DIY tuinieren zonder grond en zonder omkijken met verticaal hydroponics systeem

Verticale Hydroponische Tuin. Foto: Blt Robotics
Verticale Hydroponische Tuin. Foto: Blt Robotics

Houd jij van tuinieren maar ben je bang dat je je kruiden- en groenteplantjes uiteindelijk toch gaat laten verdorren? De Robotic Urban Farm System (RUFS) biedt dan wellicht uitkomst. De uitvinding van Paul Langdon van BLT Robotics maakt verticale hydroponische tuinen die je kunt bedienen met een mini-computer. Het mooiste nieuws is dat je de verticale watertuin zelf in elkaar kunt zetten met minimale kosten.

Hydroponische verticale tuin

De verticale tuin heeft ruimte voor maximaal 160 planten. Het gebruikt PVC-pijpen met daarin gaten waar de plant uitgroeien. De elektronische elementen in de verticale tuin zorgen ervoor dat de tuinier bij kan houden wat de temperatuur, luchtvochtigheid en hoeveelheid licht in de nabijheid van de verticale tuin is. Daarnaast worden de nutriënten in het water en het pH-niveau ermee gecontroleerd en waar nodig bijgesteld.

De RUFS maakt gebruik van de open source mini-computer Raspberry Pi en enkele Arduino sensoren. Deze zijn voor enkele tientallen euro’s verkrijgbaar. Bovendien zijn er op internet handleidingen en stap-voor-stap tutorials beschikbaar die je helpen om een eigen systeem op te bouwen.

Verticale tuinen zijn met name in steden in opkomst. Ook Japan en Milaan experimenteren er al mee.

Hydrophonics, hydrocultuur, aquaponics en aeroponics

De term hydroponics doet wellicht niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Hydroponie staat voor het telen van planten op water en bestaat echter al sinds jaar en dag. De rijstteelt is een van de bekendste vormen van hydroponics. Naast hydroponics bestaan ook hydrocultuur, het telen van gewassen zonder grond, aquaponics, het combineren van teelt van gewassen en het kweken van vis en aeroponics, het groeien van planten in (een afgesloten) omgeving zonder vaste bodem.

Bronnen: Treehugger, BLT Robotics en Make:

Over de schrijver

1 reactie op “DIY tuinieren zonder grond en zonder omkijken met verticaal hydroponics systeem”

  1. Pingback: Grootste verticale tuin ter wereld gaat jaarlijks 1 miljoen kilo groente verbouwen - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.