Nicky en Jessie Kroon delen simpele DIY-recepten voor een plasticvrij leven

De makkelijkste manier om plasticvrij te leven, is door je eigen producten te maken. Op die manier verdwijnt er een zee aan plastic verpakkingen uit je badkamer en keukenkastjes. Maar om dat te doen, moeten de meesten van ons wel een drempel over. Daarom hebben Jessie en Nicky Kroon van het Zero Waste Project een boek gemaakt met alle DIY-recepten op een rij. HetkanWEL sprak met Jessie over hun nieuwste boek. “We hebben het expres zo simpel mogelijk gehouden.”

Plasticvrij Leven

Een schat aan ervaring

“Toen wij in 2014 begonnen met een zero waste lifestyle was er lang niet zoveel informatie over te vinden als nu. We hebben vijf jaar lang geëxperimenteerd en weten dus precies welke recepten wel werken en welke niet. Zero waste is voor ons ‘het nieuwe normaal’ geworden. We maken nu net zo makkelijk allesreiniger, deodorant of haargel als een pan pasta.”

“Natuurlijk zijn niet alle experimenten gelukt. Zo was de no poo-beweging niet echt aan ons besteed.  Ik heb vier maanden lang met vet haar rondgelopen voordat ik de handdoek in de ring gooide. Bij mij werkte het gewoon niet om mijn haar te wassen met baking soda en azijn en van een gewoon stuk zeep werd het droog en stug. Een shampoo-bar werkt wel goed, dus ook bij mij in huis is niet alles zelf gemaakt.”

Plasticvrij Leven

Het Eureka moment

“Wat bij mij wel heel goed werkte, was het maken van een eigen gezichtscrème. Dat was echt een eureka moment. Ik heb een super gevoelige huid en mijn badkamer stond dan ook vol met potjes die zogenaamd perfect voor mijn huid waren, maar in de praktijk voor nog meer huidirritaties zorgden. Sinds ik mijn eigen crème maak, is mijn huid veel rustiger geworden en heb ik geen uitslag meer. Dat scheelt niet alleen veel gedoe en ongemak, maar ook nog eens geld.”

“Voor Nicky’s vriend was de zelfgemaakte deodorant echt een eyeopener. Vanaf het moment dat hij dat ging gebruiken, rook hij veel minder onder zijn oksel en hoefde hij zijn shirts niet meer dagelijks te wassen. Door de toevoeging van aluminium in ‘gewone’ deo worden de poriën in je oksel als het ware afgesloten waardoor de bacteriën zich lekker in je oksel nestelen. Dit ruik je waardoor je nog meer gaat spuiten en in een vicieuze cirkel belandt. De vriend van Nicky zegt nu tegen al zijn vrienden, dat ze de DIY-deo moeten gebruiken, omdat die beter werkt.”

Plasticvrij Leven

Plasticvrij leven

“Het klinkt misschien als veel gedoe om alles zelf te maken, maar sommige recepten zijn echt super makkelijk. Droogshampoo bestaat bijvoorbeeld maar uit twee ingrediënten en heb je sneller zelf gemaakt dan dat je heen en weer kan fietsen naar de drogist. Het is bovendien goedkoper. Andere recepten kosten wat meer tijd, maar zijn prima te doen op een regenachtige middag. Je moet dit boek echt zien als een kookboek: begin met wat je leuk vindt en kom erachter wat de voordelen voor jou zijn. Zie het als een hobby: je hoeft niet alles zelf te maken en het hoeft ook niet perfect. Op een gegeven moment wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte, zoals bij ons.”

Wij mogen een exemplaar van het boek Doe het Zero, voor een plasticvrij leven van Nicky en Jessie Kroon weggeven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en laat hieronder in de reacties weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

De foto’s zijn van Cindy van Rees voor Doe Het Zero. 

Over de schrijver

33 gedachten over “Nicky en Jessie Kroon delen simpele DIY-recepten voor een plasticvrij leven”

 1. Als het nog kan…. wil ik heel graag dit boek winnen! Ben al jaren bezig om afval van ons gezin te verminderen en boegbeeld van duurzaamheid voor vrienden, familie en collega’s. De recepten uit dit boek bieden een mooie uitbreiding naast mijn (h)eerlijke siertuin, wassen met wasnoten, vegetarisch/vegan eten, wasbaar verband, papierloos werken etc. Dus boek is meer dan welkom!

 2. Oooh ik zou het boek graag willen winnen! We gaan bijna verhuizen en in het nieuwe huis wil ik stapje voor stapje alles verduurzamen! Ik kijk er naar uit om met alle stapjes aan de slag te gaan!

 3. Dolgraag zou ik dit boek winnen, zodat ik mog meer en betere producten zelf kan leren maken.
  Als ik volgend jaar verhuisd ben naar een duurzaam/sociaal wonen project kan ik dan workshops gaan geven

 4. Fijn dat er weer aandacht aan een plastic-loos bestaan wordt besteed.

  Ik erger me steeds meer aan al die verpakkingen en zinloze plastic dingetjes.

  Ik hoef het boek niet perse te winnen, trouwens. Mijn eigen diy deo werkt heel goed (Ik doe er wat magnesiumvlokken bij, als ‘geheim’ ingrediënt) en de shampoo en conditioner zijn al sinds begin jaren negentig de deur uit gegaan.

  Nu nog alternatieven zoeken om bouillon en ander eten in de vriezer te bewaren, voor sommige verpakkingen (ik heb bijvoorbeeld niet elke week tijd om zelf pasta te maken) en zo meer.

  Maar goed, stapje voor stapje komen we er wel.

 5. Ik zou heeeeeeel graag aan de slag gaan met jullie boek. Ik heb al een workshop gevolgd voor shampoo en gezichtscreme, maar zeker de deo wil ik graag proberen. Ook mijn dochters zijn superfan. Je kan noet jong genoeg beginnen met zero waste of tenminste less waste.

 6. Ik zeg; Taart! Bloemen! Feest! Voor jullie én voor mij als ik het boek win. Ik zou nu niet weten wat ik nog kan veranderen in mijn zero waste proces van meer dan tien jaar. Ik laat me dan ook graag verrassen door jullie boek.

Reacties zijn gesloten.