DIY: Zachte lippen dankzij lippenbalsem van kaneel

Lippenbalsem mag niet in je tas ontbreken in de winter. Als de temperatuur begint te dalen en de wind harder gaat waaien, beginnen de lippen vaak uit te drogen. Om te voorkomen dat je met schrale, ruwe lippen de winter door moet, hebben wij een aantal DIY-recepten voor verzorgende lippenbalsems op een rijtje gezet; met verschillende smaken.

Zachte lippen dankzij pepermunt en amandelolie

Let bij deze balsem goed op dat je niet teveel pepermuntolie gebruikt. Dat kan een branderig gevoel geven aan de lippen, in plaats van een verzachtend en verzorgend gevoel. De amandelolie werkt als verdunner voor de pepermuntolie.
Ingrediënten
8 druppels pepermuntolie
2 eetlepels amandelolie
1 eetlepel bijenwas
1 glazen pipet
1 glazen pot
Potje waar je de lippenbalsem in wilt bewaren
Zo maak je het
Doe de amandelolie en bijenwas in een glazen pot en sluit het deksel. Verwarm de pot in een pan met water op middelhoog vuur totdat het mengsel gesmolten is. Haal dan de pot uit de pan en roer het mengsel. Voeg de druppels pepermuntolie toe.
Giet het mengsel vervolgens in het potje waarin je de balsem wilt bewaren. Laat het twee uur staan tot het hard geworden is.

Lippenbalsem met bijenwas

Deze balsem is perfect voor de koude herfst- en wintermaanden. De bijenwas zorgt voor een perfecte hydratatie van jouw lippen. Succes verzekerd.
Ingrediënten
Ongeveer 30 gram bijenwas
1 theelepel honing
1 eetlepel olijfolie
Mintextract naar smaak (ongeveer 20 druppels)
Zo maak je het
Doe de bijenwas in de pan en laat het smelten. Voeg daarna de honing en olie toe en roer het mengsel 1 tot 2 minuten. Voeg het mintextract toe en roer goed. Giet het verhitte mengsel vervolgens in een bewaarpotje en laat het harder worden.
Let op: het toevoegen van meer of minder bijenwas heeft effect op de werking van de lippenbalsem en maakt jouw lippen harder of zachter.

Kaneel en zoete sinaasappel

Castorolie is een plantaardige olie die de productie van collageen en elastine stimuleert. Kaneel en zoete sinaasappel bieden de lippen rust en maakt deze lippenbalsem tot een favoriet voor deze herfst.
Ingrediënten
4 eetlepels bijenwas (of 3 als je liever een zachte balsem wilt)
1 eetlepel castorolie
1/2 eetlepel vloeibare honing
1/2 eetlepel calendula olie
2 eetlepels (zoete) amandelolie
2 eetlepels ruwe shea boter
1 vitamine E-capsule
5 druppels etherische kaneelolie
5 druppels essentiële olie: zoete sinaasappel
Zo maak je het
Smelt de bijenwas, olie en honing au bain marie op zeer laag vuur. Als het mengsel gesmolten is, mix je het met een elektrische mixer tot de vloeistof dikker wordt en de honing goed gemengd is. Als de honing nog aan de onderkant van de olie zit, betekent dat het niet goed gemengd is.
Voeg de kaneel- en sinaasappelolie toe en giet het mengsel in een potje waar je de lippenbalsem in wilt bewaren. Laat het stollen. Is het al begonnen met stollen voor je het in het potje kunt gieten, geen paniek! Zet de bak kort weer terug in de pan om au bain marie te laten smelten.
Wist je dat je ook zelf suikerhars kunt maken waarmee je op een natuurlijke manier kunt ontharen? Lees hier hoe het moet.
Bron: Vagaro, One Green Planet
Lees ook
Fairtrade 2.0: PBL wil duurzaamheid verplicht stellen
Rotterzwam maakt eten uit afval
DIY: Maak je eigen natuurlijke scheermschuim

5 gedachten over “DIY: Zachte lippen dankzij lippenbalsem van kaneel”

 1. Hallo Maarten,
  Goede algemene informatie over etherische olie vind je op: http://www.hekserij.nl/Home/Productinformatie_eth
  Lees vooral het hoofdstukje "Veilig omgaan met etherische olie".
  Op een oudere pagina van dezelfde leverancier worden de volgende etherische oliën aanbevolen voor mensen met weinig kennis ervan (het grootste deel van de lezers van Het Kan Wel, dus):
  Anijs, Lavendel, Patchouli, Rozenhout, Rozemarijn en Ylang ylang. http://www.hexapus.nl/recepten/shampoo.htm
  Etherische kaneelolie gemaakt van de schors van de kaneel, is een stuk veiliger dan die gemaakt van het kaneelblad. Kaneelschorsolie ruikt ook echt naar kaneel, terwijl kaneelbladolie ruikt naar kruidnagel. De kaneelschorsolie is echter duurder, waardoor mensen gemakkelijker zullen kiezen voor de gevaarlijker kaneelbladolie, als beide aangeboden worden.

 2. Ik schrik daar wel van: weer een recept met etherische kaneelolie. Ik heb het op deze website eerder geschreven: van de 2 soorten etherische kaneelolie die je kunt kopen, is er een uitgesproken agressief. Die wil je echt niet op je lippen hebben. Hier wordt wederom niet gespecificeerd welke van de 2 je moet hebben. Laten we hopen dat mensen zich iets aantrekken van het (verplichte) oranje vierkant met zwart kruis op het flesje.
  De etherische sinaasappelolie is iets waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Ook deze heeft het oranje vierkant met zwart kruis.
  Ik stoor me hier vooral aan, omdat veel mensen geloven dat natuurlijke ingrediënten veiliger zijn dan chemische, en dus denken dat zo'n recept wel veiliger zal zijn als de lippenbalsem die je bij de niet-ekologische supermarkt koopt.

Reacties zijn gesloten.