Nicky en Jessie Kroon delen simpele DIY-recepten voor een plasticvrij leven

De makkelijkste manier om plasticvrij te leven, is door je eigen producten te maken. Op die manier verdwijnt er een zee aan plastic verpakkingen uit je badkamer en keukenkastjes. Maar om dat te doen, moeten de meesten van ons wel een drempel over. Daarom hebben Jessie en Nicky Kroon van het Zero Waste Project een boek gemaakt met alle DIY-recepten op een rij. HetkanWEL sprak met Jessie over hun nieuwste boek. “We hebben het expres zo simpel mogelijk gehouden.”

Plasticvrij Leven

Een schat aan ervaring

“Toen wij in 2014 begonnen met een zero waste lifestyle was er lang niet zoveel informatie over te vinden als nu. We hebben vijf jaar lang geëxperimenteerd en weten dus precies welke recepten wel werken en welke niet. Zero waste is voor ons ‘het nieuwe normaal’ geworden. We maken nu net zo makkelijk allesreiniger, deodorant of haargel als een pan pasta.”

“Natuurlijk zijn niet alle experimenten gelukt. Zo was de no poo-beweging niet echt aan ons besteed.  Ik heb vier maanden lang met vet haar rondgelopen voordat ik de handdoek in de ring gooide. Bij mij werkte het gewoon niet om mijn haar te wassen met baking soda en azijn en van een gewoon stuk zeep werd het droog en stug. Een shampoo-bar werkt wel goed, dus ook bij mij in huis is niet alles zelf gemaakt.”

Plasticvrij Leven

Het Eureka moment

“Wat bij mij wel heel goed werkte, was het maken van een eigen gezichtscrème. Dat was echt een eureka moment. Ik heb een super gevoelige huid en mijn badkamer stond dan ook vol met potjes die zogenaamd perfect voor mijn huid waren, maar in de praktijk voor nog meer huidirritaties zorgden. Sinds ik mijn eigen crème maak, is mijn huid veel rustiger geworden en heb ik geen uitslag meer. Dat scheelt niet alleen veel gedoe en ongemak, maar ook nog eens geld.”

“Voor Nicky’s vriend was de zelfgemaakte deodorant echt een eyeopener. Vanaf het moment dat hij dat ging gebruiken, rook hij veel minder onder zijn oksel en hoefde hij zijn shirts niet meer dagelijks te wassen. Door de toevoeging van aluminium in ‘gewone’ deo worden de poriën in je oksel als het ware afgesloten waardoor de bacteriën zich lekker in je oksel nestelen. Dit ruik je waardoor je nog meer gaat spuiten en in een vicieuze cirkel belandt. De vriend van Nicky zegt nu tegen al zijn vrienden, dat ze de DIY-deo moeten gebruiken, omdat die beter werkt.”

Plasticvrij Leven

Plasticvrij leven

“Het klinkt misschien als veel gedoe om alles zelf te maken, maar sommige recepten zijn echt super makkelijk. Droogshampoo bestaat bijvoorbeeld maar uit twee ingrediënten en heb je sneller zelf gemaakt dan dat je heen en weer kan fietsen naar de drogist. Het is bovendien goedkoper. Andere recepten kosten wat meer tijd, maar zijn prima te doen op een regenachtige middag. Je moet dit boek echt zien als een kookboek: begin met wat je leuk vindt en kom erachter wat de voordelen voor jou zijn. Zie het als een hobby: je hoeft niet alles zelf te maken en het hoeft ook niet perfect. Op een gegeven moment wordt het vanzelf een nieuwe gewoonte, zoals bij ons.”

Wij mogen een exemplaar van het boek Doe het Zero, voor een plasticvrij leven van Nicky en Jessie Kroon weggeven. Abonneer je op onze nieuwsbrief en laat hieronder in de reacties weten waarom jij dit boek graag wil winnen.

De foto’s zijn van Cindy van Rees voor Doe Het Zero. 

Over de schrijver

33 reacties op “Nicky en Jessie Kroon delen simpele DIY-recepten voor een plasticvrij leven”

 1. Iedere week werk ik een berg plastic weg in de afvalbak, die daarvoor bestemd is maar hoor ook berichten, dat dat helemaal allemaal niet verwerkt kan worden, dus voel ik me nogal slecht, ik heb werkelijk geen idee hoe ik het anders in kan richten en zou het graag wel willen weten.

 2. Ik koop al een tijdje zero waste producten. Ik probeer low waste te leven, maar dat gaat eventjes terug moeizamer. Ik wou ook wat workshops gaan volgen om zelf producten te beginnen maken, maar toen werden alle workshops uitgesteld (je weet wel waarom). Dus dit zou de ideale boost zijn om terug te beginnen!

 3. Hi! Ik ben al een tijdje bezig met het verminderen van mijn afval, zero is het helaas nog niet 😉 Ik scheid mijn afval wel, maar ik lees en hoor veel om me heen dat er bijvoorbeeld bij plastic afval uiteindelijk nog maar 15% gerecycled kan worden en dat is gewoon zonde! Het zelf maken van al mijn eten en schoonheidsproducten zou al zo enorm veel schelen!! Ik heb het hier ook vaak met anderen over, die hier niet aan beginnen omdat ze er gewoonweg geen tijd voor hebben (ik gebruik dit smoesje helaas ook wel eens). Ik wil mezelf en die anderen graag bewijzen dat het niet veel tijd kost, én niet moelijk hoeft te zijn. Want volgens mij hebben jullie het wel onder de knie! Ik hoop dan ook graag jullie boek te winnen om mijzelf én anderen te kunnen inspireren (want ook dát is zero waste!) om uiteindelijk helemaal zonder afval, vooral plastic, te kunnen leven! Ik droom van een wereld zonder afval, zonder oceanen vol plastic en een heerlijke boswandeling zonder overal plastic verpakkingen rond te zien slingeren! ????❤

 4. Ik heb het ‘zero waste project’ boek al 1 jaar geleden van ze gelezen en ben bewuster en meer plastic vrij gaan leven.
  Nu nog de producten die ik gebruik! Dit boek zou een goeie aanvulling zijn.

 5. Ik mag graag experimenteren en kokkerellen w.b. verzorgings- en hh producten. Maar een goed recept is vaak handig om mislukkingen en frustraties te voorkomen. Dit boek lijkt de perfecte aanvulling ????

 6. Mijn dochter is helemaal om en wil plasticvrij leven en probeert ons hiervan te overtuigen. Hierin kan ze nog wel wat hulp gebruiken, wij zijn wat gemakkelijker. Maar goede ideeen zijn altijd welkom.

 7. ooh te gek! ik volg de meiden al vanaf het begin en heb hun andere boek ook
  dit boek leen ik steeds uit aan andere mensen waar ik ermee over praat
  daarna zijn ze allemaal enthousiast, zo tof!

  op naar een betere wereld<3

  ik zou heel graag nog meer dingen zelf maken en ben dus heel nieuwsgierig naar de recepten
  kan ook niet wachten totdat de meiden weer workshops gaan geven

  fijne dag

 8. Wij volgen deze meiden al een poos via internet en gebruiken veel van hun recepten. Ik vind het echt geweldig wat zij hebben neergezet! Complimenten en respect ladies! ????????

 9. We (gezin van vier) zijn al heel ver gekomen, met het minimaliseren van het gebruik van plastic en heel milieubewust leven. Een ware uitdaging! Met dit boek kunnen we verder doorpakken en hoeven we het wiel niet uit te vinden. Voor ons een super positieve stimulans.

Reacties zijn uitgeschakeld.