DIY: 4 makkelijke remedies voor een droge huid, ruwe hakken, gebarsten nagelriemen en statisch haar

Hoewel de kou op dit moment wel meevalt en de verwarming dankzij de energieprijzen lang niet zo hoog staat als vroeger, zorgt de winter bij ons toch nog voor een droge huid. Ruwe handen, schilfers op je scheenbeen, een trekkerige huid in je gezicht, gebarsten lippen of kloven in je hielen: het zijn allemaal kwaaltjes waar we in de winter meer mee te maken hebben dan in de andere seizoenen. Met deze 4 DIY recepten kom je de winter op een natuurlijke en duurzame manier door.

Gebarsten nagelriemen

Om gebarsten huid, infecties, schrammen en snijwonden te voorkomen, kun je dit recept gebruiken.

Ingrediënten:
2 eetlepels rauwe honing
Enkele druppels Aloë Vera sap
1 eetlepel olijfolie
Kom

Mix alle ingrediënten door elkaar. Masseer vervolgens 5 minuten het mengsel in de nagelriemen. Herhaal deze behandeling twee tot drie keer per week.

Ruwe ellebogen en hielen

Kokosolie is een belangrijk bestanddeel in dit recept omdat het hydrateert en erg voedzaam is.

Ingrediënten:
Handvol verse vijgen
5 eetlepels geharde kokosolie
Optioneel: suiker (hoeveelheid ligt aan hoe sterk je de scrub wilt hebben)

Neem een handjevol rijpe vijgen en maak hier puree van. Meng dit vervolgens met kokosolie in een kom. Laat de kokosolie niet smelten. Is het toch wat te zacht, laat het dan weer hard worden in de koelkast. Gebruik het mengsel als je in bad of onder de douche gaat. Wees voorzichtig, het kan glad worden! Bij aanraking met voet of elleboog wordt het mengsel vanzelf weer zacht, waardoor je er goed mee kunt scrubben of smeren.

Tips om een droge huid te voorkomen: 
1. Scrubben is een goede methode om oude huidcellen en schilfers te verwijderen. Lees hier hoe je zelf je scrub kan maken. 
2. Gebruik geen (of weinig) zeep, want dit droogt de huid uit. Als je voor zeep kiest, gebruik dan zeepvrije en natuurlijke producten die rijk aan oliën zijn. 
3. Douche minder vaak en minder heet, want heet water zorgt voor een droge huid. Lees hier meer over minder douchen en geen zeep gebruiken.
4. Eet en drink gezond: voeding heeft minstens zoveel invloed op je huid dan crèmes. Kies voor een dieet met veel groente en fruit en weinig suiker of bewerkt. 

Schilferige, droge huid

Als je veel last hebt van een schilferige en/ of droge huid, probeer dan eens dit recept met pompoen. Pompoen bevat vitamine A, die de huid beschermt tegen UV straling. Daarnaast bevat pompoen vitamine C, die de productie van collageen verhoogt, wat rimpels voorkomt en vermindert. Daarnaast bevat het zink, dat de huid verzacht en hydrateert. In pompoenpitten zit veel vocht, dankzij de aanwezige vetten, en zink om acne te bestrijden.

Ingrediënten:
Half kopje pompoenpuree
1 banaan
Kwart kopje yoghurt
2 eetlepels pompoenpitboter (verkrijgbaar bij de reformwinkel)

Meng alle ingrediënten door elkaar en maak er zo een zachte crème van. Wrijf de mix op het gezicht in een cirkelvormige beweging. Laat het 20 minuten intrekken en was het vervolgens af met water. Tip: je kunt ook zelf pompoenpitboter maken door pompoenpitten kort te roosteren, te pureren, en vervolgens te mengen met (olijf)olie en wat honing.

Statisch haar

Naast een droge huid hebben we in de winter ook meer last van statisch haar. Je kent het wel: je doet je capuchon of muts af en daar gaat je haar. Recht omhoog. Kokosolie helpt dit te voorkomen. Wrijf een kleine hoeveelheid kokosolie tussen de palmen van de hand en wrijf dit vervolgens over de bovenkant van jouw hoofd, bij de haaraanzet. Het kleine beetje vocht van de olie zorgt ervoor dat het statisch haar hydrateert, zonder dat het er vet uitziet.

Lees ook:
– DIY: zelf makkelijke plantenvoeding maken
– DIY: maak zelf je EHBO-kit voor koud weer (4 recepten)
– Susan geeft trainingen aan mensen die willen leren winterzwemmen
-10x duurzame truien om je warm te houden in de winter

Wat zijn jouw DIY-tips tegen de winterkou? Laat het ons weten.

1 gedachte over “DIY: 4 makkelijke remedies voor een droge huid, ruwe hakken, gebarsten nagelriemen en statisch haar”

Reacties zijn gesloten.