DIY: Schimmel verwijderen uit je huis: zo doe je het op een natuurlijke manier

Schimmel is een probleem. Vooral in oudere huizen. Schimmels op de muren, schimmels in de badkamer: het staat niet fris én het kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Onverklaarbare problemen zoals hoesten, zere keel en jeukende neus en ogen blijken regelmatig van schimmel in huis te komen. Met deze natuurlijke tips kun je schimmel verwijderen zonder dat er chemicaliën aan te pas hoeven te komen.

Neem oorzaak vocht weg

Schimmel wordt veroorzaakt door vocht. Bijvoorbeeld condensatie, een hoge vochtigheidsgraad of lekkage. De eerste stap is dus de oorzaak van het vocht te identificeren en vervolgens op te lossen. Zorg daarnaast voor goede ventilatie en gebruik een vochtvreter.

Tea tree-olie

Meng twee theelepels tea tree-olie met twee kopjes water en giet dit in een sprayflacon. Spuit het op het te behandelen oppervlak en laat het een uur inwerken. Gebruik vervolgens een scrubborstel of een tandenborstel voor de moeilijk bereikbare plekjes. Neem af met een doek.

Azijn

Uit onderzoek is gebleken dat witte azijn 82% van schimmelsporen doodt. Spuit azijn rechtstreeks uit de fles op de schimmelplekken. Laat het een paar uur inwerken en scrub het vervolgens af met een borstel. Als de azijngeur je stoort, voeg dan een paar druppels etherische olie toe.

Citrusextract

Verdun ongeveer 20 druppels citrusextract met 2 kopjes water. Doe de mix in een spuitfles en spray het op de schimmelsporen. Laat het inwerken en neem het vervolgens af.

Zuiveringszout

Of je het nu gebruikt met azijn en water, of alleen met water, zuiveringszout (of baking soda) is in beide gevallen effectief bij het verwijderen van schimmels. Los een deel zuiveringszout op in een deel water of een deel water en een deel azijn in een sprayflacon. Spuit het mengsel op het besmette oppervlak, scrub met een borstel en neem het vervolgens af met een vochtige doek. Zuiveringszout is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en zal de schimmels verwijderen zonder een geur achter te laten.
Zijn er nog meer natuurlijke manieren om van schimmel af te komen?
Bron: Mother Nature Network

13 gedachten over “DIY: Schimmel verwijderen uit je huis: zo doe je het op een natuurlijke manier”

 1. Leuke informatie op de webpagina van HETKANWEL. Ik steun het volledig. Het enige waar ik me aan stoor zijn (zoals 99.99% van alle NEDERLANDSE webpagina’s) is het onnodige gebruik van Engels. Zo tenenkrommend. Wees een voorbeeld en minder hierin. Voor de rest: ga zo door.
  #

 2. Koud water met een doorgesneden verse ui en een beetje (eco) afwasmiddel werkt ook prima. Ui ontsmet goed. Hoeft daarna niet te worden afgenomen met veel water, gewoon een microvezel doekje in het sop, goed uitwringen en daarmee de schimmelplekken wegvegen. Dit werkt denk ik wel vooral met oppervlakkige plekken op spachtel/stucwerk. Misschien ook wel op dik behang. Meestal was ik alleen de ramen met dat sopje, ik kwam hier toevallig achter toen ik het even testte in de badkamer.

 3. ik ga ook eens wat proberen. Ik heb een gespackte muur in de kleur wit. Het loopt onderlangs de muur in de woonkamer. Grond moet gedraineerd worden, maar de woningstichting wil er niks aan doen. Dan kan je stoken wat je wilt.

 4. Helemaal mee eens dat het verstandig is om eerst de oorzaak van het vocht te identificeren en vervolgens op te lossen, en alleen dan schimmel te verwijderen. Ik ben kortgeleden naar een nieuw huis verhuisd, en ik hoest hier altijd vanwege vochtige muren. Ik zorg ervoor dat eerst dit probleem wordt opgelost, en dan pak ik schimmel aan.

 5. Luchten beste mensen, mooie dag, alle ramen open, beetje droge lucht door je huis doet wonderen, ze verdwijnen als voor de Zon, hun leef omgeving is bedompt vochtig stilstaande lucht, je kunt ook met een verdamper olié’n verdampen, werkt prima, maar zon en frisse lucht is hun doodsvijand, groet Jenne

 6. Azijn en citroen(zuur) hebben een lage pH (onder de 7) en zijn dus zuur, soda en natriumbicarbonaat zijn alkalisch en hebben een hoge pH (boven de 7). Voeg je deze bij elkaar, dan neutraliseren deze elkaar. Het heeft dus geen zin om deze twee bij elkaar te gebruiken.

 7. Als je bokashi maakt voor je moestuin kan je het sap heel goed gebruiken om schimmel te verwijderen. Erop sprayen en laten inwerken tot de schimmel niet meer zichtbaar is. Dan afspoelen.

 8. Een andere veel milieuvriendelijker oplossing is door het aanbrengen van een voegcoating. Je maakt de voegen één keer schoon en vervolgens bewerk je de voegen met een voegcoating. Daarna hoef je nooit meer met HG of andere chemische producten aan de slag en is je badkamer snel en eenvoudig schoon te houden. De voegcoating is in meerdere kleuren te verkrijgen.

 9. Goed artikel! Schimmel zijn er idd op vele manieren te verwijderen. Soda, bleekwater maar je kan ook middeltjes halen bij bijvoorbeeld een Gamma. Wanneer je met bleekwater bezig gaat doe je er wel verstandig aan om de raam los te zetten. Deze lucht is ontzettend slecht voor je!
  Veel mensen proberen de schimmel alleen te verwijderen. Echter de probleem blijft bestaan als je de oorzaak niet weg neemt. Dit vertel je ook al in het artikel. Een vochtvreter kan zeker hierbij helpen!

Reacties zijn gesloten.