening mee dat deze geur alleen dichtbij werkt en je dus regelmatig moet bijspuiten.

5. Plant knoflook en uien

Datzelfde geldt voor knoflook en uien: muggen houden niet van die geur, maar het effect is beperkt. Hetzelfde geldt voor basilicum, citroengras, kattenkruid en goudsbloemen: ze werken, maar de plant geurt maar een beperkte tijd én dus alleen in de nabije omgeving van de plant. Daarom zeggen experts ook: als je een citronellakaars op tafel zet, heb je niet gegarandeerd een muggenvrije avond. Al werkt het wel iets. Pluspunt hier is wel dat slakken ook niet van knoflook, uien, prei lijken te houden (wel van goudsbloemen trouwens).

6. Lavendel olie

Bijna iedereen houdt van lavendel, maar muggen haten het. Druppel wat lavendelolie bij het raam en om het kozijn en de muggen denken wel twee keer na voor ze naar binnen vliegen. Je huid insmeren met lavendelolie helpt ook. Wat ook helpt is lemon-eucalytpusolie: hiermee kan je je huid insmeren als natuurlijke anti-muggenmiddel)

7. Rozemarijn op de barbecue

Er is niets wat een oergezellige barbecue zo verpesten kan als stekende beestjes als het begint te schemeren. Om dit tegen te gaan, strooi je rozemarijn op de barbecue. Twee muggen in één klap, want het geeft je eten ook nog eens een overheerlijke smaak!

Bonus: biologische soja-olie

Soja-olie is goedkoop en gemakkelijk te vinden, dus een uitstekende keuze tegen muggen. Daarnaast is het een uitstekende moisturizer voor de huid. Een natuurlijke anti-muggenolie dus.

Tips tegen de jeuk

Niet iedereen wordt overigens door muggen gestoken. Ze komen vaak af op je lichaamsgeur (en nee, dat heeft niks te maken met wel of niet wassen of de deo die je gebruikt. Maar als je wél gestoken wordt, is de jeuk vaak niet te harden en is de kans groot dat je de bulten openkrabt. Volgens dokter Schultz, een Amerikaanse dermatoloog, werkt warmte goed tegen de jeuk. Uit onderzoek blijkt dat door het muggengif een kleine ontsteking ontstaat. Het lichaam reageert hierop door histamine aan te maken. Dit zorgt vervolgens voor het jeukerige gevoel.

  • Met warmte verdrijf je (meestal tijdelijk) de histamine rond de bult. Gebruik bijvoorbeeld de lucht van een haardroger, een warme plek in de auto, een washandje met heet water of houdt er een kopje thee tegenaan.
  • Zet met de nagel een flink kruis op de muggenbult. Net als met warmte druk je zo de jeuk weg.
  • Smeer azijn op de bult. Het helpt ook bij brandnetelprikken. Af en toe herhalen.
  • Smeer de bult in met tea tree olie. De jeuk verzacht meteen.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

 

15 gedachten over “7 natuurlijke middelen tegen muggen die wél werken”

  1. Gelly helpt ook super tegen muggenbeten. Ik had er altijd veel last van dat het hele plekken werden maar nu smeer ik dat meteen in en dan blijft het bij een klein bultje en bij jeuk smeer ik weer.

Reacties zijn gesloten.